Avto
1306 ogledov

Bizarna napaka, ki vpliva na vlago v vozilu

Ford Anže Petkovšek
"V zadnjem času, predvsem ko pada dež, imam veliko vlage v vozilu. Ne da se mi stekla orosijo, ampak se na njih nabira voda. Moti me, ker včasih traja tudi pet minut, da se steklo posuši, da sploh kaj vidim in se lahko odpeljem v službo," je le eden od zapisov na spletnih forumih o problematiki vlage v avtomobilu.

Težava z vlago v vozilu je večplastna, a tudi vozniki in potniki v vozilih sami lahko prispevajo k temu, da se to ne bi dogajalo. Vlaga je še posebej težavna pozimi, ko je padavin veliko. V avtomobil lahko pride na več načinov.

Vodo vnašamo tudi s čevlji

Mehanik Uroš Kalan iz kranjske avtohiše Vrtač pravi, da v dežju in snegu vodo pogosto v notranjost vozila vnašamo s čevlji, če imamo v vozilu tekstilne tepihe je še toliko slabše. S strokovnega stališča so lahko vzroki tudi naslednji: nestrokovna zamenjava vetrobranskega stekla, poškodovana tesnila, poškodovana karoserija in podobno.

Ko se z avtomobilom vozimo, zaradi vklopljenega prezračevanja voda, oziroma vlaga kondenzira in se lahko nabira kot kondenz na vetrobranu. Zaradi različnih fizikalnih pojavov lahko kondenz na vetrobranu tudi zamrzne. Ker klimatska naprava zrak v vozilu suši, ne smemo pozabiti tudi na dejstvo, da zaradi možnosti zamrznitve preneha delovati pri približno + 5 stopinjah Celzija.

"V obdobju, ko se zunanja temperatura pogosto vrti okoli +5 stopinj Celzija, se klima večkrat vklopi in izklopi, posledično pa kondenz, ki se nabere v kanalu klimatske naprave še ne odteče, ventilator izpiha na steklo oziroma v vozilo. Ko se temperature vrtijo okoli te številke predlagam, da se klima izklopi," pravi Kalan, ki priporoča redno menjavo oziroma kontrolo protiprašnega filtra. "Najboljša rešitev za vlago pa je dobro presušiti vozilo," še pravi Mehanik.

Vlaga v vozilu tudi zaradi lenobe

Inštruktor varne vožnje AMZS Danijel Granda opaža, da vozniki, ki se vozijo na zelo na kratkih razdaljah, velikokrat vnašajo vlago v avtomobil. Granda pravi, da je več možnosti, da se rešite te nadloge. Ena so ogrevana stekla, če tega vaš avtomobil nima, so druge možnosti različne naprave, ki odvajajo  vlago.

"V zimskih časih so te naprave zelo dobrodošle. Ljudje se zjutraj usedejo v avto, prižgejo vsa gretja in se odpeljejo. Ponavadi imamo ogrevano sprednje in zadnje vetrobransko steklo, stranka niso ogrevana. Zato opažamo, da ljudje naprej in nazaj še vidijo, v stran pa ne. Če želimo varno voziti, moramo pred začetkom vožnje odrositi ali ostrgati led z vseh stekel, tako bočnih, kot sprednjih in tudi zadnjih," o nevarnih plateh vlage v vozilu govori strokovnjak za varnost, ki opaža tudi, da so ljudje pogosto površni, zato je lahko vzrok, zakaj se avto vlaži, tudi zelo bizaren.

"Vsake toliko časa odprite pokrov motorja. Jeseni, ko odpada listje z dreves, pogosto konča pod motornim pokrovom. Listje se navlaži, prezračevalni sistem pa zato v notranjost še dodatno piha vlago v vozilo, ki se nabira na steklu, ker je prehod toplote tam najvišji. Prav zato se lahko zgodi, da stekla zamrznejo od znotraj. To se ponavadi zgodi, ko se z ogretim avtomobilom, z veliko vlage, zvečer pripeljemo domov, zjutraj pa imamo led na notranji strani stekel," pojasnjuje Granda.

Komentarjev 6
  • murderone 17:31 26.februar 2015.

    Ali pa tablični računalnik, ker danes že redko kdo bere časopise in upaj, da bo litij iz baterije reagiral z odvečno vodo! Kakor pa vidim strokovnjake,ki jih promovira Žurnal24 je pa najbolje ,da avto zaliješ z cca. 50 l bencina ...prikaži več in zažgeš in glej ga zlomka ni več vlage v njemu!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:34 26.februar 2015.

    pa sej vsak dan odpreš v avtu okn za prezračenje že zarad tega k se more zrak zamenjat. v avto je treba met dost kisika drgač ne funkcioniraš dobr.

  • nobilis 11:52 26.februar 2015.

    Jaooooooooooooo kaksne neumnosti klatite.