Avto
18 ogledov

Euro NCAP: zaščita pešcev še šepa

V zadnjem krogu testiranj so sodelovali ford kuga, škoda superb, seat ibiza, VW Žurnal24 main
Na neodvisnih poskusnih trčenjih Euro NCAP so poleg rezultatov objavili še nekaj komentarjev in smernic za razvoj prihodnjih modelov in tehnologij.

Ford kuga, škoda superb in seat ibiza so ustvarili odlične rezultate pri zaščiti odraslih potnikov in otrok, vendar pa so pri Euro NCAP še naprej nezadovoljni zaradi premajhnega napredka pri povečanju varnosti pešcev. Pri tem je pomembno poudariti, da je kuga kot prvi avtomobil dobila tri zvezdice v segmentu varnosti pešcev pri naletu avtomobila. Isti rezultat sta v tem krogu raziskav ponovila še hyundai i10 in seat ibiza. Pri Euro NCAP so kljub temu še naprej nezadovoljni, saj večina proizvajalcev posveča premalo pozornosti dvigu avtomobilov, da bi bili manj nevarni za pešce.



Pri Euro NCAP so prepričani, da bodo k večji zaščiti pešcev prispevala tudi nova pravila, ki začnejo veljati čez dve leti. Proizvajalci bodo morali več pozornosti posvetiti preoblikovanju prednjega dela avtomobila, da bi bil za pešca čim varnejši v primeru naleta. Pri Euro NCAP niso pretirano zadovoljni niti z dejstvom, da niti en avtomobil še ni uspel dobiti pet zvezdic za zaščito otrok v primeru trka. Napredek pa kaže podatek, da je prvič cela serija testiranih avtomobilov prejela štiri od petih zvezdic, kar zadeva omenjeni segment.



Od skupaj sedem ocenjenih avtomobilov sta si prvo mesto razdelila ford kuga in seat ibiza. Kuga odstopa zaradi zaščite pešcev, v ibizi pa so še posebej varni potniki v vozilu. Odlične rezultate je dosegla tudi škoda superb, pri Euro NCAP pa so v povezavi s superbom izpostavili, da so potniki na prednjih sedežih enako dobro zaščiteni neodvisno od položaja sedeža in velikosti potnika. Tudi audi A4 je pokazal zanemarljive deformacije potniškega prostora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.