Avto
12 ogledov

EuroNCAP razglasil najbolj varne avtomobile

Audi Q3 Andrej Leban
Neodvisna agencija EuroNCAP, ki se ukvarja s preizkusom trčenj in ocenjuje varnost vozil, je razglasila zmagovalce v posameznih kategorijah za leto 2011.

EuroNCAP je v zadnjih letih postavil merila varnosti posameznih modelov vozil, ki mu veliko pozornost posvečajo tudi proizvajalci, saj je tudi od ocen na testih trčenj vse bolj odvisna prodaja vozil. Tudi po zaslugi agencije EuroNCAP danes že v majhnih vozilih najdemo vrsto varnostnih sistemov.

53 preizkusov, 41 odličnjakov
Lani so izpeljali teste trčenj 53 različnih modelov, ki so na prodaj na evropskem trgu, prvič so preizkusili tudi varnost povsem električnega modela. 11 modelov je prejelo štiri zvezdice za varnost, najslabše med vsemi se je odrezala dacia duster, ki je edina prejela tri zvezdice. Ostali avtomobili so prejeli maksimalno oceno pet zvezdic, zmagovalce v posameznih kategorijah pa so izbrali glede na najvišji odstotek ocene v posameznih segmentih testiranj, kot so varnost odraslih, otrok, pešcev ...

Zmagovalec v kategoriji terenskih 4x4 vozil je postal audi Q3, v supermini kategoriji chevrolet aveo, pri malih družinskih avtomobilih ford focus, v kategoriji majhnih enoprostorcev je najbolj varen mercedes-benz razreda B, pri večjih družinskih avtomobilih pa volvo V60. Drugouvrščeni v posameznih kategorijah so chevrolet malibu, mercedes razreda C, toyota yaris, lexus CT200h, opel zafira tourer, hyundai ix20 in BMW X1. Pri EuroNCAP izpostavljajo model ford ranger, ki je prvi pick-up na testu trčenj in je prejel zelo visoke ocene v vseh ocenjevalnih kategorijah.

Fordu focusu štiri nagrade
Prvič so testirali električna vozila, ki so morala zadovoljiti enake kriterije kot ostala vozila, dodatno pa so posebno pozornost namenili še varnosti baterij. Nissanov električni model leaf, ki bo pri nas na prodaj v začetku leta 2013, je prejel maksimalnih pet zvezdic za varnost, v svojem razredu pa se je uvrstil med najbolj varne avtomobile.

Pri EuroNCAP izpostavljajo varnostne sisteme, ki jih imajo posamezni modeli, ki so jih testirali. Tako pri modelu ford focus posebej omenjajo sistem za samodejno zaviranje pri hitrostih do 30 kilometrov na uro (active city stop), sistem, ki opozarja na možnost trčenja, opozorilnik za vozila v mrtvem kotu (BLIS) in sistem, ki aktivno preprečuje nenamerno menjavo voznega pasu. Focus je s tem prvi velikoserijski model, ki je prejel nagrado za štiri varnostne sisteme. Mercedes razreda B in Volvo V60 sta bila nagrajena za sistem opozorila pred trkom (Collision Prevention Assist) oziroma sistem City Safety, ki je sposoben sam ustaviti vozilo, če pred seboj nenadoma zazna pešca.

Že letos strožja merila
Predstavnik neodvisne agencije dr. Michiel van Ratingen je ob podelitvi prestižnih priznanj dejal: "Vesel sem, da smo pri EuroNCAP bistveno prispevali k izboljšavi varnosti avtomobilov. V prihodnosti bomo ocenjevanje na testih še zaostrili. Med drugim bo že letos za pridobitev petih zvezdic treba pri zaščiti pešcev zbrati 60 in ne več 40 odstotkov točk."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.