Avto
143 ogledov

Državna investicija v razvoj svetlobne opreme

Hella Saturnus Slovenija Anže Petkovšek
Vlada Republike Slovenije je na predlog ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo dodelila finančno spodbudo podjetju Hella Saturnus Slovenija, ki bo prinesla tudi nove zaposlitve.

Gre za investicijski projekt s ciljem povečanja inovativnih proizvodnih procesov in uvedbe novih izdelkov svetlobne opreme. Projekt je prijavil tuji investitor, nemški koncern Hella KGaA Hueck&Co., Lippstadt, prek svoje hčerinske družbe Helle Saturnus Slovenija.

Država je v ljubljansko podjetje investirala dobrih osem milijonov evrov, pogodbo pa sta podpisala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja ter generalni direktor Helle Saturnus Slovenija Christof J. Droste.

34 novih delovnih mest

Predmet investicije je vzpostavitev novega kompetenčnega centra za enofunkcijske svetilke in delovne skupine elektronikov, s čimer se bo razširil razvojno-proizvodni portfelj izdelkov s področja meglenk in žarometov. Za predrazvoj in razvoj izdelkov je potreben nov razvojni laboratorij, ki je namenjen testiranju izdelkov skozi celotno življenjsko dobo. Za izdelavo tehnološko zahtevnih izdelkov je treba vpeljati nove tehnologije (LED-tehnologija, lakirna linija za protirosne leče, avtomatiziranje montažnih linij).

Izvedena bodo različna gradbena dela na obstoječem objektu, sprememba tlorisa proizvodnje in logistike, gradnja čistega prostora za nove LED-izdelke, preureditev prostorov za nove zaposlene. To pomeni, da bodo obstoječe prostorske zmogljivosti preuredili v nove prostore za orodjarno in za sodobno tehnološko opremo za tehnološko zahtevne LED-izdelke.

Investicija v razvojne projekte bo prinesla najmanj 34 novih delovnih mest, predvsem na področju razvoja in spremljajočih služb v Osrednjeslovenski regiji. Nova delovna mesta morajo ostati v regiji najmanj pet let po prvi zasedenosti.

Pozitiven učinek za slovenske dobavitelje

Investicija bo za več kot petino povečala delež lokalnih dobaviteljev materialov in polizdelkov v avtomobilski industriji. Ravno tako se bo povečal delež slovenskih dobaviteljev za storitve, in sicer na več kot 20 odstotkov. Dolgoletno sodelovanje se bo nadaljevalo z ustanovami znanja, in sicer z Univerzo v Ljubljani (fakultetami za strojništvo, elektrotehniko, matematiko in fiziko), Univerzo v Mariboru (fakulteto za strojništvo) in Institutom Jožef Stefan na področju raziskav in razvoja ter prenosa znanj iz teorije v prakso.

Zunanji učinki investicijskega projekta za Slovenijo v razdobju med letoma 2013 in 2016 so ocenjeni v višini 214,84 milijona evrov (stroški dela, davek od dobička, storitve v Republiki Sloveniji (elektrika, telekomunikacijske storitve, izobraževanje, zavarovanje, gorivo) in nakup slovenskih proizvodov).

Komentarjev 3
  • kitajc 08:22 18.marec 2014.

    http://izs.mitv.si/asset/vWdXEeq4BJ6q4Sxrv

  • KOJAK 20:18 17.marec 2014.

    Kam vlagamo denar - podnaslov današnje novice: V družbi Hella Saturnus naj bi nemški revizorji pred nepričakovanim odhodom generalnega direktorja Christofa Drosteja odkrili domnevne nepravilnosti. Med drugim naj bi nakazal 1,5 milijona evrov podjetju iz Nemčije, v katerem je delo našel njegov sin.

  • Jaka.marinsek 19:44 17.marec 2014.

    A to so jim že vplačali dobiček za 2014, oziroma podkupnino da se ne preselijo v Romunijo.