Avto > Iz druge roke
12037 ogledov

Kako Slovenec kupuje in prodaja rabljen avto?

Rabljen avto
Pri AMZS so se lotili vprašanja: Kako se na trgu rabljenih vozil Slovenci lotevamo nakupa in prodaje?

Slovenski trg rabljenih vozil je v povprečju kar trikrat večji od trga novih vozil. AMZS piše, da to med drugim pomeni, da pri nas na leto lastnika zamenja več kot 200.000 rabljenih vozil. Nakup ali prodaja rabljenega vozila pa je za večino kar velik izziv, ki odpira precej vprašanj in skriva veliko pasti. AMZS se je zato lotil nove raziskave, s katero želi odkriti, kaj so tisti najbolj odločujoči dejavniki izbire na trgu rabljenih vozil. 

Mercedes-Benz razred A Avto Najbolj zanesljivi šest let stari avtomobili

Kot ugotavljajo pri AMZS je že tako pestro dogajanje na trgu rabljenih vozil okrepila tudi epidemija koronavirusa, saj se je zaradi ukrepov, ki so med drugim ustavili javni promet, znova izkazalo, da avtomobil – še posebej pri nas, ostaja ključni člen osebne mobilnosti. Tudi drugod po Evropi so na trgu rabljenih vozil zaznali porast trgovanja, predvsem s starejšimi oziroma cenejšimi avtomobili. 

Rabljen avto Avto Rabljeni avtomobili se dražijo

Prodaja rabljenih vozil. | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Rabljeni avto prevoz V 2020 Avto Slovenski prvaki med rabljenimi uvoženimi avti leta 2020

Pandemija je potrdila, da si pri nas ljudje svoj vsakdanjik težko predstavljajo brez uporabe avtomobila. Raziskava EU Mobility Observatory, ki jo je izvedla mednarodna avtomobilistična zveza FIA Regija I v sodelovanju z osmimi evropskimi avtomobilskimi klubi, pa je pokazala, da se je uporaba osebnih avtomobilov v zasebni lasti po marcu 2020 bistveno povečala.

Hyundai i30 Avto Najbolj zanesljivi avtomobili 2021

»Voznice in voznike vabimo, naj nam pomagajo najti odgovore na vprašanja, kako se lotevajo trga rabljenih vozil, komu najbolj zaupajo oziroma kaj upoštevajo pri prodaji ali nakupu rabljenega vozila, kaj jim največ pomeni – poreklo, prevoženi kilometri, cena, oprema ali kaj drugega«, namen raziskave predstavi Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Komentarjev 3
  • TistoPravo 15:40 26.februar 2021.

    Motorni agregati so višje kubikažni starejši vedno z manj dejanskimi problemi. Švoh mlinčki izgubljajo dušo z dvojno hitrostjo, pač mal dnarja mal muske...že ob nabavi novega je tako. Sicer novejši avtomobili ponujajo vse več, so pa tudi nabavne vrednosti x3

  • TistoPravo 11:15 26.februar 2021.

    Ker večji stari leto dve tri...so v večini neracionalen nakup. Ponavadi na hitrico tud zvoženi, in prodani če še po predragih cenah. Torej, pravilo je da starejšega ne kupuj takega ki je bil prepoceni nov. Tudi mali jajčki so stari ...prikaži več prevej bogi že, varnost že ob nakupu bila zgolj zadovoljiva. Pa tudi, če v avto en nov pralni stroj zavit v embalažonormalno ne moreš spravit tud pri 50tih.,,je čist brezveze.

  • TistoPravo 11:12 26.februar 2021.

    Drago prodaj in kupi poceni...zato pa ne smeš preveč po frišnih žemljicah hrepenet. Stare preverjene mašine, do 500.000km ki so realno zmožne delat mio in več kilometrou. Avto mora bit prostoren, če delamo že racionalne nakupe z izbiro cenejšega starejšega ...prikaži več vozila...torej ne najmanjši, po veličini kot po prostornini agregata. Volvo d5, Mercedes 2.2 cdi...če ti je to preveliko, pa si primoran kupit mlajšega in manjšega...da se ti rabljenega sploh še splača kupit.