Avto > Iz druge roke
4812 ogledov

Prednosti in slabosti enega najbolj iskanih rabljenih električnih

Renault ZOE Anže Petkovšek Električno vozilo Renault ZOE
Kaj je treba paziti in kaj lahko pričakujete od enega prvih predstavnikov sodobnih električnih avtomobilov, renaulta zoeja?

Na Žurnal24 nadaljujemo s pregledom rabljenih vozil. Tokrat smo se posvetili električnemu renaultu zoeju, ki ga je Renault izdeloval od leta 2012. Kaj je treba paziti pri nakupu in kaj lahko pričakujete?

Volkswagen passat alltrack Strokovnjaki svetujejo Avto Rabljen avto, ki je še vedno med prvimi iskanji med Slovenci

S pomočjo strokovnjakov z AMZS, ki ne le upravlja portal rabljenih vozil DoberAvto.si, ki zagotavlja pregledni nakup rabljenih avtomobilov, ampak se neposredno ukvarja tudi s tehničnimi pregledi, servisi avtomobilov in asistenco na cesti, smo pogledali, kaj lahko pričakujejo kupci rabljenega renaulta zoeja.

Renault zoe | Avtor: Renault Renault

Renault je ob prehodu v novo stoletje veliko stavil na baterijska električna vozila in v razvoj vložil kar štiri milijarde evrov. Kljub temu, da je bilo v njegovi ponudbi kmalu nekaj obetavnih električnih avtomobilov, med katerimi je gotovo izstopal majhen twizy, je pravi uspeh prišel šele leta 2012, ko so predstavili renault zoe.

V začetku sta njegov prodor sicer ovirala visoka cena in majhen doseg iz baterije s kapaciteto le 22 kilovatnih ur, vendar so pri Renaultu vztrajali in postopoma izboljšali baterijo in druge elemente, ki so zoeju končno zagotovili uspeh.

Citroën C4 picasso To je treba paziti Avto Rabljeni avto: citroën C4 picasso druge generacije (2013-2020)

Leta 2015 so namreč predstavili renault zoe z bolj učinkovitim elektromotorjem R90, leta 2016 je prišla boljša baterija Z.E.40 leta 2018 pa še močnejši elektromotor z močjo 80 kilovatov. Prodor je pomenila leto 2019, ko je renault zoe končno dobil dovolj zmogljivo baterijo Z.E.50, ki mu je končno zagotovila doseg, ki pri večini lastnikov ni več vzbujal skrbi o dosegu.

renault zoe | Avtor: Doberavto Doberavto

Kakšen rabljen avtomobil je renault zoe?

Renault zoe je ob predstavitvi leta 2013 skušal razbliniti nekatere skrbi bodočih lastnikov z razumno ceno in možnostjo najema baterije namesto popolnega nakupa. In to je bila strategija, ki je delovala. Njegova priljubljenost pomeni tudi, da je na izbiro veliko rabljenih primerkov. 

Volkswagen golf Rabljeni Avto Rabljeni avto: volkswagen golf sedme generacije (2012-2019)

Zgodnji primerki s standardno baterijo s kapaciteto 22 kilovatnih ur in 66-kilovatnim motorjem imajo najkrajši doseg, vendar so znatno cenejši, medtem ko so primerki po letu 2017 na voljo z baterijo s kapaciteto 41 kilovatnih ur. V novejših različicah po letu 2017 je bil zoe na voljo v različicah Q90 z močjo 55 kilovatov, R90 z močjo 66 kilovatov ali R110 z močjo 80 kilovatov.

Po večji prenovi septembra 2019 je bil zoe na voljo z elektromotorjem z močjo 80 ali 100 kilovatov Obe motorni različici imata baterijo s kapaciteto 52 kilovatnih ur.

renault zoe | Avtor: Doberavto Doberavto

Kakšen renault zoe bom dobil za svoj denar?

Cene rabljenih avtomobilov se začnejo pri dobrih 5.000 evrih, k čemur boste morali prišteti še stroške najema baterije. Strošek najema baterije znaša od 70 do dobrih 120 evrov mesečno, odvisno od paketa, za katerega se odločite.

škoda fabia (2007-2014) Test rabljenega Avto Rabljeni avto: škoda fabia druge generacije (2007-2014)

Če boste povečali proračun na približno 8.000 do 9.000 evrov, boste dobili avtomobile letnikov 2014 do 2016, medtem ko je okoli 12.000 evrov izhodiščna cena za avtomobile letnika 2017 in tiste z novejšim, bolj zmogljivim paketom baterij. Letniki 2019 in 2020 s 40 do 60 tisoč prevoženimi kilometri pa stanejo okrog 19 do 20 evrskih tisočakov.

Koliko stane vožnja renaultom zoejem?

Če ga priključite na 7-kilovatni domači polnilnik, je za polnjenje baterij potrebnih od sedem do devet ur, Na javni 22-kilovatni javni polnilnici pa bo polnjenj trajalo dobri dve uri in 40 minut. Druga možnost je različica quick charge, ki jo je mogoče z zmogljivim hitrim polnilnikom do 80 odstotkov kapacitete napolniti v malo več kot eni uri, pri čemer se model expression zaradi manjše baterije napolni še hitreje. Ker ni treba zamenjati motornega olja, boste hitro ugotovili, da je servis občutno cenejši kot pri avtomobilu z bencinskim ali dizelskim motorjem.

renault zoe | Avtor: Doberavto Doberavto

Kaj naj iščem pri rabljenem renaultu zoeju?

Kljub temu, da pod motornim pokrovom nima motorja z notranjim zgorevanjem in vseh pripadajočih sklopov, ima renault zoe še vedno določene sklope, ki lahko povzročajo težave. Med uporabo so se pojavljale težave s polnjenjem, ki so lahko v določenih primerih težko rešljive ali pa je njihovo popravilo zelo drago.

Pozorni bodite na manjše praske in poškodbe na karoseriji, saj je renault zoe namenjen predvsem mestnim vožnjam. Prav tako ni rezervne gume, le paket za hitro popravilo s tesnilno maso in kompresor, zato bodite pozorni na rok uporabe. Še več, omeniti velja, po priporočilih proizvajalca kolesa ne smete menjati sami, da se ne pri dviganju poškodovala baterija, ki je pod avtomobilom.

Hyundai i30w Rabljen avto Avto Rabljen avto: Kaj lahko pričakujete od priljubljenega hyundaija?

Pozorni morate biti tudi na to, če je prejšnji lastnik kupil 13-amperski polnilni kabel za uporabo v vtičnici s tremi konektorji, saj jih Renault pri novem ni dobavljal. Zoe je mogoče polniti na ta način, zato je tak kabel koristno imeti pri roki, tudi če je takšno polnjenje zelo počasno. Renault je za redno polnjenje na domu ali v podjetju zagotavljal zidni polnilnik.

Renault ZOE | Avtor: Anže Petkovšek Električno vozilo Renault ZOE Anže Petkovšek

Veliko rabljenih avtomobilov bo opremljeno z možnostjo zakupa baterije , katere stroški se razlikujejo glede na število prevoženih kilometrov in trajanje pogodbe. Shemo najema so leta 2020 opustili. Renault vam bo omogočil dokončen nakup baterije obstoječih avtomobilov za enkratno plačilo. To je odvisno od tega, kako stara je baterija, ne pa od avtomobila, zato, če želite odkupiti najem, preverite, ali je bila zamenjava že opravljena. 

Katere so najpogostejše težave z rabljenimi renaulti zoeji?

Pri nekaterih avtomobilih je prišlo do težave z oblogami sprednjih kolesnih obokov, kjer so se drgnile ob cevi sprednjih zavor in v redkih okoliščinah povzročile puščanje zavorne tekočine. Če je nivo zavorne tekočine prenizek, bo to zmanjšalo učinkovitost zavor, vendar bi vas morala na puščanje zavorne tekočine že prej opozoriti opozorilna lučka. Pri Renaultovem prodajalcu preverite, če so bila opravljena ustrezna popravila znotraj rednih vpoklicev ali servisnih intervalov.

Megane 3. generacija Avto Rabljeni avto: renault megane tretje generacije (2008-2016)

Majhno število zoejev, izdelanih med 12. julijem 2017 in 18. oktobrom 2017, je bilo morda opremljenih z napačnim pedalom plina, kar bi lahko povzročilo nelagodje ali bi se ta lahko v skrajnih okoliščinah zataknil pod talno oblogo. Pri Renaultovem pooblaščenem prodajalcu se pozanimajte, ali je bil pedal zamenjan ali ne.

Renault ZOE | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Menjalnik morda ne bo zadržal avtomobila pri parkiranju

Zatič za parkirno ročico znotraj menjalnika bi se lahko pri nekaterih zoejih zataknil, kar bi lahko povzročilo, da se brez nadzora odpelje naprej. To je lahko posebna težava, če ga pustite samo parkiranega in ne zategnete ročne zavore. Za to sta bila izvedena dva ločena vpoklica, vendar večinoma zadeva modele, izdelane med 1. julijem 2015 in 26. aprilom 2017, zato se pri Renaultovem lokalnem prodajalcu pozanimajte, če je bilo popravilo opravljeno.

Nekateri lastniki zgodnjih zoejev, ki so imeli svetlo armaturno ploščo, so ugotovili, da ta neprijetno odseva v vetrobranskem steklu. Renault se je, da bi odpravil to težavo, strinjal z nadgradnjo z alternativno armaturno ploščo v temnejšem odtenku.

Zadnja sedežna klop morda ne bo varno zaklenjena. To bi lahko povzročilo poškodbe potnikov v primeru močnega trka. Renaultov lokalni prodajalec bi moral imeti možnost preveriti njegovo varnost (če je bilo vaše vozilo vključeno v vpoklic).  

Renault zoe | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Svetujemo obisk portala www.DoberAvto.si

Zakaj je to nekaj tako posebnega in ekskluzivnega? Preprosto zato, kjer lahko sedaj na enem mestu dobite vse informacije o avtomobilu, ki vas zanima. Spletna stran DoberAvto.si namreč ponuja najbolj transparentno prodajo in nakup rabljenih avtomobilov. Pri vsaki oddaji oglasa je prvi in seveda obvezni korak vpis avtomobila z identifikacijsko številko, ki je kot nekakšen EMŠO vsakega avtomobila. Ker so vsi podatki o vozilih, ki so registrirani v Sloveniji, shranjeni v javno dostopni odprti bazi podatkov, iz katere spletna stran DoberAvto.si tudi črpa te informacije, je vsak oglas opremljen z zadnjim zabeleženim stanjem števca kilometrov. Pri odločitvi vam bodo pomagale tudi oznake AMZS Obetavno, ki se oglasom dodaja samodejno, in značka AMZS Preverjeno, kjer gre za pregled avtomobila pred nakupom, ki je sicer možen v servisnih centrih AMZS. Gre za podroben, uro in pol trajajoč pregled, kjer vam strokovnjak pregleda avto na več kot 100 točkah in poda neodvisno poročilo o stanju avtomobila.

dezurni@styria-media.si

Renault zoe | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.