Avto
3759 ogledov

Baterija mercedesa-benza EQV bi morala zdržati vsaj osem let

MatijaJanežič
Daimler nam je konec avgusta pokazal svoj novi električni kombi za prevoz potnikov mercedes-benz EQV, ki je v ponudbi stuttgartskega proizvajalca še vedno nekaj novega.

Na predstavitvi mercedesa-benza EQV smo se pogovarjali z vodjem oddelka za električne pogone pri oddelku Mercedes-Benz Vans Benjaminom Kaehlerjem, ki je pojasnil nekaj dodatnih podrobnosti o novem avtomobilu, ki bo kmalu zapeljal tudi na ceste.

Kakšne so bile spremembe tega avtomobila v primerjavi z različico na notranje zgorevanje, razen pogona seveda?

Spremenili smo oblikovno zasnovo zunanjosti. Drugačen je predvsem srednji del s črno masko s čds kromiranimi letvicami, spredaj levo smo vgradili polnilni priključek, za katerega menim, da je na dobrem položaju.

 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

NA PREMIERI Avto Avto, ki bo spremenil več kot le način prevoza potnikov

Zakaj menite, da je njegov položaj dober?

Zato, ker smo ugotavljali, da je večina polnilnih priključkov hitrih polnilnic ob avtocestah neposredno pred parkirnim mestom. Kabli so relativno kratki ter zelo težki in togi, zato je težko ravnati z njimi, ne da bi morali avtomobil parkirali vzvratno.

Baterija je pod dnom avtomobila?

Da, baterija je bolj ali manj vgrajena pod dno med prednjo in zadnjo premo.

Lahko poveste, od kod prihaja elektromotor?

Tega sicer ne morem povedati, a lahko povem, da si ga EQV v rahlo modificirani deli z e- vitom in e-sprinterjem.

 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Kako pa je z baterijami, kakšno življenjsko dobo imajo?

Na baterije damo jamstvo osem let, če pa se zgodi, da ne zdržijo toliko časa, kupec dobi nove. Po osmih letih pa lahko lastniki kupijo tudi nove baterije, če tem preveč pade kapaciteta. Kot kupec namreč dobiš celotno vozilo z vsemi komponentami, vključno z baterijami. Te bodo lahko imele tudi različne kapacitete, odvisno od potreb kupcev.

Lahko menjavo opravijo lokalni servisi?

Da. Avtomobil preprosto dvignejo na dvigalo, potem pa lahko baterije odstranijo in jih nadomestijo z novimi.

Glede na to, da imamo pred seboj električni kombi: je kakšna možnost da bi ga prilagodili na pogon z vodikovimi gorivnimi celicami?

Tehnično je izvedljivo in možno, vendar pa trenutno ne razvijamo takšnega avtomobila. Vendar pa se stalno oziramo po drugih možnostih, zamislih in spremljamo reakcije strank. V ponudbi imamo križanca mercedes-benz GLC F-cell s pogonom na gorivne celice, torej bi bil prenos tehnologije v razred V izvedljiv. Vendar pa razreda V s pogonom na gorivne celice trenutno ne razvijamo.

 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Koliko mercedesov-benzov EQV boste prodali?

Toliko, kolikor jih bodo kupci naročili.

Torej proizvodnja ni problem?

Točno tako. Gre za prilagodljivo proizvodnjo. V španski Vitorii, kjer proizvajamo tudi različice z motorji na notranje zgorevanje, imamo vse pripravljeno, torej lahko naredimo toliko električnih različic, kolikor jih želimo. EQV je sicer tehnično precej drugačen avtomobil in smo morali zanj v proizvodnji izvesti precej sprememb, a zdaj, ko smo to storili, je proizvodnja popolnoma prilagodljiva.

Na kakšne kupce pa ciljate? Ali poleg podjetij ali upravljavcev flot računate tudi na aktivne družine?

Da. Sam sem na primer potencialna stranka. Imam dva otroka, na leto prevozim 20.000 km, to je 100 km na dan. Odpravim se na izlete konec tedna itd.

Boste skupaj z avtomobilom ponudili tudi pakete s polnilnimi postajami doma in solarnimi elektrarnami?

Obstajajo energetski sistemi, ki jih imenujemo Mercedes-Benz Energy. Doma imate lahko lokalno enoto za shranjevanje električne energije, ki jo lahko polnite z lastnimi sončnimi celicami, iz nje pa lahko napajate tudi električni avtomobil.

Komentarjev 2
  • DebeliFranc 09:25 14.september 2019.

    Kaj so to "čds kromirane letvice"?