Avto
8635 ogledov

Če ne plačaš obroka, ti avto "pobegne"

Ford Focus Active Saša Despot
Avtomobilski velikan je patentiral tehnologijo, ki bo neplačnikom zagrenila življenje.

Neplačevanje obrokov za lastništvo avtov je tudi v ZDA velik problem. Nedavno je Ford na tamkajšnjem uradu patentiral tehnologijo z naslovom Sistemi in metode za povrnitev vozila. V dokumentu je opisan način, kako avto omogoča na daljavo izključitev določenih funkcij v avtu, kar naj bi služilo kot opozorilo vozniku, da je v zaostanku s plačilom. 

V avtu bi na primer prenehala delovati klimatska naprava ali daljinec za odklepanje avta. Če to ne bi bilo dovolj tečno, bi avto začel ob vsaki prisotnosti voznika spuščati "neprestani in neprijeten zvok".

ford fiesta Nepričakovano Avto Konec za fiesto, prihaja povsem nov ford

Ford patent | Avtor: USPTO/Ford USPTO/Ford

Če niti to ne bi prepričalo uporabnika, da naj že plača obrok, potem patent opisuje naslednjo fazo. Mogoči sta dve različici. Avto bi prek GPS sistema javil svojo natančno lokacijo, tako da bi ponj lahko hitro prišla vlečna služba. Druga možnost pa je, da bi avto ob pomoči sistemov avtonomne vožnje kar sam odpeljal z voznikovega dvorišča in se usmeril proti vnesenemu naslovu banke oziroma lizinškega podjetja. 

Kakšne namene ima Ford s patentom, v tem trenutku še ni znano in vprašanje je, ali bo takšna distopična tehnologija sploh zares našla mesto v serijskih avtomobilih.

Mustang Mach 1 primerjava Avto Primerjali smo dva mustanga, med katerima je pol stoletja razlike

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:24 08.marec 2023.

    ja no, se spomnite finte naših tele operaterjev, in inflacijo vklučijo v mesečni obrok. ja no avte nočjo prodajat na gotovino, ker hočejo služit z posojili, zdej pa imate hudiča. obrok vam bodo po mili volji poviševal, vi pa plačučujte naivnost.