Avto
2823 ogledov

Infotainment, ki ga nosite v žepu

dacia jogger
1/9
MatijaJanežič
Romunska avtomobilska Dacia rada ubira svoje poti in med temi je tudi poseben pristop do infozabavnega sistema.

Ta izstopa predvsem ko gre za najcenejšo izbiro, ki v osnovi sploh nima zaslona. Voznik ga namreč nosi kar v žepu in to v obliki pametnega telefona. Na predstavitvi novega joggerja nam je njegove posebnosti predstavil Daciin direktor transverzalnih operacij Nicolas Legros, ki je pri znamki zadolžen tudi za uvajanje infozabavnih sistemov.

dacia jogger Veliko novega Avto Od blizu smo spoznali novo poceni dacio za velike družine

Pametni telefon lahko v joggerju in sanderu uporabite v kombinaciji z vsemi sistemi, čemur v višjih opremah služi nosilec poleg osrednjega zaslona, najbolj pa do izraza pride v kombinaciji z osnovnim multimedijskim sistemom Dacia Media Control.

dacia jogger | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

80 odstotkov Evropejcev ima pametni telefon

Ko greste v Dacia Media Control, osnovni sistem v joggerju, imate na voljo DAB radio z dvema zvočnikoma in digitalno anteno, komande na volanskem obroču in za volanskim obročem, pravi Legros. Morda se armaturna plošča za današnje pojme zato zdi precej pusta, vendar pa lahko sistem brez težav upravljate preko majhnega zaslona med merilniki.

dacia spring electric Električna dacia Avto Prva električna Dacia: znani so "konji" in kilometri

Legros je povedal, da so s tem kupcem dacij ponudili to, kar danes potrebujejo, vendar to pogosto ni dovolj. Zato so se pri njegovem sistema vprašali, kaj lahko naredijo, da bi  kupcem omogočili optimizirano uporabo sistema, da bi iz njega lahko dobili največ.

Njihove raziskave so pokazale, da bi zelo uporaben pripomoček za razširitev uporabnosti osnovnega sistema lahko bil kar pametni telefon. Izkazalo se je namreč, da kar 80 odstotkov Evropejcev uporablja pametne telefone, ko gre za voznike dacij, pa je teh celo še malo več, okrog 85 odstotkov.

Dacia logo Leta 2022 Avto Nizkocenovna Dacia piše novo poglavje v svoji zgodovini

dacia jogger | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Legros pravi, da so si rekli: »Čeprav nimamo osrednjega zaslona, imamo v avtu ves sistem z vsemi potrebnimi komponentami, imamo pa tudi stranke, ki uporabljajo pametne telefone. Zakaj torej ne razvili aplikacije za uporabo pametnega telefona v vlogi osrednjega zaslona infozabavnega sistema?«

Infozabavna aplikacija

Tako je nastala aplikacija Dacia Media Control, ki je na voljo uporabnikom pametnih telefonov z obema glavnima operacijskima sistemoma in od uporabnika ne zahteva vzpostavitve nikakršnega uporabniškega računa, nobenih gesel, telefonskih številk in podobnih zapletenih stvari. Le naloži si jo na telefon in tega poveže z avtomobilom. In že jo lahko uporablja.

Dacia duster Osvežitev Avto Osveženi dacia duster moderniziral priljubljeni recept

Tako kot pri drugih infozabavnih sistemih je tudi bistveni del aplikacije osrednji zaslon z glavnim menijem, v katerega se, namesto da bi se telefon preslikal v avtomobil, preslika vse, kar je vgrajeno v avtomobil. Daciinim tehnikom je uspelo tudi, da kljub temu, da povezava poteka preko vmesnika Bluetooth, torej ni žične povezave med telefonom in avtomobilom, brskanje po menijih poteka brez zakasnitev, ukazi pa se izvedejo takoj.

dacia jogger | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Uporabnik tako lahko preko pametnega telefona dostopa do radia, svojih medijev, ki so shranjeni v njegovem telefonu, glasbe v telefonu in podobno, lahko pa uporabi tudi datoteke, ki jih ima shranjene na posebnem USB ključku. Del sistema je tudi predvajalnik MP3, možne pa so tudi nastavitve prostorske razporeditve glasbe ter visokih in nizkih tonov. Preko zaslona lahko seveda uporabnik dostopa tui do spletnih ponudnikov glasbe, kot so Deezer, Spotify ali Amazon Music in podobnih.  Tako kot pri drugih infozabavnih sistemih greste v aplikacije preko svojega telefona, sistem pa vam prepreči uporabo tistega, kar ni dovoljeno, denimo Netflixa.

Navigacija z dodatki

Seveda je pomemben del aplikacije tudi navigacijska naprava. Pri Dacii so ugotovili, da večina voznikov raje od vgrajenih uporablja navigacije, ki so si jih na pametnem telefonu izbrali samo, zato jim tudi v okviru aplikacije omogočajo izbiro navigacijske naprave, ki jim najbolj ustreza, Če je to denimo Google Maps, bodo lahko uporabili tega. So pa  pri Dacii temu dodali tudi nekaj svojih dodatkov. S partnerjem so tako denimo razvili aplikacijo, ki voznikom tam, kjer je to bolj pomembno kot pri nas, pomaga izbrati črpalko z najcenejšim gorivom (bencinon ali plinom LPG) in ga tudi vodi do črpalke, za katero se odločite.

Dacia Sandero Preskok Avto Test: Kaj danes ponuja poceni avto?

Ponujajo tudi možnost uporabe aplikacije Waze, preko katere si vozniki na prikladni način izmenjujejo podatke o ovirah na poti, navigacija pa to samodejno upošteva. Koristno je tudi, da si aplikacija vedno zapomni, kje je voznik parkiral avtomobil in mu s pomočjo funkcije »Go To My Car« pomaga, da ga spet najde. Aplikacija je sicer povezana tudi z avtomobilskim računalnikom, torej lahko do nje dostopamo tudi do podatkov o avtomobilu.

dacia jogger | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Uporabnik si lahko na aplikaciji nastavi tudi bližnjice, obstaja pa tudi krogec, bližnjica, ki uporabnika vedno pripelje v osnovni meni. Ker je aplikacija dejansko shranjena na telefonu, ima uporabnik vedno, ko sede za volan dacie, nastavljene tudi svoje prioritete.

Dacia Duster LPG Terenec z ECO-G Avto Ko misliš, da ceneje ne gre

Legros poudarja, da gre za telefonsko aplikacijo, torej je vedno » up to date«. Dodaja, da si pri Dacii prizadevajo, da bi sproti odpravljali napake in izboljševali ergonomijo uporabniškega vmesnika. Trudijo se, da bi novo različico aplikacije izdali vsakega pol leta. In ker gre za aplikacijo na pametnem telefonu, jo ta vedno, ko pride nova različica, nadgradi preko noči, torej ni treba, da je v avtomobilu.

Nosilec telefona

Pomemben del sistema je tudi nosilec za telefon na armaturni plošči, ki je zelo trden in telefon v njem trdno sedi, malce pa je nagnjen tudi k vozniku, da ta laže gleda nanj in ga preveč ne moti pri vožnji. Povezava med telefonom in avtomobilom poteka preko vmesnika Bluetooth, če je potrebno, pa lahko uporabnik svoj telefon polni preko kabla. Legros dodaja, da s partnerskim podjetjem sicer razvijajo tudi sistem za brezžično polnjenje telefona, ki bo tudi integriran v nosilec.

dacia jogger | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Na vprašanje, če si je Dacia takšno rešitev zadržala zase in jo zaščitila s patenti, Legros odgovori, da sicer gre za intelektualno lastnino romunske znamke, vendar podobne rešitve gotovo lahko pričakujemo tudi pri drugih znamkah. Podoben sistem sicer poznamo tudi iz twinga, kjer ponuja celo več aplikacij. Vendar je Daciina aplikacija po njegovem mnenju nekoliko boljša in deluje na ravni aplikacij. Je tudi nekaj posebnega v sodobnem avtomobilskem  svetu, saj večina znamk ponuja vse večje in vse več zaslonov, oni pa so zadevo v skladu s filozofijo znamke namenoma poenostavili.

Dacia bigster koncept Uau! Avto Ne boste verjeli, kdo bo oblikoval prihodnje dacie!

Pri Dacii so se namreč vprašali, kako lahko naredijo učinkovit edinstven sistem, ki se bo uporabnikom zdel smiseln. Ti večinoma že uporabljajo pametni telefon in so voljni tudi plačevati zanj. Ker je že postal nekakšen podaljšek njihovih rok in spomina, ga imajo vedno s seboj. In  zato morda raje denar namenijo telefonu, ne pa toliko infozabavnim sistemom v avtomobilu, ki tako ali tako ponujajo podobne vsebine. Zato so se pri Dacii potrudili, da jim ponudijo sistem, ki funkcionalnost telefona, ki ga imajo tako ali tako vedno pri sebi, razširi še v njihov avtomobil. In to je tudi razlog, da bo aplikacija Dacia Media Control postopoma na voljo v vseh Daciinih modelih.

dacia jogger | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Dacia Sandero Evropska uspešnica Avto Najbolje prodajan v Evropi ni več golf, ampak Romun
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.