Avto
51 ogledov

Iz Avstralije bodo dezertirali vsi

Proizvodnja avtomobilov EPA
Iz Avstralije se umika še zadnji veliki proizvajalec vozil. Še pred nekaj leti država z zelo močno avtomobilsko industrijo je skoraj čez noč ostala brez domače proizvodnje. Med razlogi visoki stroški delavcev.

Japonski proizvajalec avtomobilov Toyota namerava v štirih letih opustiti proizvodnjo v Avstraliji, in to kljub pozivom predsednika vlade Tonyja Abotta, naj ostane. S tem bo avstralsko državo zapustil še zadnji proizvajalec vozil.


Japonski avtomobilski velikan, ki je v Avstraliji začel proizvodnjo v 60. letih, naj bi do leta 2017 zaprl vrata svojih tovarn in s tem na cesto postavil več kot 4.000 delavcev.

"Želimo si ohraniti proizvodnjo vozil v Avstraliji, vendar se soočamo z izredno konkurenco na trgu, močnim avstralskim dolarjem in napovedjo o zmanjšanju celotne proizvodnje vozil v Avstraliji. Vse to nas privedlo do take odločitve," je vzroke umika naštel predsednik Toyote Akio Toyoda.

Tak scenarij se je začel napovedovati decembra, ko je odločitev o umiku iz Avstralije sporočil že ameriški avtomobilski velikan General Motors. Tamkajšnjo podružnico namerava zapreti do leta 2017.

Že pred leti je namreč Avstralijo zapustilo podjetje Mitsubishi, svojo proizvodnjo vozil pa zaradi nedobičkonosnosti ustavlja tudi Ford. Po njunih ocenah naj bi ju stroški za zaposlene stali dvakrat več kot v Evropi in štirikrat več kot v Aziji.

Lahko zamaje gospodarstvo

Avstralsko združenje delavcev je napovedalo, da lahko umik še zadnjega avtomobilskega podjetja iz Avstralije povzroči recesijo, saj država, ki je imela zadnjih 22 let gospodarsko rast, doživlja preoblikovanje gospodarstva, ki je desetletje temeljilo na izkoriščanju rudnega bogastva.

Vladna komisija za produktivnost je ocenila, da je bilo v proizvodnji motorjev, avtomobilov, avtobusov in tovornjakov ter v drugih panogah, povezanih z avtomobilsko industrijo, zaposlenih 45.000 ljudi, v združenju sindikatov pa navajajo štirikratnik vladne ocene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.