Avto
4999 ogledov

Hrvati tako blizu proizvodnji avtomobilov niso bili še nikoli

Hyundai i30N Saša Despot
Eden največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu se je ogrel za proizvodnjo avtomobilov na sosednjem Hrvaškem.

Kar različnim hrvaškim vladam ni uspelo v skoraj treh desetletjih, bo morda uspelo zagnanemu hrvaškemu podjetniku in inovatorju Mateju Rimcu.

Slednji je tudi v različnih pogovorih, tudi za zurnal24.si, v zadnjih nekaj letih, ko smo se z njim pogovarjali na avtomobilskih salonih ob predstavitvi njegovih superšportnih električnih vozil, govoril, da je eden njegovih ciljev na Hrvaško pripeljati proizvajalce avtomobilov.

AM-RB 001 VELIK POSEL Avto Velik uspeh Hrvaškega avtomobilskega podjetja Rimac Automobili

Naša južna soseda je v tem delu Evrope ena redkih država, kjer ne proizvajajo avtomobilov (V Srbiji je Fiat, v Romuniji Dacia in Ford), Slovaška, Madžarska, Poljska in Češka so postali meka avtomobilskih proizvajalcev za proizvodnjo avtomobilov, standard v teh državah pa je v zadnjem desetletju močno zrasel. V Sloveniji imamo Revoz, nadejamo pa si, da bi morda v prihodnje avtomobile v štajerski tovarni proizvajala Magna, kjer nastajajo nekateri najbolj imenitni avtomobili, vključno s popolnoma električnimi vozili.
Hrvaška naj bi bila po pisanju Rimca bliže avtomobilski tovarni kot kdajkoli do zdaj.

Rimac C-Two | Avtor: Rimac Automobili Rimac Automobili

avtosalon Gost v oddaji Avto Rimac ostro nad HRT zaradi gostovanja Akrapoviča v oddaji

Rimac je pretekli teden v svoji tovarni superavtomobilov na enem kupu zbral predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića in še nekatere pristojne ministre ter predstavnike Porscheja in Hyundaia (na sestanku z Rimcem in Plenkovićem je bil podpredsednik Hyundaia Thomas Schemer), s katerimi hrvaški proizvajalec avtomobilov, znan po inovativnih rešitvah baterij in pogonov za svoje ekskluzivne superšportne električne avtomobile, že sodeluje. 

Rimac one concept Odprta mesta Avto Rimac išče inženirje, tudi v Sloveniji

Na svojem Facebook profilu je zapisal: "Hyundai uradno podpira pobudo, da na Hrvaško pripeljemo avtomobilsko industrijo. Upam, da bomo priložnost izkoristili." S tem je pritisnil tudi na hrvaško vlado, naj se podviza in končno nekaj naredi, da se bo Hrvaška vpisala na zemljevid proizvajalcev avtomobilov.

Rimac C-Two | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Rimac C-Two Avto Rimac je odkril, koliko milijonov je Porsche vložil v njegovo družbo

Po srečanju na Hrvaškem je Schemer dejal: "Zelo smo veseli podpori hrvaške vlade pri sodelovanju z Rimcem. Še naprej bomo utrjevali vezi v strateškem partnerstvu pri razvoju električnih prototipov z velikimi zmogljivostmi in vozili na gorivne celice."

Rimac je prepričan, da je lahko Hrvaška na naštetih področjih v prednosti pred drugimi državami.
 

Komentarjev 2
  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 21:17 02.julij 2019.

    In kaj si boš lahka pomagal z Hrvatom v tovarni ko je treba delat in kaj pokazat, če pa revež ne zna drugega kot slano vodo in plažo prodajat kar jim je bilo podarjeno. Če jim morje vzameš bo njihov bdp za Somalijo

  • sam50 09:25 02.julij 2019.

    Pač vodilni možje balkanskih držav radi hodijo v tovarne in podjetja,kjer se vrti dober denar-in ve se zakaj...