Avto
302 ogledov

V Cityparku so iskanje parkirnega prostora zmanjšali na pet minut

Citypark
1/10
Saša Despot
V parkirni hiši Cityparka v Ljubljani že dva meseca uporabljajo nov parkirni sistem. Povprečni čas iskanja praznega parkirnega mesta se je z novim, visokotehnološkim sistemom parkiranja, v povprečju s 15 minut zmanjšal na pet minut. S tem se je močno zmanjšal tudi škodljiv izpust, saj vozila zdaj manj krožijo po parkirni hiši s ciljem iskanja praznega parkirnega mesta.

Z uvedbo enosmernega prometa so izboljšali varnost in pretočnost prometa. V garažni hiši zdaj promet poteka le enosmerno, nad vsakim parkirnim mestom pa so lučke različnih barv, ki voznikom že na daleč nakazujejo, ali je parkirno mesto prosto ali zasedeno. Prav tako so namestili večje število elektronskih tabel, na katerih se izpisuje število prostih parkirnih mest.

Za 70 odstotkov nižji izpusti

"Naši obiskovalci zdaj lažje in predvsem hitreje najdejo prosto parkirno mesto. Pozitivne odzive dobivamo tudi zaradi preglednejših in še bolj vidnih talnih in stenskih barvnih označb, ki voznikom pomagajo, da se lažje znajdejo pri iskanju prostih parkirnih mest," pojasnjuje direktor Cityparka Toni Pugelj, ki pravi, da v parkirni hiši zdaj ni več zastojev.

Čas, ki so ga obiskovalci pred uvedbo novega sistema v povprečju potrebovali za iskanje prostega parkirnega mesta ob obremenjenosti parkirne hiše, se je s 15 minut zmanjšal na pet minut, kar je za 70 odstotkov manj. "Za prav toliko je manj tudi izpustov, ki jih med kroženjem po garaži zaradi iskanja prostega mesta povzročajo avtomobili,“ dodaja Pugelj.

Kako sploh deluje sistem?

V Cityparku pravijo, da je sistem zelo natančen. Lučke poskrbijo, da vozniki lažje najdejo prosto parkirno mesto: zelene lučke označujejo prosta parkirna mesta, rdeče zasedena, modre pa označujejo parkirne prostore za invalide, cijan modre pa vabijo družine z majhnimi otroki. Pred vsakim krakom so nameščene table, na katerih je izpisano število prostih parkirnih mest v posameznem kraku. Table so tudi na prehodih v višja nadstropja, tako da vozniki vedo, koliko prostih mest jih čaka tam.

Sistem je na voljo obiskovalcem v vseh treh večjih slovenskih centrih, poleg Cityparka tudi v Celju in Mariboru, je pa ljubljansko nakupovalno središče edino s tako tehnološko podprtim sistemom, ki omogoča hitro, varno in učinkovito parkiranje.

Vedeli boste, kje ste pustili vozilo

Pugelj še pravi, da je možno sistem v prihodnje še nadgraditi, tako s samo povezavo z avtomobili, kot tudi različnimi aplikacijami: "Sistem bomo v prihodnosti še nadgrajevali, saj želimo obiskovalcem ponuditi le najboljše. Trenutno že razvijamo aplikacijo, ki jim bo ob prihodu v Citypark še olajšala iskanje prostega parkirnega mesta, ob odhodu pa jih bo kar najhitreje vodila do njihovega avtomobila."

Komentarjev 10
  • Franci Kos 18:51 04.november 2016.

    Niti prej niti sedaj ne iščem parkirnega prostora več kot 5 minut. Hodim ob sobotah v City Lj., parkiram v 2. nadstropju vedno proti Koloseju. Redko je potrebno iti na streho. Števci ki kažejo število prostih mest, kažejo prosta mesta, ki pa jih ni.

  • YaKo 18:08 03.november 2016.

    10 minut sedaj porabiš za vožnjo po krožiščih in uvozih v parkirno hišo.

  • eosss 14:25 03.november 2016.

    Se popolnoma strinjam... žal jih je (očitno) kar precej s podpovprečnim IQjem, ker je ob malo večjem navalu veliko ne spoštuje spremenjenih prometnih pravil in je zmeda v praksi še večja, kot je bila pred spremembo... če povzamem, če bi ...prikaži več se vsi držali pravil, bi sistem odlično deloval, ker se ne, pa je stanje enako kot prej, če ne na trenutke še bolj kaotično... in ideje o 70% manjših izpustih so samo še ideje ;-)