Avto > Iz druge roke
60282 ogledov

Slabo poznana funkcija brisalcev, za katero bi morali obvezno vedeti

Brisalci led zima Andrej Leban
Trik pri novih avtih, kako sklopiti brisalce stran od stekla in jih zavarovati.

Ledeno mrzlo vreme je eno najbolj napornih delov leta za brisalce. Najhitreje jih uničimo tako, da jih vklopimo, da zadrsajo po s skorjo ledu prekritem steklu. Led razcefra njihovo posebno konico iz mehkega materiala. 

Druga zelo pogosta napaka voznikov in voznic pa je, da skušajo med jutranjim čiščenjem stekla brisalce na silo trgati od podlage. V obeh primerih se povzročijo nepopravljive poškodbe, najbolj očitna posledica pa je sled mokrote na steklu med delovanjem in posledično slaba vidljivost. Rešitev je le menjava brisalcev za nove in nepotreben strošek.

Težava pri skoraj vseh novejših avtih je, da so zaradi boljše aerodinamike proizvajalci vozil brisalce "skrili", tako da je ležišče delno zakrito s pokrovom motorja. To pa pomeni, da brisalca v sklenjenem položaju ni več mogoče dvigniti stran od stekla kot smo bili vajeni nekoč.

Servisni položaj reši dan

Proizvajalci so težavo rešili s "servisnim" položajem brisalcev, za katerega pa ve le malo lastnikov in lastnic, še posebej če niso nikoli vzeli v roke (debelih) navodil za uporabo in jih podrobneje prebrali. Servisni položaj pa ne pride prav le pri menjavi brisalcev, temveč tudi pri obvarovanju pred primrznitvijo ali težkim snegom.

Servisni položaj | Avtor: Volkswagen Volkswagen

V resnici je aktivacija servisnega položaja enostavna in večina znamk uporablja isti postopek. Tako piše v priročniku za model VW golf:

 • Pokrov motorja mora biti zaprt.
 • Vključite kontakt, nato pa ga izključite.
 • Ročico za vklop brisalcev na kratko pritisnite navzdol. 

Roki brisalcev bi se morali postaviti navpično, pri nekaterih modelih se ustavita že v poševnem položaju. Na vsak način pa avto s tem omogoči, da brisalec lahko brez tveganja odrgnin na barvi motornega pokrova nagnete nazaj in si zjutraj omogočite hitrejše čiščenje stekla. Seveda pa morate to narediti zvečer oziroma ob zaključju vožnje, ko je steklo še čisto.

Za vrnitev brisalcev nazaj v standardni položaj zadostujeta že kontakt in kratek pritisk na stikalno ročico.

Komentarjev 10
 • Vodokotlic 12:15 18.januar 2021.

  Jaz nimam problemov. Na daljavo vklopim grelec in počakam 5-10min.

 • cobra10 12:45 16.januar 2021.

  ali pa si naliješ 1,5l plastenko mlačne vode in lepo izliješ po celi šipi, se vsedeš v avto in normalno vklopiš brisalce

 • Brane Kacjan 11:01 16.januar 2021.

  Za pokončno funkcijo brisalcev v mirovanju, je opisano v navodilih. Če ostanejo brisalci v navpičnem položaju, ravno tako primrznejo! Nekateri jih podložijo s kartoni. Kdor jih pozabi odmakniti od stekla, naj primrznjene brisalce počaka 5 minut z vklopljenim gretjem kabine. ...prikaži več Proti primrznitvi gumijastega dela brisalcev na steklo, pomaga enostavno 5 sekund dela: odmakniti jih od stekla, po končani vožnji. :) Lp, KB