Avto
7563 ogledov

Najbolje prodajan v Evropi ni več golf, ampak Romun

Dacia Sandero Anže Petkovšek Dacia Sandero
Ne, golf ni najbolje prodajan avto v Evropi v mesecu juliju. Najbolje prodajan je Romun!

Majhna kombilimuzina sandero, romunske znamke Dacia v lastništvu Renaulta, je bila julija po podatkih analitskega podjetja JATO Dynamics najbolje prodajani avtomobil v Evropi. Z 20.446 registracijami je po prodaji za seboj na drugem mestu pustila kralja evropskih cest VW golfa (19.425), in toyoto yaris, ki je tretja s 18.858 registracijami.

Dacia Sandero | Avtor: Anže Petkovšek Dacia Sandero Anže Petkovšek

Dacia Sandero Avto Na plin ugodno tudi ob nizkih cenah bencina

Sandero je prvi po prodaji prvič po predstavitvi leta 2008. Največ razlogov za zadovoljstvo imajo sicer lahko pri Toyoti, saj je prodaja yarisa v primerjavi z enakim obdobjem lani večja za kar 14 odstotkov, medtem, ko Dacia s sanderom beleži dvoodstotni padec, VW pa z golfom kar 39-odstotni padec v prodaji.

Prodaja se je močno zmanjšala

Prodaja novih avtomobilov se je sicer prejšnji mesec v Evropi z 1,27 milijona vozil julija leta 2020 zmanjšala na 967.830, kažejo podatki s 26 evropskih trgov, ki jih je zbral JATO Dynamics.  

VW Golf Variant | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Multimedija v daciji sandero Avto Ko zaslon avtomobila pospraviš kar v žep

Registracije so se na večini evropskih trgov julija znižale, saj pandemija še naprej vpliva na zaupanje potrošnikov, svoje pa je dodalo še globalno pomanjkanje polprevodnikov oziroma čipov, kar je vplivalo na dobavljivost številnih modelov.

Francoski trg je padel za 35 odstotkov, v Veliki Britaniji in Španiji je prodaja padla za 30 odstotkov, v Nemčiji pa za 25 odstotkov. Prodaja v Italiji se je zmanjšala za 19 odstotkov.

Toyota Yaris GR | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Uspeh Dacie je komentiral analitik pri JATO Dynamics Felipe Munoz: "Dacia novega sandera bolj ali manj ponuja po enaki ceni kot prejšnjega." 

EV -ji so svetla točka

Prodaja elektrificiranih avtomobilov je bila v mesecu juliju svetla točka. Pri JATO Dynamics izpostavljajo, da so bile registracije hibridnih avtomobilov in priključnih hibridnih vozil doslej najboljše. Julija je bilo registriranih skupaj 160.646 vozil na hibridni pogon, kar predstavlja skoraj 17 odstotkov vseh registracij.

Dacia sandero Video Avto Dacia sandero boljša na losovem testu od golfa!

"Potrošniki se še naprej pozitivno odzivajo na spodbude, povezane z električnimi vozili, zaradi katerih so bila ta vozila veliko bolj konkurenčna," pravi Munoz.

ID.3 | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen ID.3 Anže Petkovšek

VW ID3 hatchback je bil julija najbolj prodajan polno električni avtomobil v Evropi, ford kuga pa najbolje prodajani priključni hibrid. (Glej spodnjo tabelo).

 | Avtor: JATO Dynamics JATO Dynamics

Dacia Sandero Preskok Avto Test: Kaj danes ponuja poceni avto?

Prodaja dizelskih avtomobilov se medtem še zmanjšuje. Mesečni tržni delež za dizelske avtomobile se je zmanjšal na 22 odstotkov s 30 odstotkov julija 2020 in 32 odstotkov julija 2019. Delež bencinskih avtomobilov je bil 59 odstoten, odstotek manj kot julija 2020 in štiri odstotke manj kot julija 2019.
 

Komentarjev 2
  • ico8 11:26 30.avgust 2021.

    Saj niste resni, Yato je firma involvirana v vsemogoce posle v avtoindustriji. Ali ste placani za clanek ali pa totalen brezveznez, da tega ne veste. V Evropi je drugih resnih statisticnih firm kolikor hocete...

  • Toma 09:22 30.avgust 2021.

    40% padec! Pa ja ni folk končno prišel h pameti?