Avto > Iz druge roke
3859 ogledov

Popravilo avtomobilov: Cene delov podirajo rekorde

Prometna nesreča Pixabay
Nemško zavarovalniško združenje trdi, da cene rezervnih delov avtomobilov rastejo hitreje od inflacije. Priča smo pravi eksploziji cen.

Nekatere avtomobilske komponente so se v zadnjem desetletju podražile za več kot 70 %. Na primer zadnje luči vozil, pokrov prtljažnika ali blatniki. Kot so za zurnal24.si povedali sogovorniki, ki niso bili imenovani, so cene železa zrasle do 80 odstotkov, plastike za 30 odstotkov, kar je cene rezervnih delov, pa tudi servisiranja vozil potisnilo na rekordne višine.

popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del Preverjamo Avto Skok cen materiala za servisiranje vozil, kaj pa avtomehanične ure?

Rast cen je naravna, že zaradi inflacije. Nekatere surovine pa rasti cen prekašajo vse druge. To velja tudi za avtomobilske rezervne dele. Vsaj po analizi nemškega združenja zavarovalnic GDV. Medtem ko je stopnja inflacije v Nemčiji trenutno 10-odstotna, hrana in energija sta se podražili za 21,1 %, gorivo za 14,6 %, je položaj pri avtomobilskih rezervnih delih še veliko slabši. V zadnjem desetletju so se cene komponent zvišale v povprečju za 53 %, medtem, ko so se povprečne potrošniške cene zvišale le za 22 %.
GDV dobesedno poroča o eksploziji cen. To so podkrepili s konkretnimi številkami. Cena zadnjega pokrova motorja se je od leta 2013 do danes povečala za 73 odstotkov, zadnjih luči za 79 odstotkov in zadnjih blatnikov za 71 odstotkov. Kako je to možno? Pri lučeh ima pomembno vlogo predvsem tehnologija, predvsem zamenjava klasičnih žarnic z diodami, pri karoserijskih komponentah pa je dvig cen težje razložiti. Vendar pa nemško združenje zavarovalnic pozna krivca.

Mercedes ponaredki ponarejeni nadomestni deli | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Avto, servis, okvara Preverili smo Avto Preverili smo: Dražji avtomobili, kaj pa servis?

Po mnenju GDV so to avtomobilska podjetja sama. Skoraj vsi vidni deli, vključno z lučmi, so zaščiteni s patenti. To pomeni, da v tem segmentu trga ni poštene konkurence. Ta izkrivljena gospodarska konkurenca pomeni, da cene delov narekujejo neposredno proizvajalci avtomobilov. Ne morete jih dobiti iz drugih virov, tudi, če jih dobite, pa obstaja tveganje, da vam ob uporabi neoriginalnih komponent, proizvajalec v primeru težav ne bo priznal garancije. Zato ni vredno tvegati. To avtomobilskim podjetjem omogoča ohranjanje cen delov na izjemno visoki ravni. GDV navaja primer cene blatnika za VW golfa, ki pri proizvajalcu stane 260 evrov, na kfzteile24.de pa ga dobite že za 99 evrov.

Tekmovanje za najboljšega Carglassovega serviserja | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Mehanik Mehanik pojasnjuje Avto Mehaniki pojasnjujejo: To se danes kvari v avtomobilih

Sogovorniki: Nor skok cen železa

Govorili smo tudi z nekaterimi slovenskimi mehaniki in strokovnjaki s področja nadomestnih delov, ki pa niso želeli biti imenovani. Zaupali so nam, da so se v zadnjem letu močno podražili predvsem železo, za 80 odstotkov, kar se najbolj pozna pri ceni nadomestnih karoserijskih delov, kot plastike, ki je dražja za okoli 30 odstotkov. Eden od strokovnjakov nam je zaupal, da se je mali servis na vozilu na uradnem servisu podražil za skoraj 100 odstotkov. Drugi mehanik, ki dela v svoji delavnici, pa cen bistveno ni dvigal. Pravi, da sicer zaznava podražitev vsega potrošniškega materiala, od filtrov, do motornega olja, zavornih ploščic. Zelo so se podražili tudi akumulatorji, predvsem pa skrbi napoved, da se dražijo deli za naknadno vgradnjo, ki dosegajo cene izdelkov za prvo vgradnjo, to pa pomeni, da bodo mogli potrošniki za vzdrževanje in popravilo svojega vozila v prihodnje odšteti še bistveno več denarja.

električni avtomobil polnjenje Avto Servisiranje električnih avtomobilov je cenejše

Primerjava cen rezervnih delov skozi čas, ki so jo naredili Nemci:

Avtomobilski del

2013

2023

Razlika

Zadnja luč

144

257

+ 79 %

Pokrov prtljažnika

478

830

+ 73 %

Zadnji odbijač

480

818

+ 71 %

Blatnik

339

530

+ 56 %

Sprednja luč

638

994

+ 56 %

Prednji blatnik

191

294

+ 53 %

Zadnja vrata

496

753

+ 52 %

Prednja vrata

480

724

+ 51 %

Pokrov motorja

412

609

+ 48 %

Hladilnik

261

370

+ 42 %

Sprednje steklo

367

500

+ 36 %

Komentarjev 1
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:17 19.januar 2023.

    Hvala Bruselj in njihove "sankcije proti Rusiji"..