Avto
9 ogledov

Dobro založen sopotnik

Med prednosti naprave sodi enostavnost rokovanja. Ko naprava ni priključena na 1
1/19
Žurnal24 main
V priročnem ohišju nüvija 265 se skriva veliko tehnologije in znanja, ki za solidno ceno vožnjo naredijo udobno, nekaj dodanih sladkorčkov pa še izboljša dober vtis o napravi.
 

PLUSI, MINUSI

Plusi: enostavni meniji, natančnost, hitra pripravljenost, nosilec, majhna teža, dodatne funkcije.

Minusi: zaslon slabše ločljivosti, ni možnosti 'qwerty' tipkovnice.

Garminov model s spodnjega dela lestvice izpolni pričakovanja glede večine potreb modernega voznika, ki pri navigacijski napravi ceni predvsem uporabnost. Začnemo lahko že z merami (9,7 cm x 7,1 cm x 2,0 cm, masa 147 g), ki dopuščajo, da napravo med neuporabo lahko pospravimo v hlačni žep oziroma jo zlahka prenašamo med večimi avtomobili. Temu je prilagojen nosilec z enostavnim pritrjevanjem in odstranjevanjem, kar pride prav, ko z njim ne želimo vzbujati skomin dolgoprstnežem, ki ob pogledu na nosilec posumijo, da smo v bližnji predal skrili napravo.

Razen tipke za vklop vse ostalo opravimo prek zaslona na dotik z diagonalo 8,9 centimetra (3,5 palca) in nekoliko slabšo ločljivostjo, kot jo ponuja za 20 evrov dražji in širši brat 265W. Premikanje med funkcijami je hitro, enostavno in logično, zato je privajanja tudi za tiste, ki Garminovega izdelka še niso imeli v rokah, hitro. Vtipkavanje naslovov za iskanje pa bi bilo lahko po našem mnenju hitrejše in prijaznejše, možnost 'qwerty' tipkovnice bi bila dobrodošla. Ugajal nam je tudi sicer za Garmin značilen potovalni računalnik z uporabnimi funkcijami, ni manjkal tudi pretvornik enot.

Ne zmede se
Bistvo naprave je seveda navigacija. Poleg natančnega vodenja zavoj za zavojem, pri čemer gre zahvala naloženi karti AdriaRoute, ugaja možnost 3D-pogleda, še bolj kot to pa slovenski jezik, ki ga beremo in poslušamo. Malce nas je zmotilo le, da je naprava, ko smo imeli med vožnjo vključeno funkcijo Pokaži zemljevid, večkrat samodejno preklopila na najnižji zoom in smo morali nato znova ročno večati ločljivost. Sicer pa je vodenje med preizkusom potekalo suvereno, v primeru človeške napake pa je nüvi hitro ponudil alternativo.

Zaradi različnih standardov se nüvi prek bluetootha ne razume z vsemi telefoni. Seznam kompatibilnih naprav je dostopen na proizvajalčevi strani. © Andrej Leban

 
Hitro iskanje zemljevidov
Nüvi 265 se ponaša tudi s sistemom HotFix za hitrejše iskanje satelitov in res lahko zapišemo, da naprava pri vključitvi (če od zadnjega izklopa ni minilo preveč časa) zelo hitro najde signal in začne voditi. Uporabna je tudi funkcija Kje sem?, ki najde najbližje interesne točke v bližini trenutne lokacije.

Takšnih in dodatnih funkcij je še nekaj, da gre svet v zeleno smer, priča ecoRoute, ki nas med drugim s točkovanjem vabi, da pospešujemo in zaviramo čim nežneje. Med različnimi možnostmi pa lahko do cilja izberemo tisto pot, na kateri bomo glede na relief in vrsto ceste porabili najmanj goriva.

Bluetooth kot sestavni del naprave lahko učinkovito nadomesti denar, ki bi ga sicer morali dodatno odšteti za vgradnjo naprav za prostoročno telefoniranje. Vendar se naprava (ne po svoji krivdi) z nekaterimi znamkami telefonov ne razume, čeprav se med seboj najdejo in celo povežejo. Poleg notranjega spomina (109 MB) lahko za shranjevanje slik destinacij (prek sistema Panoramio) in drugih podatkov izkoristimo tudi režo za (le) microSD kartice. Za MP3-predvajalnik bo treba seči po višjih modelih, čeprav bi za glasovno vodenje, ko nočemo motiti ostalih, tudi pri 265 prav prišel vsaj izhod za slušalke.

Pri zastopniku model nüvi 265 z naloženo evropsko kartografijo cenijo na 189 evrov, za karto AdriaRoute je treba odšteti še dobrega stotaka. Ker bo tudi za Garminove naprave v nekaj mesecih na voljo TMC-sistem sprotnega obveščanja o razmerah na cestah po Sloveniji, je morda za to uporabno funkcijo smiselno doplačati 20 evrov za model 265T.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.