Avto
2055 ogledov

Padel svetovni rekord v vzvratni vožnji, zraven tudi Slovenci

Rimac Nevera vzvratna vožnja Facebook Rimac Nevera na poligonu v Papenburgu.
Na dirkališču v Nemčiji se je s posebnim namenom zbrala zanimiva druščina.

Na testnem dirkališčnem poligonu v Papenburgu je bil postavljen hitrostni svetovni rekord v vzvratni vožnji. Ta sedaj znaša 275,74 km/h oziroma 171,34 mph. Dosežek je bil vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov.

Rekord je bil postavljen z avtomobilom hrvaškega proizvajalca RIMAC Nevera, ki je poskrbel še za nekatere druge hitrostne in zmogljivostne rekorde. Na dirkališču so Hrvatom družbo delali Slovenci.

Za natančno merjenje hitrosti je bila namreč zaslužna programska oprema trboveljskega podjetja Dewesoft. Gre za inercialni navigacijski sistem Navion i2, ki omogoča zelo natančne meritve položaja in hitrosti avtomobila.

"Navion i2 omogoča meritve hitrosti z natančnostjo pod 0,1 km/h in meritve pozicije pod dva centimetra absolutne točnosti, podatke pa osvežuje stokrat na sekundo. Gre za relativno nov produkt, kar s seboj prinese nekaj dodatnega pritiska, kajti merilni inštrument mora v tako napetih trenutkih delovati brezhibno," je dejal Dewesoftov aplikacijski inženir Matjaž Strniša.

"Priložnost, da izmerimo in zajamemo ključne podatke za eno najhitreje rastočih in obetavnih podjetji na avtomobilskem trgu, je za inženirje neprecenljivega pomena," je dodal Strniša.

Svetovni rekord je potrdil sodnik Guinnessove knjige rekordov Jack Brockbank. Rezultate uspešnega poskusa so prikazali v programski opremi DewesoftX.

Podjetje Dewesoft ima sedež v Trbovljah, svoje enote ima po vsem svetu in premore nekaj več kot 300 zaposlenih. Dewesoftove merilne naprave delujejo na področju testiranja vozil, moči in energije, analize vibracij, strukturne dinamike in akustike.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:10 09.november 2023.

    Menda, da bi šlo še dlje, če ne bi zmanjkalo baterije!?

Sorodne novice