Avto > Iz druge roke
7968 ogledov

Zakaj ne smete pomisliti na čistila iz supermarketa

Čiščenje avta
Razkrivamo trike za odstranitev trdovratnih madežev v avtomobilu in katera čistila uporabiti, da ne boste naredili več škode kot koristi.

Kako očistiti trdovratne madeže v avtu, kot so čokolada, bruhanje, kri ...? Za vse obstaja odgovor. Začetek spomladi pa je tudi pravi čas za kompletno čiščenje avtomobila. Tudi od čistoče notranjost avtomobila sta odvisno udobje in tudi zdravje. To ne pomeni zgolj klasičnega čiščenja z vakuumskim sesalnikom in bezanju robčkov ter papirčkov izpod sedežev, temveč konkreten napad na vse tipe madežev, trdovratni prah in kar je še podobnih motilcev. 

Krpa in papir lahko pustita trajne sledi

Ne gre pričakovati, da bo univerzalno čistilo, s katerim čistimo kopalniško kad, primerno tudi za usnjene sedeže v avtu. Potem pa je tu še klimatska naprava ali pa zažrt vonj v tekstilne obloge. Če ima lastnik v mislih kakovostnejše čiščenje z dolgotrajnejšim učinkom, potem je potrebno poseči po namenskih čistilih, ki so bila razvita in testirana za čiščenje avtomobilov. Tako pa številni že takoj na začetku naredijo kardinalno napako, ko zberejo skupaj napačne pripomočke. Že nepravilna krpo ali papir puščata sledi.

Čiščenje avta | Avtor: Profimedia Profimedia

Nadpovprečno kakovostna čistila se ločijo po bolj ekonomični rabi in boljši učinkovitosti. Tudi embalaža je lahko večja. Čistil za profesionalno uporabo pa v supermarketu sploh ni na voljo.

Poglavitna razlika med namenskimi in splošnimi čistili je najbolj opazna v učinkovitosti, saj so kakovostnejša čistila na neki čiščeni površini obstojnejša in delujejo bolj antistatično proti prahu ter ostali umazaniji. Še posebej pride to do izraza pri negi usnjenih predelov v avtu, kot so sedeži, saj pri njih lahko uporabljamo le čistila in negovalne izdelke, ki ne vsebujejo topil. Profesionalni čistilci tudi odsvetujejo sesanje usnjenih sedežev, ker jih na ta način lahko trajno poškodujemo.

Ne pozabite na čiščenje varnostnih pasov!

Varnostni pas tudi med korenitim čiščenjem vozila pogosto ostane prezrt, vendar pa ne bi smelo biti tako, saj se tudi na njem nabirajo znoj, mikrobi, madeži pijač in drugih hranil in druga umazanija, ki lahko v najboljšem primeru sčasoma razvijejo neprijetne vonjave, ker pa je varnostni pas večino časa tesno zvit v zaprtem prostoru, se lahko na njem razvijejo celo plesni in drugi mikroorganizmi, ki seveda nimajo ravno najbolj blagodejnega vpliva na naše zdravje.

Čiščenje avta | Avtor: Profimedia Profimedia

Po dolgi zimi je potrebno posebno pozornost nameniti klimatski napravi, v kateri se zaradi daljšega nedelovanja razbohotijo bakterije. V ta namen obstaja namenska čistilna pena, ki se aplicira v prezračevalne reže in ki nato skupaj z umazanijo odteče po odtočnem kanalu. Na ta način bi morali prezračevalne reže očistiti vsaj enkrat letno. Industrija pozna že tudi rešitve v primerih, ko je notranjost avta močno zatohla in v kateri je slab vonj zažrt v tekstil.

In za kaj takšnega zares ni pravega razloga, saj je za čiščenje varnostnega pasu, tako kot za preostalo notranjost avtomobila, potrebno le nekaj čistilnega sredstva in vode, čistilnih pripomočkov, kakršne so spužve, ščetke in krpe, ter nekaj našega truda in pozornosti.

Vendar pa morate pri čiščenju varnostnega pasu tudi paziti na nekaj stvari. Za njegovo čiščenje, tudi če je zelo umazan, nikakor ne uporabljajte pretrdih krtač, saj bi lahko te poškodovale tekstilna vlakna in zmanjšale njegovo učinkovitost.

Čiščenje avta | Avtor: Profimedia Profimedia

Preberite navodila za uporabo

Ne glede na tip čistila je potrebno pred uporabo vedno prebrati navodila za uporabo. Še posebej pri svetlejši notranjosti avtomobila moramo najprej na skritem mestu preveriti, ali čistilo morda pušča sledove na površini. Ob zares trdovratnih madežih pa bo pomagalo šele kemično čiščenje.

V 6 korakih do čiste notranjosti:

1. Pospravite smeti iz avta.
2. S krpo, ki ne pušča sledi in primernim protistatičnim čistilom očistite armaturo.
3. Očistite stekla z notranje strani. Ne čistite jih, preden ne očistite armature.
4. Lotite se sedežev in drugega oblazinjenja.
5. S sesalcem očistite tla in tepihe.
6. Da bo učinek čiste notranjosti res dolgotrajen, uporabite nevtralizator slabega vonja.

Nekaj madežev pa je lahko res vztrajnih in pri njih še posebej pri tkanini niti vodni sesalec niti avtomobilska čistilna sredstva ne bodo pomagala kar tako. ADAC svetuje nekaj trikov za nekaj najbolj običajnih scenarijev:

Madeži sladkih pijač 

Pričnite z vročo vodo, ki bo stalila sladkor. Madež "obdelajte" še s penečim čistilom. Odstranite čistilo in podrgnite do suhega.

Kava

S penečim čistilom za tkanino močno namilite umazano mesto. Nato ga sperite s čisto vodo, dokler madež ne izgine.

Bruhanje

Na tkanino nanesite sredstvo za čiščenje in dezinfekcijo in pustite delovati. Na koncu posesajte s sesalcem za mokro čiščenje. Dobro posušite in prezračite.

Čokolada

Večje delčke odstranite, nato pa mesto zgolj namočite z vročo vodo ter ne drgnite. S čisto krpo osušite.

Kri

Madež izdatno "obdelajte" s kockami ledu, nato popivnajte s krpo in hladno vodo. Nikar ne drgnite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.