Avto
4 ogledov

F700 zvezda med zvezdami

Veliki proizvajalci avtomobilov v prihodnosti stavijo na vodik kot pogonsko gori Žurnal24 main
Najpomembnejši mercedesov izložbeni primerek na letošnjem frankfurtskem "auto showu" je študijski F700, ki v mnogo čem kaže v katero smeri bo šel razvoj Mercedesove tehnologije in oblike.

Največ pozornosti je izzval novi mercedesov štirivaljni diesotto motor, ki združuje najboljše lastnosti bencinskih in dizelskih agregatov. Le 1,8 litrski motor razvije kar 175 kW (238 KM), pri speljevanjih pa mu pomaga še elektromotor moči 15 kW. Največji navor je 400 Nm, pospešek od 0 do do 100 km/h pa znaša vsega 7,5 sekunde, medtem ko je končna hitrost omejena na 200 km/h. Kljub zmogljivostim poraba znaša samo 5,3 litra, emisija ogljikovega-dioksida pa 127 gramov na prevoženi kilometer.Med vožnjo pri nizkem številu vrtljajev se diesotto ugasne, v primeru enolične vožnje in zaviranja električni motor obnavlja energijo in jo skladišči v visoko voltažne baterije. Pri zagotavljanju udobja v F700 pomaga aktivno podvozje, povezano z novo tehnologijo "pre-scan". Sistem s pomočjo dveh laserjev skenira podlago pred avtomobilom in v naprej samodejno prilagaja obeso avtomobila. tehnološko novost predstavlja tudi novi SERVO-HMI (Human Machine Interface) sistem, ki je neke vrste virtualni asistent s katerim lahko voznik komunicira. Koliko idej se bo s  koncepta preneslo na serijski model bo pokazal čas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.