Avto > Avto nasveti
4144 ogledov

Naj vas visoke temperature ne zavedejo

listje Saša Despot
Ponujamo vam nekaj vozniških nasvetov, ki se jih je jeseni na cesti dobro držati.

Za voznike je jesen še posebno nepredvidljiva, saj pomeni spremembo po dolgem obdobju suhih cest in toplega vremena. Posamezni odseki cest so lahko med seboj popolnoma različni, menjava se suh in moker asfalt, še posebno nevarni so lahko senčni ovinki in listje na cesti.

avtopralnica Razlogi Avto Zato je treba v zimskih mesecih avto prati bolj pogosto

Nevarna mrzla jutra

Jesenski čas spremlja tudi občuten padec temperatur in poskrbi za slabši oprijem pogonskih koles. Posamezni odseki cest, predvsem v mrzlih jutrih in če je ponoči deževalo, so tako lahko med seboj popolnoma različni, saj se velikokrat menjavata moker in suh asfalt. Še posebno nevarni so lahko senčni ovinki. Če je megla, pa še bolj pazite na varnostno razdaljo.

sneg Zimska dejstva Avto Zimska dejstva: Izpuščanje zraka iz gum

Vožnja, jesen, gume, pnevmatike, vulkanizerstvo | Avtor: Profimedia Profimedia

Marsikateri voznik podcenjuje nevarnost odpadlega listja na cestišču. Na mestih, kjer je listje gosto natrošeno, je oprijem tolikšen kot v močnem nalivu, zato se je treba temu prilagoditi. Vse to od voznika zahteva dodatno mero previdnosti, kar pomeni, da kolikor je le mogoče, predvidite nevarno mesto na cesti in se krizni situaciji poskusi izogniti. Izogibajte se nenadnim in sunkovitim spremembam vozne smeri ter naglemu zaviranju.

Varno do domačega praga

Še posebno previdni morajo biti motoristi, saj je jesenska vlaga zanje zelo nevarna, predvsem zaradi samozavesti, ki so si jo pridobili prek poletja. Napaka, ki jo pogosto delajo vozniki, je, da vozijo preveč na pamet in ne pričakujejo, da se jim na domači poti lahko kaj zgodi. Bolj ko se bosta približevali pozna jesen in zima, več bo pasti, nevarni bodo predvsem mostovi, ki so zelo spolzki, gozdni predeli …

Motorist | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia

Zadnje luči zavore Krajši dan Avto Krajši dan: Ujeli smo nevidnega voznika

Pazite na pešce

V dneh, ki postajajo vse krajši, je pomembno, da ste dobro vidni, kar velja zlasti za pešce in kolesarje. Pomembno je, da dosledno upoštevate postulat treznosti za volanom. Tretja pomembna stvar je sodelovanje v prometu – pešec mora iskati stik z voznikom, kolesar z voznikom in pešcem ter vozniki med seboj. Vsak udeleženec mora jasno nakazati, kaj bo storil v prometu, kam bo zavil, kako bo peljal. To je zagotovilo za varnost. Prijaznost v prometu je zelo pomembna. Močnejši mora vedno dati prednost šibkejšemu.

Promet pešec slušalke | Avtor: Profimedia Profimedia

Divjad vas lahko preseneti

Ob vse krajših dneh se povečuje nevarnost nesreč z divjadjo. Največkrat je za trk kriva neprilagojena hitrost. Pazljivi bodite na opozorilne table, ki označujejo območje, kjer divjad prečka cesto, in prilagodite hitrost, da bi se lahko ob prečkanju divjadi hitreje odzvali.

avtomobil nesreča povožena divjad | Avtor: Profimedia Profimedia

Zimske gume Slovenija Avto Pozor: nekaterih zimskih pnevmatik bi lahko kmalu zmanjkalo

Počasneje skozi meglo

Megla je značilen jesenski pojav, zato povečajte varnostno razdaljo in zmanjšajte hitrost. Če je vidljivost 50 metrov, je lahko hitrost največ 50 kilometrov na uro. Vsi vozniki, katerih vozila so opremljena s sprednjimi in zadnjimi meglenkami, morajo biti pozorni na zakonska določila, kdaj lahko uporabljajo meglenke na svojem vozilu. Uporaba luči za meglo je dovoljena takrat, ko se vidljivost zmanjša na 50 metrov. Takoj ko se vidljivost zboljša, je treba luči za meglo ugasniti, saj sicer ovirate druge udeležence v prometu.


 

Komentarjev 1
  • zdrej 13:32 04.november 2022.

    In kako vem, da to vidljivost 50 metrov? Po čem lahko to ocenim? Črtah? To še dopišite.