Avto
64 ogledov

Če imate letne gume, danes ostanite doma!

Sneg Profimedias
Res je, ni še 15. november, a za velik del Slovenije bo danes zimska oprema na avtih že obvezna!

Pozor, vremenoslovci in cestarji opozarjajo, da bo že danes ponekod snežilo do nižin. Ceste bodo zelo spolzke, kljub temu, da so posipne in plužne službe pripravljene. Tudi pri Darsu so pripravljeni, da bodo zagotavljali čim boljnemoteno prevoznost avtocest, ob tem pa se najbolj bojijo neposlušnih voznikov tovornjakov. 

Največ snega naj bi zapadlo na vzhodu Slovenije, kjer naj bi snežilo večji del popoldneva in večera. Pluženje bo zelo verjetno potrebno tudi na območju med Celjem in Trojanami.

Predvsem nad nadmorsko višino 400 metrov vremenosloci napovedujejo tudi po deset in več centimetrov debelo snežno odejo.

Zelo veliko bo glede dogajanja na slovenskih cestah odvisnega od odgovornosti voznikov, da se bodo na pot odpravili le z ustrezno pripravljenimi vozili. Folklorno čakanje na menjavo letnih pnevmatik z zimskimi čisto do konca se je letos izkazalo za slabo naložbo, saj lahko v teh dneh pričakujemo še hujši skoncentriran naval na vulkanizerske storitve in s tem na daljše čakanje na premontažo. 

Nedavno smo dokazali, kako slabše se letna pnevmatika obnaša na spolzki zimski podlagi v primerjavi z zimsko gumo, saj se je zavorna pot v primeru letnih pnevmatik podaljšala kar za trikrat. 

Objavili smo tudi pregled testov, katere so trenutno najboljše zimske gume in katerim se na vsak način izognite, saj niso vredne denarja: link do testa št. 1., link do testa št 2.

Kaj je zimska oprema:

Najpomembnejše so zimske pnevmatike (obvezen simbol snežinke na obodu) na vseh štirih kolesih z vsaj trimilimetrskim profilom, čeprav so tako obrabljene gume za učinkovit spopad z zimskimi razmerami premalo. Zakon sicer tolerira tudi uporabo letnih pnevmatik z vsaj tolikšno globino dezena, če ima voznik v prtljažniku tudi ustrezne verige. A se z letnimi pnevmatikami nikar ne podajajte v sneg, še posebej v klančine!

Obvezno bi moral vsak lastnik v teh dneh tudi preveriti in dotočiti zimski koncentrat za pranje stekel, preveriti obrabljenost brisalcev in delovanje svetil, v avtu v zimskem obdobju obvezno sodi tudi manjša lopata, strgalo za led, tople rokavice, rezervna topla oblačila in zimska obutev ter odeja, nekaj hrane (tablice čokolade ...) ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.