Avto
256 ogledov

"Frčo" bi smel iti 25, letel pa je 103 km/h

Motor Facebook
Predelave malih dvokoles, da gredo te hitreje, kot bi smele, je med slovenskimi najstniki zelo razširjeno. Policisti PU Koper zadnje tedne poostreno nadzirajo enosledna vozila, odkritja pa mejijo na rubriko "saj ni res, pa je".

Začetek šolskega leta je tradicionalno čas, ko se številni najstniki v šole vozijo s skuterji ali drugimi kolesi z motorji oz. kolesi s pomožnim motorjem. Policisti na obali že nekaj tednov bdijo nad temi dvokolesi in njihovimi vozniki, med drugim jih zanima predvsem, ali so lastniki nepooblaščeno brkljali po drobovju in s tem bistveno spremenili tehnične lastnosti.

Koprski policisti to tako prejšni četrtek in petek med poostrenim nadzorom ustavljali voznike koles s pomožnim motorjem, ki dosegajo največjo dovoljeno hitrost 25 km/h, jih ni potrebno registrirati, voznikom tudi pa ni potrebno uporabljati čelade.

"Ugotovitve nadzora so pokazale, da lastniki na vse možne načine predelujejo vozila, namen pa je povečati hitrost vozila. V dveh poostrenih nadzorih so zasegli kar 12 enoslednih vozil in jih predali sodnemu izvršitelju, voznike pa bodo predlagali v nadaljni postopek na pristojna sodišča," so sporočili s PU Koper.

Eden od "dirkalnikov" ukraden

Še bolj zaskrbljujoče so bile ugotovitve med nadzorom konec avgusta. Takrat so policisti naleteli na dve kolesi s pomožnim motorjem. Izredni tehnični pregled je pokazal, da je prvi dosegal hitrost  94 km/h, drugi pa kar 103 km/h. Obe kolesi so seveda zasegli, voznike pa čaka kazen. Eno od zaseženih dvokoles je bilo verjteno tudi ukradeno. V drugem nadzoru pa so naleteli na voznika mopeda iz Seče, katerega vozilce je tudi "letelo" po cesti nad vsemi standardi.

Minulo soboto pa so mariborski policisti v Miklavžu na Dravskem polju naleteli na 17-letnega voznika mopeda. Na tehničnem pregledu je bilo ugotovljeno, da je moped razvil hitrost 95,4 km/h, namesto dovoljene konstrukcijsko določene hitrosti za to vrsto vozila, ki je prepisana na 45 km/h.

Kazen plačajo tudi starši

Policisti še vedno intenzivno zbirajo obvestila, da bi ugotovili, kdo vse se organizirano bavi s predelavo enoslednih vozil. Zakon o motornih vozilih v takšnih primerih predpisuje globo za gospodarske družbe 4000 evrov, za odgovorne osebe 400 evrov, enako tudi za fizične osebe, ki jih dobijo s takšnim prevoznim sredstvom. V primeru mladoletnih prekrškarjev kazen grozi tudi njihovim staršem zaradi opustitve nadzora nad otrokom oz. mladoletnikom, ki je udeležen v prometu.

Komentarjev 14
  • EdenTam 18:20 13.september 2012.

    Drgač to je res da eni zipi grejo več kot 25 ze normalno

  • EdenTam 18:20 13.september 2012.

    Kako pa so te dobili da ti gre več kot 25? Če ti je šel?Na radarju ali so te kar tako ustavili , in dali na valjčke?Opišimalo :D

  • Рок Петриња 16:59 13.september 2012.

    meni so tudi zasegli motor v tej raciji ampak res ne vem zip 25 ko ga kupiš gre 40 al 45 in policaj pravi da ni mogoče.na obali je bil samo en primer smrti z zipom