Avto > Iz druge roke
3643 ogledov

Pred 40 leti je bil prava senzacija

peugeot 205 Peugeot
Letos bo štirideset let obstoja obeležil eden Peugeotovih najbolj prelomnih modelov, malček peugeot 205, s katerim je francoska znamka stopila v svoje moderno obdobje.

Ko je Peugeot 24. Februarja 1983 lansiral svoj novi majhen mestni avtomobil, je bil ta s svojimi oblikovnimi linijami, s katerimi se je povsem razlikoval od dotedanjih peugeotov, prava senzacija. A, kot se to pogosto zgodi, je za njim stal pomemben človek.

peugeot 408 Avto V Sloveniji avto, ki bo navdušil napredne hedoniste

peugeot 205 | Avtor: Peugeot Peugeot

Konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je znamka soočala s krizo identitete, je namreč Peugetov član odbora Jean Boillot zasnoval ambiciozni projekt novega majhnega avtomobila, ki ne bo le mestni avtomobil, ampak preprost majhen avtomobil za vožnje po mestu in podeželju, s katerim se bodo lahko prevažale majhne družine. In ki bo hkrati dovolj poceni, da ga ljudem s povprečnimi dohodki ne bo težko kupiti.

peugeot 508 Avto Kaj je na peugeotu 508 novega?

Zanimivo je bilo tudi, da oblika peugeota ni bila delo velikega oblikovalskega studia, ampak je zanjo poskrbel interni oblikovalski oddelek od vodstvom Gerarda Welterja, ki je iz natečaja izrinil oblikovalca dotedanjih peugotov, Pinifarino. Tega so pozneje potolažili tako, da so mu zaupali predelavo peugeota 205 v prav tako privlačni kabriolet.

peugeot 205 | Avtor: Peugeot Peugeot
Pomen dela Welterjeve ekipe je bil večji od zgolj peugeota 205, saj so enake prepoznavne oblikovne iztočnice uporabili tudi v drugih modelih znamke iz tistega časa in tudi pozneje. Med njimi sta bili predvsem maska z vodoravnimi prečkami in okrasna letev med zadnjimi lučmi. Član Peugeotovega internega oblikovnega studia Paul Bracq je oblikoval tudi notranjost.

Peugeot e-Rifter Avto Eden najbolj priljubljenih družinskih avtomobilov v novi vlogi

 Peugeot 205 pa za znamko ni pomenil le oblikovne, ampak tudi tehnično prelomnico. Čeprav je bil majhen, je bil kot kombilimuzina tudi prostoren in praktičen, kar je bilo tudi posledica tega, da je kot prvi avtomobil znamke imel zadaj vzvojne drogove, s katerimi so lahko sprostili več prostora v kabini.

peugeot 205 | Avtor: Peugeot Peugeot

Kot prvi peugeot je dobil tudi novo družino motorjev XU, med katerimi je izstopal 60-'konjski' 1,8-litrski dizelski motor, ki je ob podobnih zmogljivostih kot bencinski navdušil predvsem z majhno porabo goriva 3,9 litra na sto kilometrov. Vsekakor pa sta bolj od dizla navduševal peugeota 205 GTI in 205 turbo 16, ki sta bila med »botri« evropskega segmenta majhnih cestnih raket »hot hatch«.

Peugeot francoskega predsednika Avto Tole so francoski predsedniški peugeoti

Peugeot 205 je bil majhen avtomobil, a ga to ni oviralo na poti velikih športnih uspehov. Leta 1984 je namreč Peugeotovo tedanji športni direktor Jean Todt poskrbel, da je peugeot 205 turbo 16 nastopal v reliju slovite skupine B. Ari Vatanen je z njim že v prvi sezoni zmagal na treh dirkah.

peugeot 205 | Avtor: Peugeot Peugeot

Leta 1985 in 1986 je Peugeot z njim osvojil konstruktorski naslov, voznika Timo Salonen in Juha Kankkunen pa sta eden za drugim postala prvaka med vozniki. Po ukinitvi rally skupine B sta Vatanen in Kankunnen osvojila zmagi na slovitem vzdržljivostnem ralyju Pariz-Dakar, ki je tedaj še potekal v Afriki.

Peugeot 206 Peugeot Avto Peugeot: 10 mestnih uspešnic v pol stoletja

Peugeot 205 je imel tudi za današnje čase presenetljivo dolgo kariero. Po  5.278.050 izdelanih primerkih je namreč šele leta 1998 svoje mesto prepustil nasledniku peugeotu 206, ta pa peugeotu 207 in peugeotu 208.

peugeot 205 | Avtor: Peugeot Peugeot

Komentarjev 4
  • Soljatar 10:43 25.februar 2023.

    te stari Peugoti so bli res legendarni in zanimivi, to kar pa danes delajo je pa na nivoju kitajskega drugorazrednega ološa..nikol si nebi dans kupil francoskega avta....