Avto > Iz druge roke
5178 ogledov

Potrošniške organizacije, tudi slovenska o zanesljivosti osebnih avtomobilov

Okvara avtomobila Shutterstock
Evropske potrošniške organizacije, med katerimi je bila tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), je pripravila vseevropsko raziskavo o zanesljivosti osebnih avtomobilov. Kdo so zmagovalci?

Analiza zanesljivosti in zadovoljstva z avtomobili, ki so jo pripravile potrošniške organizacije, je nastala na podlagi skoraj 30.000 odgovorov iz osmih držav. Prvič so v njej sodelovali tudi slovenski potrošniki, poleg njih pa še potrošniki iz Belgije, Češke, Francije, Italije, Nizozemske, Portugalske in Slovaške. V analizi so upoštevali zgolj avtomobile oziroma posamezne modele, stare od šest mesecev do dvanajst let, za katera so dobili vsaj 30 odgovorov, in znamke, za katere so prejeli vsaj 40 odgovorov.

V ZPS so pojasnili, da so na račun neodvisnosti in nepristranskosti potrošniške organizacije poslale vprašalnik svojim članom, dostop pa je bil omejen z edinstveno kodo. Vsak potrošnik je lahko podal odgovor za največ dva avtomobila, pri čemer je analiza razdeljena na oceno zadovoljstva in oceno zanesljivosti.

"Na splošno so ocene za večino avtomobilov in znamk precej ugodne, je pa seveda treba upoštevati, da kakršna koli okvara lastniku prinese kar nekaj nevšečnosti in tudi stroškov z odpravo, zato je pomembna vsaka točka, ki izhaja iz praktičnih izkušenj članov potrošniških organizacij," so v sporočilu za javnost zapisali v ZPS.

»Zanesljivo« najboljši in najslabši

Raziskava je kot absolutnega zmagovalca okronala znamko Lexus s kar 98 točkami, sledita Subaru in Suzuki s po 93 točkami, peterico zaključujeta Toyota in Cupra s po 91 točkami. Kot najbolj zanesljivi avtomobili so se izkazali fiat panda z litrskim hibridnim motorjem, tesla model Y, lexus NX z 2,5-litrskim hibridnim motorjem prejšnje generacije (do letnika 2021) in suzuki ignis z 1,2-litrskim hibridnim motorjem.

Kot najmanj zanesljivi modeli so se glede na odgovore članov potrošniških organizaciji izkazali alfa romeo giulietta z 1,6-litrskim dizelskim motorjem (izdelovali so jo do letnika 2020), električni volkswagen ID.3, volkswagen sharan z 2-litrskim dizelskim motorjem in ford C-max z 1,6-litrskim dizelskim motorjem. Med znamkami so na dnu lestvice zanesljivosti Land Rover (64 točk), tudi Opel s 76 točkami je precej oddaljen od peterice znamk z 80 točkami (Citroën, Ford, Lancia, Peugeot in Volkswagen).

Vožnja okvara pozimi | Avtor: Profimedia Profimedia

Zadovoljstvo lastnikov vozil dober kazalnik

Indeks zanesljivosti znamke, avtomobila ali njegove izvedenke predstavlja povprečje vseh ocen, zbranih iz odgovorov za posamezni avtomobil določene znamke. Pri izračunu indeksa so upoštevali število in vrsto težav, ki so se zgodile od nakupa avtomobila, resnost omenjenih težav (sodelujoči so resnost ocenili kot manjšo, srednjo ali veliko), starost avtomobila in število prevoženih kilometrov.
Težave, ki lahko vplivajo na delovanje avtomobila, so razdelili na 18 posameznih sklopov, ki imajo v oceni različno težo. Za primerjavo: zavorni sistem ima štirikrat večjo težo kot ogrevanje in ventilacija ter dvakrat večjo kot izpušni sistem. Pri oceni so upoštevali še resnost težave in število prevoženih kilometrov.

Kot pravi Boštjan Okorn, vodja testiranja na Zvezi potrošnikov Slovenije, je ocena zanesljivosti in zadovoljstva z avtomobili lahko dober pokazatelj, kaj vas bo čakalo v času lastništva določenega modela. Predvsem za kupce rabljenih avtomobilov je raziskava lahko pomembna utež na tehtnici, ki pretehta v smeri modelov in znamk z večjo zanesljivostjo. To namreč pomeni tudi nižje stroške vzdrževanja zaradi neželenih okvar. Dolgoročno naj bi se bolj zanesljive znamke tudi bolje prodajale, čeprav se zdi, da je pri priljubljenosti med kupci včasih bolj pomembno še kaj drugega kot samo indeksi zanesljivosti.

Rezultati analize za vseh 266 avtomobilov, za katere smo dobili vsaj 30 odgovorov, so na voljo v primerjalniku na spletni strani www.zps.si.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.