Avto
78 ogledov

Fiat 500L za odrasle

Fiat 500L
1/19
Gregor Prebil
Fiat je predstavil družinsko različico modela 500 – 500L, ki prihaja iz Kragujevca v Srbiji in ne iz Torina. V Italiji bo stal najmanj 15.550 evrov. Cene za slovenski trg bodo znane ob prihodu, predvidoma oktobra letos.

Pri Fiatu so lastnikom modela fiat 500 ponudili nadaljevanje zvestobe in na trg ponudili za 59 centimetrov daljšo in bolj prostorno družinsko različico 500L.

Novinec je oblikovno soroden modelu 500, a si z njim ne deli platforme, ki je enaka kot pri puntu, od katerega je za sedem centimetrov daljši, a mnogo bolj prostoren.

Prilagaja se očem in potrebam voznika

Fiat 500L | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Kombijevska petvratna karoserija se razteza na 4.147 milimetrih dolžine, 1.665 milimetrih širine in 1.784 milimetrih višine in z boka celo nekoliko spominja na novo pando. Znotraj je prostora za košarkarsko peterko, zadaj so sedeži pomični. Prtljažnik meri 343 litrov, nastavljiv pa je v tri nivoje, s čimer ločimo težje predmete od lažjih, čiste od umazanih. Vozilo ponuja 1.500 različnih prilagoditev notranjosti, veliko funkcionalnost pri preklapljanju in zlaganju sedežev, s čimer so omogočili prevoz predmetov do 2,40 metra dolžine. Dobrodošle bodo številne odlagalne površine. 500L s številnimi majhnimi steklenimi površinami ponuja pregled 360 stopinj okoli vozila in kar 333 barvnih kombinacij, tri barve strehe, tri barve platišč, 11 barv zunanjosti in 140 dodatkov, celo prenosni kavni avtomat, tako da si lahko zdaj kavo skuhate kar med vožnjo.

Za akustiko poskrbel Dr. Dre

Fiat 500L | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Osrednji del armaturne plošče je petpalčni zaslon na dotik, ki med drugim ponuja dostop do spleta in spletnega radia, priklopi se lahko prenosno navigacijsko napravo. Posebno pozornost pa so namenili razvoju avdio sistema Beats Audio, pri čemer je imel vmes prste tudi slavni raper Dr. Dre. Akustika je res odlična. Programska oprema je nadgrajena z najnovejšo aplikacijo eco-friendly, ki jo uporablja že 80 tisoč voznikov, pri Fiatu pa trdijo, da lahko z njeno pomočjo privarčujemo do 16 odstotkov goriva.

Tudi dvovaljni turbobencinar

K nižji porabi naj bi pripomogli preverjeni pogonski agregati. Ti naj bi po zagotovilih Fiata prvi v razredu zadovoljili ekološkim normam Euro 6, v pomoč pa jim bo tudi oblika karoserije, ki ima spodbuden koeificient upora zraka 0,32. Tehnološki biser bo zdaj že dobro znani 0,9-litrski dvovaljni twinair turbobencinski motor s 77 kilovati moči pri 5.500 vrtljajih v minuti in 145 Nm navora, ki obljublja tovarniško izmerjeno povprečno porabo 4,5 litra in izpust 112 gramov CO2 na prevoženi kilometer. Močnejši, klasični štirivaljni bencinski agregat, 1,4 16 V zmore razviti 70 kilovatov moči (100 KM), na voljo pa bo tudi s plinskim napajanjem. Oba bencinarja sta kombinirana s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Najbolj ekonomičen, a tudi dražji, bo 1,3-litrski turbodizel JTD z močjo 62 kilovatov (95 KM), ki ga bodo ponudili v kombinaciji z ročnim petstopenjskim menjalnikom.

Prihajajo nove različice

Veliko ur so inženirji namenili izboljšanju aktivne in pasivne varnosti, zato se tudi od večjega in z 1,1 tone težjega modela pričakuje, da bo enako kot mestni malček na testih EuroNCAP prejel pet zvezdic za varnost.

Fiat 500L | Avtor: Fiat Fiat


Fiat, ki se bliža milijon prodanim primerkom modela 500, še večje upe polaga v model 500L, ki bo konec leta na prodaj v trekking različici – s sistemom, ki na slabo oprijemljivih površinah na pomoč priskoči podobno kot ESP. Prihodnje leto ga bodo začeli izvažati v ZDA, prihaja pa še sedemsedežna različica s podaljšano medosno razdaljo in tremi vrstami sedežev. Konec prihodnjega leta bo predstavljen še model 500X, ki je SUV izvedenka modela 500. 500L bodo najprej začeli prodajati v Srbiji, Franciji ter Italiji. Naši zahodni sosedi bodo zanj odšteli najmanj 15.550 evrov. V Sloveniji naj bi bil oktobra, cene bodo znane ob prihodu na trg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.