Avto
7296 ogledov

Črni kal: Nihče noče mercedesa

Zapuščeni mercedes Miha Crnič
Pod črnokalskim viaduktom je že dlje časa parkiran avto. Medtem ko potencialno vpletene ustanove prelagajo odgovornost, so delavci okoli njega nasuli debelo plast zemlje ...

Eden od ostrih ovinkov na cesti za Osp je že pred časom postal parkirišče za dobro desetletje star mercedes z nemškimi registrskimi tablicami. 

Avto je tam parkiran že več tednov. Vmes so delavci med potekom del za gradnjo drugega železniškega tira urejali bankine zdaj odslužene dostopne ploščadi. Ob tem so okolico avta preprosto zasuli z debelo plastjo zemlje, tako da vozila brez pomoči vleke ali dvigala sploh ne bo več mogel rešiti. 

"Delavci, ki so gradili pristopne ceste za drugi tir železniške proge, so ga praktično zakopali v zemljo," je na svojem Facebook profilu zapisal Miha Crnič, ki je tudi avtor zgornjih fotografij. "V tem času je bilo v vozilo tudi vlomljeno in poškodovano, so mi povedali domačini. Pristojne službe niso ukrepale. Morda je vozilo postavljeno na to lokacijo kot spomenik?", se še sprašuje.

Predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec je za Žurnal24 potrdila govorice, da je avto povezan s kriminalnim dejanjem, saj je bil lastnik prijet kot vodič ilegalnih migrantov. Trenutno se oseba nahaja v priporu. 

Ping-pong iskanja zakonske podlage

Očitno je, da je vozilo postalo moteč element na državni površini. Čeprav zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje pogoje, kdaj in po kakšnem postopku se lahko neko vozilo odstrani z javne površine, pa se v ozadju med institucijami prelaganje odgovornosti.

Zakon o pravilih cestnega prometa pravi, da ko pooblaščena uradna oseba najde zapuščeno vozilo, "namesti nanj pisno odredbo, s katero se naloži odstranitev vozila najkasneje v treh dneh od dneva izdaje odredbe."

In še: "Če zapuščeno vozilo ni odstranjeno v roku iz prejšnjega odstavka, ga odstrani pristojni izvajalec rednega vzdrževanja cest. Po treh mesecih se lahko zapuščeno vozilo uniči ali proda." A najprej mora pooblaščena oseba uradno "najti" avto.

"Za  odstranitev konkretnega vozila bi moral po zaključenem postopku poskrbeti lastnik oziroma njegov pooblaščenec, saj je ves čas vedel, kje se vozilo nahaja," pojasnjuje Leskovčeva

Policisti pa hkrati opozarjajo, da avta sami ne morejo zaseči, pri tem pa se sklicujejo na Zakon o kazenskem postopku, ki postavlja pogoje, da mora biti avto v tem primeru ali predelan za prevoz migrantov, ali mora biti podan sum o ukradenem vozilu ali pa avto ni last osumljenca. 

Zapuščeni mercedes | Avtor: Miha Crnič Miha Crnič

TV Slovenija pa je poročala, da se primera otepajo tudi na Mestni občini Koper. Mestni inšpektorat za promet, ki naj bi bil po logiki svojih nalog tudi eden od organov, pristojnih za ukrepanje, je ugotovil, da nima pristojnosti ukrepanja na gradbiščih, torej na lokaciji nekaj metrov izven ceste, kjer je mercedes.

Tako je postal avto del nacionalne problematike izgradnje drugega železniškega tira, nad katerim bdi državna družba 2TDK.

Primorske novice so iz omenjene družbe pridobile odgovor, da je mercedes formalno resnično na njihovem zemljišču in da se že pospešeno ukvarjajo s primerom. Vendar pa so le naročnik del na zemljišču, medtem ko samo gradbišče po zaključku del s strani izvajalca del, gradbene družbe CBE, še ni bilo uradno predano nazaj pod 2TDK. Tako kaže, da bo morala prav omenjena gradbena družba poiskati rešitev za v pogodbi o gradbenih delih nepredviden tujek na zaupanem delovišču, kar pa spet lahko sproži vrsto pravnih vprašanj o bodoči lokaciji za avto in s tem povezanih stroških.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Adrijano 21:15 18.januar 2021.

    Lep pozdrav ce nihce noce odmaknit vozila ga lahko jaz odmaknem na primerno mesto in obvestimo lastnika kje je avto ce se strinjate zmano mi lahko napisete.grdo zgleda ker avto stoji 3mesce na gradbiscu

  • Harrison 08:30 12.januar 2021.

    Kretenizem butalskih razsežnosti.

  • paschtexthat 05:10 12.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks