Avto
13 ogledov

BMW: Nova posoda za vodik

Vozila na vodik bodo z novo posodo za vodik z enim polnjenjem sposobna prevoziti Žurnal24 main
Oddelek BMW za razvoj in raziskovanje je razvil novo generacijo posode za skladiščenje vodika v avtomobilu, ki ga je še bolj približal velikoserijski proizvodnji avtomobilov, ki za pogon uporabljajo vodik.

Bavarski proizvajalec je novo generacijo posode za vodik naredil v sodelovanju s partnerji Air Liquide in Dynetek Europe, Daimler in Ford. Nova posoda je narejena iz kompozitnih materialov in je veliko varnejša kot zdajšnje. Lahka konstrukcija v primerjavi s standardnimi cilindričnimi jeklenimi posodami znatno zmanjšuje maso celega sistema skladiščenja vodika v avtomobilu na eno tretjino sedanje.

Uporabljeni materiali omogočajo različno oblikovanje posode, ki bi jo lahko uporabili v različnih modelih. Strokovnjaki pri BMW menijo, da bo lahko avtomobil v novih posodah za gorivo z desetimi kilogrami vodika prevozil prek 550 kilometrov, medtem ko lahko sedanji model hydrogen 7 (na sliki) z enako količino vodika opravi vsega 160 kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.