Avto > Avto nasveti
4037 ogledov

Zračne vzmeti se selijo v nižje avtomobilske razrede

Bilstein zračne vzmeti Bilstein
V avtomobilskih testih večkrat omenimo, da je določen avtomobil opremljen z zračnimi vzmetmi, kar velja predvsem za drage premijske modele.

A kot je na Tehnološki konferenci podjetja GMT izpostavil predstavnik podjetja Bilstein, ki proizvaja razne vrste vzmeti za avtomobile, se zračne vzmeti vse bolj širijo tudi v nižje razrede, saj jih denimo ima tudi mercedes razreda C, v katerem si jih nekoč ne bi mogli zamisliti. Zračne vzmeti so zelo drage, zato so tudi rezervirane za avtomobile višjih cenovnih razredov, vendar pa prinašajo vrsto prednosti.

ZF hibridni menjalnik, Tehnološka konferenca GMT Avto Menjalniki so se spremenili

Kombinacija udobja in športnosti

Kot so poudarili na konferenci, lastniki premijskih limuzin cenijo predvsem udobje, ki pa se v nevarnih situacijah, ko je potrebna hitra reakcija in morebitna sprememba smeri, ne izkaže za idealno. Porsche 911 je po drugi strani izdelan za visoke hitrosti in sunkovite spremembe hitrosti, zato je opremljen s trdim vzmetenjem, ki pa se po drugi strani med ležerno vožnjo po mestu lahko izkaže za zelo neudobno. Običajni pasivni blažilniki žal ne morejo izpolniti raznovrstnih želja po vzmetenju, zato je potrebno aktivno vzmetenje, ki ga zagotavljajo plinski blažilniki v zračnih vzmeteh.

Motor 16V turbo Avto Kaj pomeni oznaka 16v na zadku avtomobila?
Bilstein zračne vzmeti | Avtor: Bilstein Bilstein
AMZS pomoč na cesti Primerjava Avto Primerjava: zakaj so se avti kvarili l. 1998 in zakaj se danes?

Ker omogoča sprotno prilagajanje režimu vožnje, je zračno vzmetenje v vsakem primeru bolj udobno od pasivnih jeklenih vzmeti, bolj udobna pa je tudi vožnja. Hkrati se lahko lahko vsak avtomobil, ko mu voznik poveča trdoto vzmeti, spremeni v športnika z bolj neposrednimi voznimi lastnostmi.

Vrsta prednosti

A zračne vzmeti imajo še določene druge prednosti. Zagotavljajo namreč enakomerno višino avtomobila ne glede na obremenitev, kar pride do izraza ob povsem napolnjenem prtljažniku, ko zračne vzmeti zadaj izravnajo avtomobil, da se zadek ne posega. Iz enakega razloga pridejo zračne vzmeti do izraza tudi pri vleki težke prikolice, ki s svojo maso pritisne na zadek. Izravnan avtomobil ne zagotavlja le bolj udobne vožnje za potnike ampak je tudi bolj varen, saj je izravnan bolj stabilen.

popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del Kdo ne bi kupil? Avto Ves vesel, da je privarčeval. Pa je res?

Zračne vzmeti omogočajo tudi aktivno uravnavanje višine avtomobila. Pri visokih hitrostih na avtocesti lahko sistem denimo avtomobil s pomočjo zračnih vzmeti spusti k tlom, na bolj grobem terenu pa lahko voznik prav tako s pomočjo zračnih vzmeti precej poveča razdaljo med podlago in dnom avtomobila.

Bilstein zračne vzmeti | Avtor: Bilstein Bilstein

Vse niso enake

A pozor: vse zračne vzmeti niso enake. V začetku so bili avtomobili opremljeni s pasivnimi zračnimi vzmetmi, ki niso bile veliko boljše od jeklenih. Danes je večina zračnih vzmeti opremljena z aktivnimi blažilniki, ki z njimi opremljenim avtomobilom omogočajo zgoraj omenjene lastnosti. Kot so poudarili na konferenci, pri takšnih zračnih vzmeteh velja načelo kavlja, ki pomeni, da se potnikom zdi, da lebdijo, kot da bi bil njihov avtomobil z kavljem pripet na leteči helikopter.

Števec avtomobila Avto Kateri avtomobili prevozijo največ kilometrov?

In ta učinek je mogoče doseči le z aktivnim zračnim vzmetenjem, ki ga pogosto dopolnjujejo upravljalni vmesniki, ki vzmetenje prilagajo glede na podatke iz kamer in drugih tipal in zagotovijo, da na vsakršni podlagi deluje optimalno.

Bilstein zračne vzmeti | Avtor: Bilstein Bilstein

Audi Q3 avto kolo guma pnevmatika Naš nasvet Avto Bodite pozorni na zvoke, ki napovedujejo težave
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.