Avto
354 ogledov

Ko avto ostane brez strešnega kovčka

Strešni kovček AMZS
Strešni kovčki na avtomobilu se zdijo vsi podobni, glavna razlika naj bi bila le njihova prostornina. A to je daleč o resnice, saj takrat, ko gre za nohte, lahko še bistveno podaljšajo situacijo.

Pri AMZS so v sodelovanju z nekaterimi drugimi evropskimi avtoklubi pripravili test strešnih kovčkov. 

Smučarksa sezona je pred vrati, v tem času so znova zelo aktualni strešni kovčki, v katere lahko pospravimo smučarsko opremo in prtljago, ko se odpravljamo na bele strmine. Pri AMZS so opravili novo serijo testov, kako se kovčki obnesejo glede varnosti. Tokrat so jih pod drobnogled vzeli sedem s prostorninami med 291 in 392 litrov ter v cenovnem razponu med 194 in 708 evri. Mislite, da je bil najboljši najdražji? Kje pa. 

Varnostne ocene so tokrat pokrile čisto vso lestvico, od zelo dobro do pomanjkljivo. Najslabše se je odrezal model Mont Blanc Space 450E. Pri simuliranem trku ob oviro pri 30 km/h so pritrdilne točke klasično obloženega kovčka popustile, da je poletel po zraku. Kaj se lahko zgodi v realni nesreči ob takšni slabosti kovčka, ni potrebno zgubljati besed. 

Če malo boljše, a še vedno slabo, se je izkazal model Box MD15 350L, saj so pri zaviranju popustili pritrdilni pasovi, zato so smuči tako močno udarile ob steno, da je ta popustila in je oprava pogledala na plano.

Blaž Poženel iz AMZS opozarja tudi na znova potrjeno dejstvo, da proizvajalci zavajajo s prostornino. "Tako kot pri preskusih leta 2013 in 2012 se je tudi tokrat izkazalo, da nimajo vsi kovčki takšne prostornine, kot zatrjujejo izdelovalci; Cartrendov kovček ima za12 odstotkov, Aterin za13 odstotkov in Ultra Plastov za 17 odstotkov manjšo prostornino od navedene."

Izbire je tudi med dobrimi kar nekaj

Na drugi strani je Thulejev model Motion Sport s 408 litri prostornine dokazal, da je mogoče za povprečno ceno (408 evrov) izdelati varen in uporaben kovček. Model je dobil zelo dobre ocene v kategorijah namestitev, upravljanje, varnost med vožnjo in varnost med trkom ter s tem najboljše priporočilo "zelo dobro". Zelo spodobe je recimo tudi še cenejši Kamei Corvara S390, dovolj dobri so tudi modeli Atera Formula 980 (na testu najdražja z okvirno ceno prek 700 evrov, Jetbag 30 Holiday, in Cartrend Krono 480. 

UltraPlast je dobil oceno "zadovoljivo", Mont Blanc pa "nepriporočljivo". Slednji je bil s 480 evri drugi najdražji na testu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • eosss 14:30 11.december 2015.

    Pa še povezava do testa, to bi lahko objavili že v članku...www.motorevija.si/si/345/2677/AMZS_test_sedmih_stresnih_kovckov.aspx