Avto
52128 ogledov

Tako enostavno boste na Hrvaškem ostali brez 2.700 evrov

Hrvaška policija Profimedia
V veljavo je stopila nova, veliko strožja zakonodaja. In kazni boste prejemali, čeprav še sami ne boste vedeli, kdo vas je videl.

S 1. avgustom so na Hrvaškem uveljavili spremembe prometne zakonodaje, ki predpisuje bistveno višje kazni za določene vozniške neumnosti na cestah. Pri spremembah naj bi se osredotočili na nekatere najhujše prekrške, a še zdaleč ne le na tiste, ki jih počnejo le "divjaki". 

Po novem zgornja meja na Hrvaškem za prekrške znaša kar 20.000 kun (2.700 evrov), ki jih bo kršitelj moral plačati za osem najtežjih prekrškov. Med njimi je prekoračitev hitrosti v naselju za več kot 50 kilometrov na uro. 

Pojasnilo:

V članku je bilo prvotno napačno navedeno, da otroci, manjši od 150 centimetrov, na Hrvaškem v nobenem primeru ne smejo sedeti na sovoznikovem sedežu. To prepoved so na Hrvaškem odpravili že pred nekaj leti, zato lahko otroci tako kot v Sloveniji na ustrezno zavarovanem otroškem sedežu in pripasani sedijo tudi na prednjih avtomobilskih sedežih. 

Za napako se bralcem opravičujemo.

Za odkrivanje kršiteljev imajo od letos na Hrvaškem novo močno orožje - kar 59 novih modernih merilnikov hitrosti, ki bodo krožili po 122 lokacijah po državi. Ogromno merilnih mest je na turističnih cestah po Istri in Dalmaciji.

In ker je na Hrvaškem zelo pogosta praksa, da table za začetek ali konec naselja stojijo precej "neposrečeno", velja biti še posebej pozoren nanje in na spoštovanje omejitve od začetka do konca.

Med najhujše prekrške z najvišjimi kaznimi spadajo še: 

  • Vožnja v napačni smeri po avtocesti ali drugi cesti, rezervirani za motrona vozila.
  • "Namerna" vožnja skozi rdečo luč, torej brez zmanjšanja hitrosti, s povišanjem hitrosti ali prevoz dveh ali več rdečih luči zaporedoma.
  • Zavrnitev testa na alkohol in droge ali vožnja pod vplivom alkohola nad 1,5 g/kg oziroma pod vplivom drog. 
  • Upravljanje vozila v času, ko je bilo dovoljenje odvzeto oziroma je bil voznik izključen iz prometa.

Za vse omenjene prekrške je nova zagrožena kazen med 10 in 20 tisoč kunami. 

Za tujce so aktualne tudi bistveno višje kazni za neuporabo varnostnega pasu na vseh mestih v vozilu, pa za uporabo mobitela (novi merilniki zmorejo zaznati oba prekrška in ju fotodokumentirati brez prisotnosti policistov!).

Napačno sedenje otrok po novem 135 evrov

Tako kot za zgornja prekrška je tudi za nepravilen prevoz otrok namesto dosedanjih 500 kun nova kazen tisoč kun (135 evrov). Hrvati so zanimivo precej manj strogi glede sedenja otrok zadaj, saj ti lahko sedijo na zadnjih sedežih brez otroških sedežev in pripasani s klasičnim varnostnim pasom že, če so visoki vsaj 135 centimetrov.

Višje so kazni za različno napačno početje v prometu, kot so neupravičeno polkrožno obračanje, menjava voznih pasov, prehitevanje, zaustavljanje ... Med novosti spadata nespoštovanje varnostnega razmaka med vozili na avtocesti (2 sekundi) in snemanje vozniškega izpita z audio in video napravami, z namenom povečanja kvalitete in transparentnosti izpita, so pojasnili na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve.

Hrvaška avtocesta Pozor Popotnik Visoke kazni, ki jih s 1. avgustom uvajajo na Hrvaškem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar Beckerella
    Beckerella 00:55 02.avgust 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 15:02 01.avgust 2019.

    Ravno danes sem se peljal po AC na Gorenjsko, ko je voznik (Slovenec) po prehitevalnem pasu vozil cca 90 km na uro in pošiljal sporočilo, pri tem oviral in ogrožal daljšo kolono vozil, ki so ga bili primorani prehitet po ...prikaži več desni. ... tudi v Sloveniji ne poznamo visokih kazni za enoročno telefoniranje in pošiljanje sporočil med vožnjo.

  • Avatar Leon
    Leon 13:38 01.avgust 2019.

    Slovenski pravosodni organi vedno iščejo izgovore ,da jim ni potrebno delati !