Avto > Iz druge roke
2391 ogledov

Študija, ki je ublažila šok ob serijskemu avtu

Ford probe Ford
Avtomobilske študije pogosto močno odstopajo od serijskih avtomobilov, ki nastanejo na njihovi osnovi. A vedno ni tako.

Takšna je bila denimo študija ford probe III, ena od štirih študij, s katerimi je Ford tedaj napovedoval, kaj si lahko vozniki obetajo v njegovi prihodnosti. A študija probe III se je od drugih študij z enakim imenom razlikovala v tem, da je zelo natančno napovedala karoserijske linije serijskega avtomobila, ki je leta 1982 na ceste zapeljal kot ford sierra.

Ford focus ST ZA VOLANOM Avto S športnim focusom ST po jadranski magistrali

Ford sierra | Avtor: Ford Ford

Radikalna opustitev oglatosti

Sierra je namreč tako močno odstopala od predhodnikov, ki ju je nasledila, da so se pri Fordu odločili, da šok ob njenem nastopu nekoliko ublažijo z napovedovalno študijo, ki bo močno ustrezala njenim oblikam. Sierrina predhodnika forda cortina in taunus, pri katerih je v bistvu šlo za skoraj identična avtomobila iz angleškega in nemškega Forda, sta bila namreč precej konservativno oglata, a kljub temu zelo priljubljena avtomobila.

Ford mustang mach-e Avto Ford poskrbel za presenečenje leta

Ford probe | Avtor: Ford Ford

Sierra, pri kateri sta intenzivno sodelovala oblikovalca Uwe Bahnsen in Patrick Le Quement, je imela veliko bolj radikalne klinaste oblike. Z njimi je prinesla predvsem kvantni preskok v arodinamiki, saj se je v primerjavi s cortininim 0,45 lahko pohvalila z veliko bolj ugodnim količnikom zračnega upora 0,34. Poleg tega je v začetku opustila zasnovo klasične limuzina in postala petvratna kombilimuzina. A pri Fordovi upravi so se bali predvsem tega, da bi z oblikami, ki bi vzbujale preveč mešane občutke, ogrozila uspešno prodajo. Poleg tega je v nasprotju z izročilom za vso Evropo Ford zanjo uporabil enako ime sierra.

Ford  Mustang Mustang Avto Pozor, po slovenskih cestah se pase boljši mustang

Ford cortina | Avtor: Ford Ford

Aerodinamični napovednik

Ford je zato poldrugo leto pred njeno predstavitvijo sierro napovedal s študijo probe III, ki se je od sierre v bistvu ločila le po pokrovih zadnjih koles in bolj aerodinamičnih vzvratnih ogledalih, zaradi katerih je imela celo bolj ugodni količnik zračnega upora 0,28. Poleg tega je »za rezervo« pripravil še limuzinsko različico escorta z imenom orion, s katero so se hoteli zavarovati pri najbolj konservativnih voznikih.

Ford Fiesta Active Nov trend Avto Test ford fiesta active: tale se ne ustavi kar tako

Ford sierra | Avtor: Ford Ford

A strah je bil odveč, saj so ljudje sierro, ki je pozneje dobila tudi limuzinsko in kombijevsko različico, zelo dobro sprejeli, in Fordu je, s prenovo leta 1987, uspešno služila celo desetletje do prihoda mondea leta 1993.

Ford Mondeo Hybrid Test Avto Cenovno najbolj zanimiva izvedenka ford mondea
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.