Avto
5 ogledov

Česa se morajo vozniki bati prihodnje dni

Avto v nesreči Profimedija
Prazniki naj bi pomenili užitek in počitek, a so za voznike v resnici lahko sila stresni. Spoznajte, kaj vam preti na cesti.

Kam parkirati

Če ste te dni zgolj ošvrknili parkirišča trgovin, potem vam je jasno, da znotraj vlada norišnica. Norišnica pa je tudi pri iskanju prostih parkirnih mest, veliko je čakanja, nestrpnosti ... Recept za rahle trke in živčnost za volanom, skratka. Nasvet: Če že morate, pojdite nakupovat čim bolj zgodaj po odprtju trgovin, ko je na voljo še dovolj parkirnih mest.

Prevoz daril

Avtomobili se te dni šibijo pod nakupljenimi dobrotami in darili. Ne pozabite na varnost pri njihovem prevozu, nenazadnje nočete podariti poškodovanega darila. Zavarujte težje predmete v prtljažniku, najbolje s prtljažno mrežo, ali uporabite namenske zložljive zabojčke. Predmete postavite na tla za prednja sedeža, tako da imajo oporo v primeru naglega zaviranja ali v zavojih. Sedeži naj bodo prazni. Morda pa se lahko zanesete na brezplačno dostavo, ki jo ponuja marsikateri trgovec?

Vabe za kradljivce

Za tatove prazniki pomenijo čas dobrih zaslužkov. Še posebej če jim ljudje olajšajo posel in v avtih na vidnih mestih puščajo dragocene predmete. Ne olajšajte jim posla, opozarjajo pri Auto Club Europa.

En čaj, prosim

Praznični dnevi so še posebej vabljivi, da se pogrejete s kakšnim "kuhančkom." Čeprav ga prodajalci često dobro zredčijo z vodo, nikar ne podcenjujte učinka in se alkoholnim pijačam povsem odpovejte v korist kakšnemu drugemu toplemu napitku, če se nameravate domov vračati s svojim avtom.

Pričakujte nepričakovano

Če vi ne pijete alkohola, to še ne pomeni, da ga niso drugi. Te dni na cestah pričakujte nepričakovano v obliki z maligani napolnjenimi vozniki, majavimi in neosvetljenimi pešci, zablodelimi kolesarji ... Oči torej na cesto in nikar ne vozite preblizu desnega roba.

Avto in božič | Avtor: Profimedias Profimedias
Avtomobil ni novoletna jelka

Ne okrašujte avtomobila z raznimi okraski, ki jemljejo pogled, ali celo z lučkami, kar je brez homologacije sploh prepovedano. 

Da ne bo padalo po njem

Avtomobili podobno kot živali ne marajo silvestrovega. Na najdaljšo noč v letu poskrbite, da bo vaš avto na varnem, še posebej, če ga običajno puščate parkiranega na ulici. Saj nočete, da bi ga poškodovala kakšna zablodela raketa ali drugo pirotehnično sredstvo? Te dni je tudi ogromno vandalskih dejanj. Če se škoda vendarle zgodi, velja premisliti, ali se bolj splača za popravilo založiti iz lastne denarnice, da ne bi bila zato zavarovalna kasko premija v prihodnje dražja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.