Avto
87 ogledov

Avtomobilski salon bo najbolj množični sejem letos v Sloveniji

Avtosalon v Ljubljani Gospodarsko razstavišče
Slovenija bo po 11 letih od ponedeljka dalje ponovno gostila avtomobilski salon. Organizatorji pričakujejo med 80 in 100 tisoč obiskovalcev. Predstavljenih bo 260 vozil, od tega bo 30 prvič razkritih na slovenskih tleh. Za javnost salon vrata odpira v ponedeljek, 27. marca ob 15. uri in bo odprt do nedelje, 2. aprila do 21. ure. Znane so cene vstopnic.

Organizatorja avtomobilskega salona, Gospodarsko razstavišče in Sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije, sta po 11 letih avtosalon spet pripeljala v Slovenijo, po 16 letih pa v Ljubljano.

Avtosalon bo v ponedeljek 27. marca. uradno odprl dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS, otvoritev pa si bo mogoče v neposrednem prenosu s pričetkom ob 16. uri ogledati na drugem programu Televizije Slovenija. Avtosalon bo za javnost podprt od 27. marca do 2. aprila, na njem pa bo na 12.000 kvadratnih metrov razstavnih površin, v 11 halah razstavljenih 260 vozil.

Avtosalon v Ljubljani | Avtor: Gospodarsko razstavišče Gospodarsko razstavišče

Avtomobili bolj zanimivi kot „Dom“

"Dolgoletna odsotnost takšne prireditve je vrzel, ki jo bo 24. Avtomobilski salon Slovenije s predstavitvijo zadnjih modelov, kar 30 slovenskih premier in nemalo svetovnih s salona v Ženevi zagotovo zapolnil. Pri tem smo se kar se da vživeli v sodobnega kupca – zakaj potrebuje salon in kaj od njega pričakuje. Še vedno je bolj zanimivo videti avtomobil v živo kot pa na fotografiji prek spleta. Se vanj usesti, ga doživeti v živo. Kot pa je v navadi na sejmih v naši organizaciji, ni dovolj, da se neka panoga samo predstavi. Pomemben je tudi spremljevalni program – izobraževalna predavanja in svetovanja za obiskovalce salona. Z avtorji oddaje Avtomobilnost smo ga pripravili v t.i. Tehnološkem paviljonu. Pričakujemo, da si bo največjo sejemsko prireditev s področja avtomobilizma v Sloveniji ogledalo od 80.000 do 100.000 obiskovalcev," je dejal mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča in poudaril, da bo obisk presegel tistega pri sejmu Dom, ki ga obišče okoli 60 tisoč ljudi.

Robert Lešnik | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Vozila bodo razstavili v 11 dvoranah

Razstavni program 24. Avtomobilskega salona Slovenije v 11 razstavnih dvoranah  – GR je moral postaviti tri dodatne montažne dvorane, je predstavil mag. David Jurič, predsednik Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije. "Za sodelovanje se je odločilo 27 avtomobilskih znamk oziroma njihovih zastopnikov, ki bodo pokazali 29 slovenskih premier, 7 električnih ter 7 hibridnih modelov. Skupno se na 24. Avtomobilskem salonu Slovenije predstavlja približno 260 vozil, od tega je 41 lahkih gospodarskih vozil." Zakaj so prisotnost zavrnile nekatere avtomobilske znamke, ni želel komentirati.

Tudi izobraževalni program

V okviru avtosalona bo organiziran tudi tehnološki paviljon, o katerem smo že pisali. Andrej Brglez, organizator Tehnološkega paviljona in avtor oddaje Avtomobilnost, TV Slovenija, je dejal, da želijo s tehnološkim paviljonom obiskovalce spodbuditi, da pri nakupu novega avtomobila izberejo zase kar najbolj ustrezen model za svoj način življenja, za svojo avtomobilnost. Tam jih bodo poznavalci in strokovnjaki seznanili z vsem, kar je možno v sodobnih avtomobilih kupiti, kakšno opremo, kateri tip, kolikšno varnost, koliko udobja, katere pripomočke idr. Lahko se bodo preizkusili v varni vožnji na posebnem simulatorju ter se na lastni koži prepričali, katere vozniške motnje vse povzroča nepazljiva vožnja, kot sta npr. uporaba mobilnika, vožnja v visokih petah idr. Izvedeli bo možno več o električni mobilnosti, pa tudi novi evropski zakonodaji, ki je pred vrati, kaj vse pomeni udobje v avtu, od pravilne drže, sedeža, postavitve volana do povezljivosti telefonov in avtomobilov. Obiskovalci bodo lahko spoznali bodo nove trende avto akustike, kako tehnično deluje motor, novosti ter kakšno je sodobno lastništvo avtomobilov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.