Avto > Avto nasveti
4269 ogledov

Ves vesel, da je privarčeval. Pa je res?

nadomestni deli, avtomobilski deli Federal Mogul
Tako kot v vseh drugih trgovskih segmentih, tudi na področju prodaje nadomestnih avtomobilskih delov kroži veliko nekakovostnih ali celo nevarnih ponaredkov. Žal so ponaredki pogosto tako dobro izdelani, da ji celo strokovnjaki težko ločijo originalov.

Še najbolj očiten znak, da bi lahko šlo za ponarejene dele, je izjemno ugodna cena. Kot navajajo pri nemškem tedniku Automobilwoche, je ta lahko za ponarejeni zavorni kolut tudi za polovico nižja od cene originalnega koluta, kar se na prvi pogled zdi zelo mamljivo. A pozor: ponarejeni del lahko srednjeročno povzročijo zelo drage okvare, v skrajnem primeru pa so lahko tudi vzrok za prometno nesrečo, torej bi se jih morali izogibati.

Vendar pa pri tem stvari ne smemo narobe razumeti. Ponarejenih delov namreč ne bi smeli zamenjati z neoriginalnimi avtomobilskimi deli, ki so v skladu z zakonodajo EU povsem legalni in kakovostno bolj ali manj ustrezajo originalnim nadomestnim delom. Problem so predvsem nadomestni deli, ki z obliko in embalažo tesno posnemajo originalne dele in jih tudi prodajajo kot originalne, vendar pa je njihova kakovost zelo slaba in so lahko celo nevarni.

Posnemajo videz originalnih

Goljufi namreč najpogosteje ponarejajo prav vitalne dele volana, zavor in zavorne kolute, ki neposredno vplivajo na varno vožnjo, prav tako pa so med najpogosteje ponarejenimi deli še žarnice, jermeni ter oljni, zračni in filtri za gorivo. Med njimi so pogosto tudi zelo priljubljena lita platišča, ki se tudi lahko zlomijo zaradi napak v materialu. Ločevanje ponaredkov od originalnih delov je zelo težko, saj jih ponarejevalci običajno shranijo v embalažo, ki tudi tesno posnema originalno, prav tako pa jih opremijo tudi z vso potrebno dokumentacijo.

Kaj lahko torej lastniki avtomobilov in serviserji storijo, da se izognejo ponarejenim nadomestnim delom? Predvsem jih ne bi smeli kupovati preko spleta ali pri neuradnih prodajalcih, ampak bi morali zaupati pooblaščenim trgovinam, ki imajo v svoji ponudbi poleg originalnih največkrat tudi cenovno ugodne legalne dele neoriginalnih proizvajalcev, ki so pogosto precej cenejši od originalnih. Razumljivo pa je, da tudi ti zaradi svoje kakovosti ne morejo biti tako poceni, kot ponarejeni nadomestni deli, ki žal prav zaradi zelo nizke cene zavedejo veliko lastnikov avtomobilov.

Komentarjev 6
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 09:26 14.marec 2020.

    Kaj serjejo.Jaz sem kupil pri Nemcih, Rezervniavtodeli24.si(Autodoc).2x zavorni kolut in komplet zavornih ploščic.ATE Diske sem dobil v akciji po 25Eurkos.ATE Ploščice po 31Eur,isto v akciji.Oni imajo že redne cene nižje,poleg tega veliko akcij.So itak konkurenčnejši.Za vse,s poštnino sem dal 97Eur,pa ...prikaži več še od Nemcev,z njimi se ni za zajebavat.Kvečjemu v Sloveniji dobiš ponaredke od Castrol olja...,pa do delov.Tle bi me prišli 45Eur po disku in okoli 70Eur ploščice... . Tako,toliko o pooblaščenih..

  • 4krogci 20:58 08.november 2019.

    a se vi zafrkavate al kaj s temi vasimi clanki??? zato ker je pol cenejse je ze takoj receno da bo razpadlo??? 2 mesca nazaj menjal zavorne ploščice.....na pooblaščencu so za komplet spredaj in zadaj zahtevali 450€ plus menjava...napelju sm ...prikaži večsm se do bliznje trgovine z avtodeli....ATE ceramic spredi in zadi cena 189€...sem jih kupil in odnesu na pooblascenca da so mi zamenjal.....odgovor servisnega svetovalca...ja sej pr nas bi ble tudi od ATE sam semizdi da so kr klasicne ploscice. tolk o tem.

  • sam50 13:27 08.november 2019.

    Ko kupiš konkurenco po konkurenčni ceni, se tega tudi zavedaš,ko plačaš mojstru za original del, dobiš pa konkurenco je pa malo hujše....