Avto > Dosje Avto
8735 ogledov

Izbor: Zanesljivi avtomobili do 10.000 evrov

Spletni portal za prodajo rabljenih vozil Doberavto AMZS
10.000 evrov je pogosta cenovna meja, ki jo slovenski kupec avtomobila postavi ob nakupu rabljenega vozila. Vprašali smo se, kakšen je nabor rabljenih vozil do 10.000 evrov, glede na to, da so se cene rabljenih vozil v zadnjih letih zelo povečale?

Skupaj s spletnim portalom DoberAvto.si smo poiskali nekaj rabljenih avtomobilov s preverjeno zgodovino s ceno do 10 tisoč evrov. Pred kratkim smo v sodelovanju z DoberAvto.si, kjer na spletni strani za prodajo vozil ponujajo tudi rabljena vozila, ki jih pregledajo mehaniki v AMZS, naredili pregled ponudbe avtomobilov do 5.000 evrov in tudi svetovali, na kaj morajo biti kupci pozorni.

Zdaj smo cenovno letvico dvignili, zelo pa se je povečal tudi nabor vozil, tako za tiste, ki kupujejo prvi avto, do tistih, ki potrebujejo avto za veččlansko družino. Kot ugotavljajo na DoberAvto.si je interes po takšnih avtomobilih velik. "Tudi ponudba je pestra, je pa res, da za ta denar dobimo mlajše letnike avtomobilov v nižjem srednjem razredu, pa naj si bo to kombilimuzina ali mali športni terenec. Opažamo tudi, da je za nekaj tisočakov več na voljo še več zelo zanimive izbire. Če vam finančni izračun dovoljuje zato pri DoberAvto.si priporočamo kupcem, da si ogledajo še izbor v cenovnem razredu med 10.000 in 15.000 evri, kjer je izbor še dosti boljši in najdemo res veliko zanimivih (mlajših) avtomobilov, ki so stari tja do štiri leta in imajo tudi dokaj zmerno število prevoženih kilometrov," komentirajo na DoberAvto.si.

Rabljeni avti transport prevoz tovornjak | Avtor: Profimedia Profimedia

Njihovi strokovnjaki dodajajo, da bi morali ob rednem vzdrževanju sicer ti avtomobili morali zanesljivo delovati še vsaj naslednja štiri leta "ali če nekoliko plastično ponazorimo, vsaj še naslednjih 100.000 kilometrov. Pri iskanju ustreznega avtomobila si lahko pomagate s filtriranjem po znamkah, vrsti goriva, ceni, prevoženih kilometrih in seveda letniku, če naštejemo le nekaj najbolj priljubljenih filtrov. Na portalu DoberAvto.si, ki je znan po svoji transparentnosti si lahko najprej ogledate ponudbo avtomobilov z oznako OBETAVNO vozilo, kar je dober napotek, kam najprej pogledati rabljen avto."

Kaj se na trgu rabljenih vozil dobi za cene do 10.000 evrov? Kakšna je starost vozil pod 10.000 evri? Ko smo pregledali spletno ponudbo, smo ugotovili, da gre v večini za avtomobile srednje ali manjše velikosti in ravno ti so tudi nekako najbolje ohranjeni in predstavljajo dober kompromis med ceno in tem, kaj še lahko ponudijo novemu lastniku. Kot poudarjajo pri spletnem prodajalcu vozil tak avto vseeno vstopa v drugo polovico svojega življenjskega cikla. Gre po pravilu za avtomobile stare od 4 do 6 let, če govorimo o manjših avtomobilih in 7, 8 in 10 let, če se pogovarjamo o večjih družinskih avtomobilih. Odvisno od znamke in števila prevoženih kilometrov. Veliko je tudi vozil, ki odstopajo navzdol. Sploh z večanjem avtomobilskega razreda se starost vozila premika precej navzdol. Za omenjeni znesek dobimo zelo dobro ohranjen avto velikosti renault clio, ki je star okoli 3 – 4 leta, večji kot je avto, pa je tudi ponudba starejša. Avto velikosti Volkswagnovega golfa je dve leti starejši, med rabljenimi vozili zelo priljubljeni VW passat je še nekoliko starejši. Cena je odvisna tudi od prevoženih kilometrov. Pod črto - večji avtomobili za to ceno so že bistveno starejši. Za 10 tisočakov lahko najdemo tudi prestižne velike športne terence, vendar pa na DoberAvto.si v tem primeru opozarjajo na nepredvidljive stroške popravil. Do 10.000 evrov smo našli tudi deset do petnajst let starega VW tiguana in podobne SUV modele.

Na DoberAvto opozarjajo na pregled stanja pnevmatik pred nakupom rabljenega avtomobila | Avtor: AMZS AMZS

Družinski avtomobili za 10 tisočakov

Na DoberAvto.si smo pogledali tudi, kaj lahko na trgu rabljenih vozil za 10 tisočakov lahko izberejo družine, ki cenijo predvsem prostornost in praktičnost, pa tudi zanesljivost svojega vozila? Kar nekaj zanimivih družinskih modelov se je našlo. Dobi se avto star med 5 do 8 let z realno prevoženimi od 100.000 do 200.000 kilometri. Zares dober nasvet je, da se pri izbiranju osredotočite le na avtomobile z znano zgodovino servisiranja. "Če je avto ustrezno vzdrževan, kilometri niso tako velika težava, kot v javnosti še vedno velja mnenje," pravijo sogovorniki.

Kako je z nakupom avtomobilov premijskih znamk v segmentu do 10.000 evrov. Na DoberAvto.si pravijo, da je treba biti v tem primeru zelo previden, predvsem pa se mora vsak kupec zavedati, da so taki avtomobili po pravilu bolj zmogljivi in dražji za vzdrževanje. Tudi sestavni deli so bolj kompleksni in praviloma dražji. Nasvet je, da se kupec pred nakupom pozanima, koliko sploh stane redni servis in pa standardni potrošni material, od zavor sklopov podvozja in pnevmatik. "Morda boste ugotovili, da je nakup takega avtomobila še najmanjša ovira. Kajti popravili za 15 let star avto premijskega razreda z lahkoto doseže nekaj tisočakov, da avto sploh normalno deluje. To pa je že tretjina cene celotnega vozila," pravijo sogovorniki.

Rabljeni avtomobili na Doberavto.si | Avtor: Doberavto Doberavto

Naredite domačo nalogo!

Pred nakupom se treba temeljito prepričati tudi o stroških lastništva, predvsem servisa in vzdrževanja, ki ga predstavljajo rabljen avtomobil s ceno do 10.000 evrov. "Manjši kot je avto, manjši, kot je motor, manj boste vlili olja v motor, manjše in cenejše so zavore in zavorne obloge in seveda tudi pnevmatike. Z večanjem avtomobilskega razreda se seveda višajo tudi stroški vzdrževanja. Če je bil avto redno in tudi ustrezno servisiran, govorimo o stroških manjšega rednega servisa na leto okoli 200 evrov. Pa ne pozabimo, da je načeloma pri manjših avtomobilih tudi poraba goriva nižja, cenejše je tudi zavarovanje," svetujejo na DoberAvto.si, kjer ne želijo favorizirati znamke ali modela s ceno do 10.000 evrov. Svetujejo pa, da na njihovi spletni strani najprej pogledate vse avtomobile pod značko OBETAVNO.

Rabljen avto, rabljeni avti, nakup | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodajajo le, da bolj kompleksni avto v primeru popravila ali okvare zahteva višje stroške. Velja tudi pravilo, da so stroški popravila za bolj množično razširjene avtomobile nižji, kajti tudi v primeru, da pride do večje okvare, je na voljo več ustreznih kopij originalnih delov ali celo rabljenih delov, če se osredinimo na resnejše večje posege, na primer odpoved motorja ali menjalnika. Bolj je avto eksotičen, težje je dobiti poceni nadomestne dele, manj znanja je pri mehanikih, zato so tudi cene popravi večje. Kot ugotavljajo v AMZS servisnih centrih, so najpogostejše napake, na katere je treba paziti v tem cenovnem razredu povezane z neustreznim vzdrževanjem vozila. Treba je preveriti, kako deluje motor in sistem za dovod goriva torej visokotlačne šobe, turbina. Če kupujete avto z dizelskim motorjem in zelo malo prevoženimi kilometri, je treba paziti tudi na stanje DPF filtra. "Pred nakupom se zato prepričajte, kaj v resnici kupujete, avto pa lahko pripeljete tudi na pregled na servis AMZS, kjer vam bo neodvisni strokovnjak pomagal ugotoviti, ali je z avtomobilom vse tako kot mora biti," še pravijo na DoberAvto.si.

Na spletni strani DoberAvto.si smo našli nekaj zanimivih rabljenih modelov:

Renault clio

Ponudba rabljenih avtomobilov na spletni strani DoberAvto.si | Avtor: Doberavto Doberavto

Audi A4

Ponudba rabljenih avtomobilov na spletni strani DoberAvto.si | Avtor: Doberavto Doberavto

Volkswagen touran

VW touran | Avtor: Doberavto Doberavto

Volkswagen golf

Ponudba rabljenih avtomobilov na spletni strani DoberAvto.si | Avtor: Doberavto Doberavto

BMW X5

Ponudba rabljenih avtomobilov na spletni strani DoberAvto.si | Avtor: Doberavto Doberavto

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.