Avto > Iz druge roke
4713 ogledov

Je Slovenija za dizel ali bencin?

Primerjava porabe: nova opel astra proti stari opel astri Gregor Prebil
Statistični podatki razkrivajo marsikaj zanimivega o slovenskih avtomobilih. Razkriva, koliko so stari, ali imamo več dizelskih ali bencinskih avtomobilov, tudi, kje v Sloveniji je registriranih največ avtomobilov.

Ob koncu lanskega leta je bilo v Sloveniji registriranih več kot 1,165 milijona osebnih avtomobilov, kar v primerjavi z letom 2018 predstavlja dvoodstotno rast. Vsak drugi avtomobil je bil star najmanj 12 let. Polovica avtomobilov je imela dizelski motor, 49 odstotkov pa bencinskega, kažejo ta teden objavljeni podatki statističnega urada.

Ljubljanska obvoznica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Po podatkih iz matičnega registra vozil in listin je bilo v Sloveniji ob koncu leta 2019 registriranih skoraj 1,608 milijona cestnih vozil, kar je za dva odstotka več kot leta 2018. Od tega je bilo motornih vozil več kot 1,555 milijona, kar je prav tako za dva odstotka več. Število priklopnih vozil se je povečalo za pet odstotkov na nekaj manj kot 53.000.

Nakup avtomobila preko interneta Avto Prodaja avtomobilov v Evropi strmoglavila

Veliko število novih vozil

V register vozil v Sloveniji je bilo lani prvič vpisanih skoraj 146.000 cestnih vozil, kar je približno toliko kot leta 2018. Tudi število motornih vozil je bilo skoraj nespremenjeno, medtem ko je bilo prvič registriranih priklopnih vozil za tri odstotke manj kot predlani. Prvič v Sloveniji registriranih osebnih avtomobilov je bilo približno 107.000 ali za en odstotek manj.

Avtosalon prodaja avtov | Avtor: Profimedia Profimedia

Avtosalon prodaja avtov Avto Prodajalci so si oddahnili

Od vseh cestnih vozil, prvič registriranih lani v Sloveniji, je bilo skoraj 102.000 ali 70 odstotkov novih, torej takih, ki pred tem niso bila registrirana v tujini. Število prvič registriranih novih cestnih vozil je bilo za en odstotek manjše kot v 2018, število prvih registracij novih osebnih avtomobilov pa za dva odstotka manjše.

Renault Clio RS Line VSAK PETI NOVI Avto Prodaja avtomobilov v aprilu: en avto močno izstopa

Število avtomobilov z bencinskim motorjem je lani v primerjavi z letom 2018 ostalo približno enako, število takšnih z dizelskim pa se je povečalo za štiri odstotke. Število osebnih avtomobilov na hibridni pogon se je povečalo za 48 odstotkov in je preseglo število 6800.

Rast električnih avtomobilov

Število električnih osebnih avtomobilov se je povečalo za 53 odstotkov in je skoraj doseglo 2000. Število prvih registracij novih osebnih avtomobilov na električni pogon pa se je v enem letu povečalo za 33 odstotkov.

Nalepka registracija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

PRIMA test poslovno-družinskih karavanov Popusti in akcije Avto Tako zelo so pocenili nekatere modele

Vsak osmi lani v Sloveniji registrirani osebni avtomobil je bil star manj kot tri leta, vsak drugi pa je bil star najmanj 12 let. Enako velja za registrirana motorna kolesa. Med avtobusi je bil manj kot tri leta star vsak peti, med tovornjaki pa vsak četrti. Vsak četrti registrirani avtobus in vsak tretji registrirani tovornjak je bil star najmanj 12 let.

Vsak četrti osebni avtomobil je bil registriran v osrednjeslovenski statistični regiji, vsak sedmi v podravski in vsak osmi v savinjski statistični regiji. Vsak osmi osebni avtomobil je bil registriran v občini Ljubljana.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 13:51 31.avgust 2020.

    Iz surove nafte se pridobi medsebojno določena količina bencinov in plinskega olja . Cena je pa takšna : Će ostaja plinsko olje - več vozil na ben., el.ali plin , bo cena padala , kajti ne morejo ga zlivati stran ...prikaži več ! Ravno tako je z bencinom : Če je več vozil na dizel ostajajo bencini , ki jih tudi ne morejo zlivati stran in cena pada ! V situaciji kakršna je sedaj in v bodoče , bo nafta-plinsko olje- proti bencinu še cenejša !

  • ilija 05:54 03.junij 2020.

    Dizel bo še dolgo, me prav zanima poslovneži ki naredijo 300 000 km letno koliko časa bodo potrebovali z električnim kajti danes je čas denar.

  • stromar 11:46 01.junij 2020.

    dizel in bencin, kaj je to? Zgodovina