Avto
11786 ogledov

Angel varuh bo čuval tudi starejša vozila

Eklic Škoda
Sistem eCall lahko deluje tudi na starejših avtih! Kaj morate narediti?

31. marec 2018 je končno tu in odslej morajo biti vsi na novo homologirani avtomobili, ki se prodajajo na ozemlju EU (vključno s Švico in Norveško) opremljeni s sistemom samodejnega klica, ki v primeru nesreče obvesti klicne centre o lokaciji in tipu avtomobila. Na ta način bodo reševalci lahko obveščeni o prometni nesreči, v kateri je udeležen avto z eCall sistemom, že po nekaj sekundah, na podlagi vnaprejšnjih informacij pa bo posredovanje hitrejše in lahko tudi učinkovitejše.

Prometna nesreča v Šoštanju Pri Vodicah Avto Avto pri Vodicah zletel z avtoceste in sam poklical na pomoč

V Sloveniji smo sistem sicer zagnali med prvimi v EU, sedaj pa se bodo morali bolj aktivno in poenoteno vključiti tudi avtomobilski proizvajalci, ki so sicer doslej svoje storitve klica v sili ponujali vsak na svoj način ali pa sploh ne. 

eCall sistem naj bi vsako leto v EU rešil 1.500 oziroma 10 odstotkov dodatnih življenj in zmanjšal posledice ostalih prometnih nesreč.

Na žalost pa obvezna vgradnja sistema eCall ne velja za vse novo izdelane avtomobile, kot kdo napačno misli, temveč le za vse na novo homologirane - če je neki proizvajalec opravil tipsko homologacijo pred 31. marcem 2018, lahko ta avtomobil še vsa naslednja leta do izteka prodajne dobe prodaja brez sistema eCall.

Ker je povprečen avto v EU star celo desetletje, bo tako minilo še veliko let, da bo z eCall sistemom opremljena kritična masa vozil. Pri razvoju eCalla so sicer veliko pozornost namenili varovanju osebnih podatkov, to je bil tudi eden od razlogov, da se je vpeljava zavlekla za več let.

eCall je narejen tako, da ne sporoča nikakršnih osebnih podatkov o lastniku vozila, prav tako do podatkov o eCall klicih nimajo dostopa tretje osebe, recimo zavarovalnice.

Eklic Proizvajalci Avto Tako bodo znamke avtov legalno varčevale na račun varnosti

Namesto vžigalnika eCall za naknadno vgradnjo

V teh dneh pa je bila objavljena še ena zanimiva vest - koncern Bosch je pokazal vtičnik za 12V vtičnico, ki na pogled deluje kot pretvornik za USB polnilec, v resnici pa gre za eCall sistem za naknadno vgradnjo v vsa starejša vozila. Pogoj je le, da ima uporabnik pametni telefon z vključeno Bluetooth povezavo. V modulu vgrajeni senzorji na podlagi gibanja avtomobila prepoznajo verjetnost, da se je zgodila nesreča in nato prek aplikacije v pametnem telefonu sporočijo ustrezne podatke klicnim centrom 112.

eCall | Avtor: Bosch Bosch

Vtičnik omogoča tudi ročno klicanje na pomoč medicinsko ali pa zgolj tehnično pomoč.

Ali bodo vtičnik dali v prosto prodajo, ali pa bo na voljo le prek zavarovalniških storitev, v tem trenutku še ni povsem jasno. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice