Avto > Iz druge roke
4176 ogledov

EMŠO: tudi avtomobili jo imajo

VIN številka, VIN oznaka, številka šasije MatijaJanežič
Tako kot imamo ljudje osebne izkaznice in enotne matične številke, ima podobno identifikacijsko številko tudi vsak avtomobil. Poznamo jo kot številko šasije oziroma številko VIN.

Vsak industrijski izdelek ima ali pa bi moral imeti serijsko številko in tudi avtomobili so serijske številke v obliki številke šasije in številke motorja nosili vse od začetkov serijske proizvodnje. V začetku je svoje izdelke vsak proizvajalec označeval na svoj način, pozneje pa so uvedli standardizirani enotni sistem označevanja s številko VIN, ki je zelo poenostavil zadeve.

Čiščenje avta Škoda Avto Zakaj ne smete pomisliti na čistila iz supermarketa

VIN številka, VIN oznaka, številka šasije | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Kako je prišlo do uvedbe enotne oznake VIN? Do prvih korakov k uvedbi enotne oznake, s katero so hoteli predvsem otežiti življenje tatovom in prevarantom, ki so zaradi neenotnega sistema označevanja avtomobilov z lahkoto ponarejali njihove dokumente, je leta 1954 prišlo v ZDA, kjer je zvezna vlada od proizvajalcev avtomobilov zahtevala, naj serijsko številko šasije poenotijo v enotnem formatu, ki ga bo vsakdo z lahkoto uporabljal in prepoznal. Po več poskusih je šele leta 1980 mednarodna organizacija za standardizacijo ISO potrdila trenutno enotno 17-mestno oznako VIN (kratica je okrajšava za Vehicle Identification Number, torej identifikacijsko številko vozila).

Več kot le serijska številka

V nasprotju z registrsko številko avtomobila, ki se s spremembo lastništva običajno spremeni, oznake VIN na avtomobilu ni mogoče spremeniti in je z njim povezana vse do njegovega razreza. Oznaka VIN sicer ni le orodje za dokazovanje pristnosti vozila in njegovega lastništva, ampak na njeni osnovi lahko avtomobil tudi ovrednotimo, saj je oznaka tudi koda za dokazovanje vzdrževalnih posegov in podobnega, prav tako pa mehaniki na osnovi oznake VIN naročajo tudi nadomestne dele, saj se ti lahko celo v istem modelu in letniku avtomobila razlikujejo glede na tovarno, v kateri je bil izdelan in podobno.

Rabljen avto Avto Kako Slovenec kupuje in prodaja rabljen avto?

Kaj pomenijo črke in številke v oznaki VIN? Prva tri mesta zaseda identifikacijska oznaka proizvajalca. Na prvem mestu je oznaka države, v kateri je lociran proizvajalec oziroma kjer je njegov sedež, drugi dve mesti pa sta določeni za oznako samega proizvajalca. SAJ denimo označuje Jaguar, SAL Land Rover, WVW Volkswagen, WBA BMW, KMH pa Hyundai. Po prvi številki lahko tudi prepoznate, kje je bil dejansko izdelan vaš avtomobil, saj proizvajalci lahko isti model izdelujejo v različnih tovarnah po vsem svetu. Mesta od 4 do 9 zasedajo oznake za opis vozila, ki navajajo tip vozila, platformo, karoserijsko obliko in tip motorja, če jih je na voljo več. Na mestih od 10 do 17 se nahajajo identifikacijske številke samega vozila. V tem primeru lahko gre zgolj za zaporedno številko vozila v proizvodnji, proizvajalec pa lahko vanjo vnese tudi druge podatke o vozilu.

Za oznako VIN pa se ne skriva le identiteta avtomobila, ampak pogosti veliko več. Zavarovalniške in finančne družbe, prav tako pa tudi servisi, namreč podatke o avtomobilu tudi beležijo na osnovi oznake VIN, zato je lahko tudi vir podatkov o zgodovini samega avtomobila. Pod oznako VIN so namreč zavedeni vsi servisni posegi, morebitna popravila, prav tako pa tudi morebitne prometne nezgode, v katerih je bil udeležen avtomobil. Lahko se celo izkaže, da prodajalec sploh nima pravice do uporabe in prodaje avtomobila, lahko pa se tudi izkaže, da je bil avtomobil ukraden ali pa celo odpisan in ponovno popravljen in registrira, prodajalec pa ga prodaja kot nezaletenega.

VIN številka, VIN oznaka, številka šasije | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Oznaka VIN je torej zelo pomembna, zato je dobro, da jo znamo tudi poiskati. Kje na avtomobilu jo torej najdemo? Na sodobnih avtomobilih se oznaka VIN ponovi vsaj na dveh, lahko pa tudi več mestih. Najlaže jo najdemo na tako imenovanem »vidnem mestu«. Običajno je to na spodnjem robu vetrobranskega stekla na sovoznikovi strani, kjer je namenjena temu, da jo lahko policist hitro preveri med rutinskim pregledom. A dobro je, da oznako VIN poiščemo tudi drugje.

Številke se morajo ujemati

Odvisno od starosti vozila se lahko oznaka VIN nahaja tudi na identifikacijski ploščici na nosilcu prednje maske po d sprednjim robom motornega pokrova, lahko pa je tudi neposredno vtisnjena v pločevino. Mesta, kjer najdete oznako VIN, so običajno navedena v navodilih za uporabo avtomobila, če pa teh iz kateregakoli razloga nimate, bo iskanje pod motornim pokrovom ali pod plastičnimi oblogami in tepihi pokazalo skrita mesta, kamor jo je proizvajalec odtisnil.

Menjava pnevmatik Domači mojstri Avto Ključno orodje, ki ga doma le malokdo uporablja

Ni treba posebej poudariti, da se morajo oznake VIN na vseh mestih ujemati, sicer je z avtomobilom lahko nekaj hudo narobe. Ta je lahko bil ukraden, tatovi pa pri ponarejanju številk niso bili dovolj temeljiti, lahko pa je bil tudi sestavljen iz več razbitih avtomobilov. V tem primeru je seveda lahko precej ogrožena njegova pasivna varnost. Če med nakupom rabljenega naletite na avtomobil, pri katerem se VIN številke ne ujemajo, bi v večini primerov morali celo obvestiti policijo. Oznaka VIN je seveda navedena tudi v prometnem dovoljenju, kjer poleg nje najdete tudi številko motorja, ki se mora seveda ujemati s številko, ki je vtisnjena v blok motorja.

VIN številka, VIN oznaka, številka šasije | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Uničen motor Aua! Avto To ostane od motorja avta, če ga navijete na 50 tisoč vrtljajev
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.