Avto
3892 ogledov

Aretirali vodjo Renaulta in Nissana

Carlos Ghosn EPA
Prvi mož alianse Renault-Nissana v arestu!

Na Japonskem so danes aretirali enega najbolj vplivnih direktorjev v avtomobilskem sektorju, Carlosa Ghosna. Japonski preiskovalci so ga zasliševali na podlagi suma prirejanja poslovnih knjig in ga na koncu pridržali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Preiskavo so pred več meseci sprožili Nissanu, kjer so Ghosna in zastopnika koncerna Grega Kellyja sumili, da sklepata sumljive oz. nedovoljene posle. Prirejala naj bi podatke o plačevanju nadomestil za kotacijo vrednostnih papirjih in zakrivala zneske svojih prejemkov, Ghosn naj bi uporabljal sredstva družbe v zasebne namene, pri tem pa naj bi sodeloval tudi Kelly. Nepravilnosti naj bi trajale več let, povzema STA.

Obtožbe so precej pretresle trge, delnica Renaulta je na borzi v Parizu izgubila več kot 12 odstotkov. Novica na dogajanje na tokijski borzi danes ni imela vpliva, saj je odjeknila po zaprtju te borze.

Ghosn sodeloval pri učinkovitemu prestrukturiranju Renault in Nissana v devetdesetih letih, zaradi stroge politike varčevanja pa se ga je prijel vzdevek "ubijalec stroškov". Družbi sta jeseni 2016 uspešno priključili še družbo Mitsubishi. Ghosn je na Japonskem znan kot glavni zagovornik japonskega avtomobilskega sektorja, poleg tega je pod njegovim vodstvom aliansa stopila v tesno sodelovanje z nemškim Daimlerjem (Mercedes-Benz).

Ghosn se je sicer počasi pripravljal na upokojitev, saj se je v preteklih mesecih pričel odpovedovati posameznim funkcijam.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • harris 18:06 19.november 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprečje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to počne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam šef. obiščite >><>>>> www.WebJob33.Com