Avto
20 ogledov

CR-V z novimi aduti

Honda CR-V
1/25
Žurnal24 main
Honda se je v četrtem poglavju zgodbe o CR-V posvetila aerodinamiki in nižji porabi, ohranja pa veliko uporabnih rešitev in se ponaša s 589-litrskim prtljažnikom. Pri nas bo naprodaj konec oktobra.

Čeprav je bila Toyota z RAV4 prva, ki je predstavila športno terensko vozilo, takrat še z bolj offroad obliko, pa se pri Hondi radi pohvalijo, da so bili oni tisti, ki so športne terence po zaslugi prve generacije modela CR-V množično preselili na ceste.

Po 17 letih so pri Hondi predstavili četrto generacijo, ki danes ne povzema več toliko offroad linij, pač pa je ta prilagojena mestnim standardom. CR-V ima v segmentu, ki v evropskem merilu predstavlja skoraj 12 odstotkov prodanih avtomobilov, množično konkurenco, predvsem evropsko, nad katero se podaja z novimi aduti, a želi stare ohraniti. Pri tem mislimo predvsem na trpežnost in zanesljivost, pa tudi uporabnost in prilagodljivost.

Prilagojena za Evropo

Honda CR-V | Avtor: Honda Honda
Primarni trg CR-V-ja je ameriški, kjer jih prodajo polovico, tudi zato v Evropo prihaja več kot pol leta kasneje, a za evropske voznike v nekoliko prilagojeni različici. Tudi vsa testiranja so opravili na evropskih tleh in rezultatom primerno prilagodili podvozje in bolj prestižne materiale.

Hondini inženirji so se pri snovanju držali treh glavnih smernic – aerodinamična oblika, funkcionalnost in varnost.

V primerjavi s predhodnikom je četrta generacija za tri centimetre bolj pomaknjena k tlom, nižji je bok, čez katerega se raztezajo stranska stekla, ki segajo skoraj do zadka. K boljšemu pretoku zraka pripomorejo ravno podvozje in elementi na športnejšem nosu motorja ter aerodinamično oblikovani žarometi. Slednji so opremljeni s kotnimi svetili in v vseh opremskih različicah z LED dnevnimi lučmi. Tudi zadnji svetijo z LED svetlobo. Družine bodo znale ceniti zadnja bočna vrata, ki se odpirajo skoraj pod kotom 90 stopinj, zaradi česar je vstopanje lahkotnejše.

Velik prtljažnik med aduti vozila

Čeprav so avtomobil spustili in za pet milimetrov skrajšali, v dolžino zdaj meri 4570 milimetrov, pa je ob enaki medosni razdalji 2.630 milimetrov znotraj prostora po novem več. Najbolj jih bodo občutili visokorasli potniki zadaj, ki sedijo nižje, zato je tudi prostora za glavo več, centimeter več se najde tudi med voznikom in volanom. Prilagodljivo notranjost so nadgradili s kakovostnimi in dobro sestavljenimi materiali.  Na prostornosti je pridobil prtljažnik, ki je po zagotovilih Honde s 589 litri prostornine največji v razredu, z enostavnim preklapljanjem zadnje klopi (s potegom ročice ob strani) pa dobimo največ 1.669 litrov prostora, a v tem primeru dno ni povsem ravno. V zaobljen prtljažnik lahko v tem primeru pospravimo predmete do dolžine 1,6 metra. Z dodatnimi sloji materialov so izboljšali vpliv hrupa v notranjost, kar se izkazuje s tiho vožnjo tudi pri višjih hitrostih.

Honda CR-V | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Velik napredek je inženirjem uspel na področju znižanja škodljivih emisij. Te so v povprečju za 12 odstotkov nižje, kar naj bi se bo poznalo tudi pri slovenskih cenah, saj se je dizelski agregat pri aktualni različici zaradi novega davka na motorna vozila podražil za skoraj tisočaka. Dvolitrski turbodizel ostaja s 110 kilovati (150 KM) in navorom 350 NM enako zmogljiv, a so emisije s 171 gramov CO2 na prevoženi kilometer znižali na 149 gramov. Bencinski dvolitrski štirivaljnik je pridobil štiri kilovate in jih zdaj skupaj premore 114 (155 KM), emisije pa so s 192 g/km znižali na 173 gramov, z dvokolesnim pogonom, ki bo vstopni model pri nas, pa na 168 gramov.

Številne novosti in izboljšave

K temu pa niso prispevale zgolj izboljšave motorja in menjalnika, ki je lahko samodejni petstopenjski ali ročni šeststopenjski, pač pa tudi ostala vrsta novosti. Med drugim je v kombinaciji z vsemi različicami ročnega menjalnika novost sistem Idle stop, ki med stanjem na križiščih samodejno ugaša in prižiga motor, k bolj ekonomični vožnji pa nas usmerjata še indikator idealnega prestavljanja in ekonomični program (Econ), ki prilagaja delovanje klimatske naprave trenutnim potrebam, med drugim voznika z zeleno barvo okoli merilnikov hitrosti in vrtljajev spodbuja k bolj ekonomični vožnji, ob bolj dinamični in potratni pa voznik vidi belo barvo. Raziskave, ki so jih opravili, so pokazale, da lahko voznik največ sam pripomore k manjši porabi, ki naj bi bila s spodbujanjem njihovega sistema tudi do 12 odstotkov nižja.

Podvozje je bilo prilagojeno evropskim prometnicam, asfaltu je namenjena tudi štirikolesna različica (AWD), ki ne deluje več s pomočjo hidravlične dvojne črpalke, ampak zdaj oprijem med kolesi razporeja elektronika. Rezultat je hitrejša odzivnost in za 16,3 kilograma nižja masa.

Honda CR-V | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za pasivno varnost skrbijo samodejni zategovalniki pasov in ojačani deli okoli pogonskega agregata, ki absorbirajo udarec pri čelnem trku. Pri pasivni varnosti je glavna novost sistem ESS, ki med zaviranjem na polno z utripajočimi zadnjimi lučmi voznike zadaj opozarja na nevarnost trka, novost je tudi Lane Keeping sistem, ki prepoznava črte na vozišču in sam popravi volan, ko vozilo brez prižganega smernega kazalca zapelje prek črte na cestišču, v kombinaciji z radarskim tempomatom pa sam ohranja smer in hitrost pred spredaj vozečimi avtomobili.

Evropske modele Honda proizvaja v tovarni v Veliki Britaniji, prvi primerki pa bodo v Sloveniji na voljo konec oktobra ali najkasneje v začetku novembra. Na prodaj do razprodaje zalog ostaja tudi aktualni model s štirikolesnim pogonom, za katerega ponujajo popustom v višini tri tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice