Avto
1813 ogledov

Huda napaka voznikov, ki vlečejo prikolice

Prikolica Youtube/OPCVC
Video, ki prikazuje, kako nujna je pravilna razporeditev mase na prikolici, pripeti na avtomobil.

Vleko prikolic marsikateri voznik podcenjuje. Meni, da je dovolj pripeti priklopnik in se odpeljati. A prikolica in avtomobil se kot eno povezano telo obnašata povsem drugače, še posebej če je preveč mase razporejene za osjo prikolice.

Video kanadskega združenja za transport je posnelo video, na katerem na tekočem traku simulirajo gibanje avtomobila in pripetega priklopnika. 

Najprej je prikazano, kako avto kljub nenadnemu gibanju hitro spet ujame smer, saj je bila masa na prikolici pravilno razporejena v večji meri pred osjo. 

Drugi del videa pa pokaže katastrofo, ki v realnem življenju lahko sledi, ker lastniki preveč mase razporedijo za osjo priklopnika. Že ob rahlem nihaju prikolice je imel avto veliko dela, da je obdržal smer. Nato pa ...

Video, vreden ogleda vsem, ki prevažate počitniške prikolice, prikolice za živino ali za razsuti tovor ... OPVC v Kanadi z objavami v medijih stalno opozarja na pomen pravilnega pritrjevanja in prevoza tovora. 

Dan za varen avto

Komentarjev 1
  • Janez_53 12:33 14.oktober 2016.

    Odlično! Zelo nazorno in preprosto prikazan vpliv nepravilno naloženega tovora na vozne lastnosti vozila s prikolico! O prikazanem bodo pametni vozniki temeljito razmislili ob nalaganju tovora, butljem pa tako ali tako ne pomagajo nobena opozorila!