Avto
4 ogledov

Citroënov svet sanj

Citröen razstavni salon C42 je že postal ena od pariških znamenitosti.
1/35
Žurnal24 main
Citroën je eden od ponosov francoske avtomobilske industrije, zato ni čudno, da ima njegov prodajni salon svoj prostor na slavni pariški aveniji Champs-Élysées.

Citroënove nove stvaritve domujejo v futuristični stavbi z imenom C42, ki je prva nova arhitektura na najslavnejši pariški aveniji – Champs-Élysées – po več kot tridesetih letih. C42 ni klasičen avtomobilski salon, pač pa zmes tradicije, sedanjosti in futurizma.

Pravzaprav je že davnega leta 1927 oče podjetja Andre Citroën prav na mestu, kjer danes stoji razstavni salon C2, mehanično delavnico zamenjal s prvo trgovino z logotipom prepoznavnih dveh puščic, ki označujeta Citroënov podpis. Trgovina je dobila ime "Citroënova palača." Andre je korak naprej naredil leta 1932, ko je razstavni prostor raztegnil na 370 kvadratnih metrov. Še bolj kot velikost je pozornost pritegnila posebna arhitektura z novo fasado z velikim kovinskim okvirjem. Od leta 1932 do 1984 so bili v salonu na Elizejskih poljanah razstavljeni prav vsi avtomobili, ki so prišli s proizvodnih trakov slavnega francoskega podjetja.


C42 © Gregor Prebil

 
12. novembra leta 1984 je prišel čas za nov obraz stavbe, zgrajene leta 1930. Pri Citroënu so izbrali zmes avtomobilskih in gurmanskih doživetij, prostor pa poimenovali Hippo Citroen. Tu so lahko obiskovalci napasli oči na novih vozilih, hkrati pa jim je bila v notranjosti na voljo še restavracija z 220 sedeži. Zadnja prenova je sledila v začetku novega tisočletja, ko je stavba postala objekt inovativosti, prefinjenosti in elegance. Sama steklena fasada, na kateri kraljujeta znameniti Citroënovi puščici, je dobila ime Citroënove korenine. Ime pojasnjuje zasnovo zgradbe, ki je kombinacija preteklosti in prihodnosti znamke. Celotno površino zgradbe obdaja 86 ton težka mreža iz jekla, ki sega vse od vhodnih vrat pa povsem do zadnjega dela zgradbe, ki ni viden s cestne strani. Čeprav je sama osnovna površina ravna, ovoj zaznamuje 19 steklenih piramid, ki za 50 do 70 centimetrov štrlijo navzven.

Posebno doživetje pa se pravzaprav začenja ob vstopu v stavbo, kjer dominirata Citroënovi barvi rdeča in bela. Središče salona je steber z osmimi rotirajočimi se ploščadmi, imenovan tudi drevo vozil. Obiskovalec se lahko na vrh zgradbe povzpne peš ali pa s panoramskim dvigalom. V času našega obiska je bil razstavni salon okupiran s svetovno novostjo citroën C3 picasso, ki je svoj stas na na Champs-Elysées 42 pokazal točno dva tedna pred uradno predstavitvijo na pariškem avtomobilskem salonu. Majhno Citroënovo večnamensko vozilce je neposredni tekmec renaultu grand modusu, nissanu notu in opel merivi. Naš prvi vtis je bil, da C3 picasso prinaša svež veter v razredu, ki je bil do zdaj kar malo dolgočasen.



Klet stavbe je rezervirana za športne navdušence, kjer je v središču pozornosti WRC dirkalni C4, ki ga vozi večkratni svetovni prvak v reliju Francoz Sebastien Loeb. Če boste v Parizu, si le vzemite čas in si oglejte nevsakdanji avtomobilski razstavni salon. Ne pozabite na fotoaparat.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.