Avto > Avto nasveti
13467 ogledov

Se vam splača avto kupiti sredi zime?

Rabljeni avti Anže Petkovšek
Avtomobil, ki je imel decembra še višjo ceno, je lahko januarja že precej cenejši.

Ljudje raje avtomobile kupujemo v toplih poletnih kot pa mrzlih zimskih dneh. A pravzaprav se nakupa rabljenega avtomobila pozimi ne bi smeli bati, saj se lahko v hladnih dneh pokaže marsikatera napaka, ki bi jo poleti preprosto prezrli.

Pri češkem podjetju Cebia, ki preverja poreklo in zgodovino posameznih vozil, pravijo, da se nakupa pozimi ne bi smeli braniti in ga odlagati na pomlad, saj lahko prav v hladnih zimskih mesecih skoraj mimogrede ugotovimo marsikaj o stanju rabljenega avtomobila. Navedli so tudi deset razlogov v prid nakupa rabljenega avtomobila pozimi.

Prodaja rabljenih vozil. | Avtor: Boštjan Tacol Simbolna fotografija. Boštjan Tacol

PRIMA izbor najboljše limuzine Avto Katera rabljena vozila se prodajo najhitreje

Januarja in februarja pridete do avtomobila ceneje

Avtomobil se z začetkom novega leta na papirju postara za eno leto, kar vpliva tudi na njegovo ceno. Avtomobil, ki je imel decembra še višjo ceno, je lahko januarja že precej cenejši, poleg tega pa ljudje pozimi manj povprašujejo po avtomobilih, zato so prodajalci pripravljeni bolj spustiti ceno. Manj je tudi verjetnosti, da bo po istem avtomobilu povprašalo več kupcev. Še večje so lahko ugodnosti pri nakupu športnega avtomobila ali kabrioleta.

Rabljeni avtomobili | Avtor: 1A AVTO 1A AVTO

Pozimi laže preverite stanje akumulatorja in zaganjalnika

Nizke zimske temperature otežijo zagon motorja, saj se začne akumulator prazniti in mu pade napetost. Pozimi torej laže ugotovite, če je akumulator že iztrošen, kar velja tudi za zaganjalnik, in si lahko prihranite precej stroškov za nakup novega akumulatorja ali popravilo zaganjalnika.

Rabljeni avti Avto Več kot polovica rabljenih avtomobilov je vprašljivih

Pri dizelskih avtomobilih laže preverite delovanje predgretja

Dizelski motorji so opremljeni s predgretjem motorja pred hladnim zagonom, med katerim žarilna svečka ogreje zrak v zgorevalnih komorah, da laže steče spontani vžig gorivne zmesi. Če je avtomobil starejši od petih let, lahko žarilne svečke slabše ali pa sploh ne delujejo, kar boste ugotovili prav pozimi. Morda bo treba žarilne svečke celo zamenjati, kar vas lahko drago stane.

Pozimi laže preskusite ABS

Pozimi na poledeneli podlagi laže preskusite pravilno delovanje sistema ABS. ABS je bistvenega pomena za varno vožnjo v vseh razmerah in popravilo napake na njem, ki je poleti ne bi opazili, je lahko zelo drago. Enako velja tudi za sistem ESP, ki je zasnovan na sistemu ABS.

Rabljeni avtomobili Kupujete rabljenega? Avto Kupujete rabljenega? Pravila se bodo zaostrila

Pozimi se bolj pokaže izstrošenost karoserije

Pri nizkih zimskih temperaturah je obraba karoserijskih in plastičnih delov bolj očitna, saj lahko ti v mrazu oddajajo več škripanja in drugih sumljivih zvokov. V mrazu se namreč povečajo vrzeli med posameznimi deli. Napak, ki se pokažejo pozimi, poleti večinoma sploh ne boste zaznali.

Mehanik leta 2019 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Preverite lahko stanje štirikolesnega pogona

Ko se z avtomobilom s štirikolesnim pogonom vozite po snegu ali zamrznjeni cesti laže ugotovite, če samodejni štirikolesni pogon deluje tako kot mora ali pa morebiti katero kolo spodrsava. Popravila napak na štirikolesnem pogonu so lahko namreč zelo draga, zato je pred nakupom dobro vedeti, v kakšnem stanju je.

Audi A5 Top 10 Avto Kateri rabljen in zanesljiv premijski avto se splača kupiti

V mrazu laže preverite izpušne pline

Črni ali beli dim, ki prihaja iz izpušne cevi, ne pomeni nič dobrega. Vzroki zanj so zelo različni. Sicer je res, da pri belem dimu lahko gre zgolj za vodno paro, vendar pa je lahko za gost dim krivo tudi neustrezno razmerje med zrakom in gorivom v gorivnimi zmesi, slabo zgorevanje gorivne zmesi, prodiranje olja v zgorevalne komore, iztrošeno tesnilo motorne glave, slabo delovanje lambda sonde, ki ureja delovanje katalizatorja in podobno. V zimskem mrazu sumljivi dim opazimo laže kot poleti in za to ne potrebujemo merilnih naprav.

Je voda iz izpuha nevarna? | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Pozimi se pokažejo napake na elektriki

Pozimi se pogosto pokažejo tudi skrite napake na električnih komponentah, pa naj gre za centralno zaklepanje, brisalce, električni dvig šip ali kaj še bolj zahtevnega. Tudi z zaznavo teh napak se boste izognili dragim popravilom.

Rabljen avto Razkrivamo Avto To je resnica glede velikanske količine avtov iz uvoza pri nas

Pozimi se pokažejo napake na pogonskem sklopu

Če avtomobil "ruži" , ko spustite sklopko, je to znak nepravilnega delovanja sklopke ali menjalnika. Iztrošen menjalnik pozimi prepoznamo tudi po težjem prestavljanju. Popravilo vas lahko stane od 600 do 1.200 evrov, pri samodejnih menjalnikih pa še več.

Klimatska naprava | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pozimi laže preverite stanje gretja in klimatske naprave

Pri portalu Cebia pravijo, da je za preverjanje delovanja klimatske naprave zima najboljši letni čas, saj lahko preverite, kako hitro bo ogret potniški prostor in če se šipe ustrezno odrosijo. S hitrim segrevanjem kabine lahko ugotovite tudi stanje šip, saj se zaradi razlik med notranjo in zunanjo temperaturo bolj izrazito pokažejo morebitne razpoke na steklu.

Komentarjev 5
  • tudbognasvečnereši 21:59 03.februar 2020.

    Sam kupujem samo še 3-4leta stare avte. po tem obdobju je avto še vedno kot nov samo za pol cene novega.Do sedaj sem imel srečo, nikoli pa ne veš kaj si točno dobil. kajti če ne kupuješ od lastnika, te ...prikaži več maherji lahko tako nat.....jo da še ne veš kako .

  • pravičnik77 17:51 02.februar 2020.

    predlagam tudi vpogled na spletno stran avtolog.si

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 16:11 02.februar 2020.

    Vseeno je kdaj.Sploh ne igra nobene vloge.Edino odsvetujem nakup pri posrednikih,1A,Opel Moste... .Najbolje je našparat in kupit v gotovini od lastnika.Drugače je najbolje,da kupec ve kateri avto kupuje(znamka,model,prostornina motorja...).Če hočeš imeti mir se kupuje od 1.lastnika,servisna knjiga obvezno,garažiran,s čim manj ...prikaži več prevoženimi kilometri,brez pikice rje neglede na starost vozila.Izogibajte se 2.lastn., ker ponavadi,enkrat 2.lastnik vedno 2.lastnik,še posebej,če nima servisne kn.