Avto
101 ogledov

Drugi bodo za vas iskali parkirna mesta in obratno

Vzvratna kamera in opozorilo na prečni promet Saša Despot
Pri Boschu, dobavitelju sistemov avtomobilski industriji, bodo na sejmu potrošniške elektronike predstavili tri pomembni novosti. Prva je povezana s parkiranjem, druga z delavnico prihodnosti, tretja pa s klicem v sili.

Parkirna mesta ob cesti so zelo iskana, še posebej v mestnih stanovanjskih območjih. Bosch je s svojim parkiranjem s pomočjo skupnosti prevzel nalogo, da najde parkirno mesto in voznikom olajša življenje.

Ko se z avtomobilom peljemo po cesti, ultrazvočni senzorji zaznajo mesta, ki so na voljo, in izmerijo velikost parkirnega prostora. Zbrani podatki se nato posredujejo digitalnemu cestnemu zemljevidu. Visokozmogljivi Boschevi algoritmi ocenijo verjetnost podatkov in sestavijo napovedi o parkirni situaciji. Avtomobili v bližini imajo nato na voljo zemljevid v realnem času, tako da se lahko vozniki odpeljejo neposredno do parkirnih mest.

V ZDA so pilotni projekti načrtovani za leto 2017. Bosch trenutno v sodelovanju z Mercedes-Benzom parkiranje s pomočjo skupnosti testira v mestnem predelu Stuttgarta.

Komunikacija med avtomobilom in delavnico

Bosch bo na CES-u 2017 pokazal tudi, kako deluje povezana delavnica, in sicer v povezavi s spletnimi storitvami in aplikacijami, ki izkoriščajo razširjeno resničnost. Vozniki in upravljavci delavnic bodo v prihodnosti lahko lažje načrtovali obiske delavnic, s čimer bomo izboljšali delovne procese pri servisiranju.

 Vgrajena storitev s klicem v sili za avtomobil

Tretja pomembna novost je Retrofit eCall, vgradni adapter za storitev eCall klic v sili. Voznik ali voznica ga preprosto priključi na vžigalnik in nudi občutne prednosti: senzor pospeševanja zazna trk in sproži klic v sili; podrobnosti, na primer lokacija avtomobila, se prenesejo preko mobilne aplikacije; hkrati se analizira tudi resnost trka in ustrezni ukrepi se sprejmejo samodejno. Če je trk samo srednje nevaren, bo nadzorni center poklical voznika in ugotovil, če potrebuje servisno vozilo oziroma reševalno vozilo. Če pa se voznik ne bo odzval, bodo operaterji takoj obvestili reševalno vozilo.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.