Avto > Iz druge roke
75213 ogledov

To so najbolj zanesljivi avtomobili do 5.000 evrov

kia venga Anže Petkovšek
Izbira je pravzaprav zelo pestra, saj ne obsega le majhnih kombilimuzin, ampak vse razrede vključno z velikimi enoprostorci. Vseeno je prvak presenetljiv.

Pri nemški organizaciji za preverjanje proizvodov TÜV so v okviru njihovega poročila za leto 2001 navedli tudi najbolj ugodne avtomobile, ki stanejo do 5.000 evrov.

Seveda gre za nemški trg rabljenih avtomobilov, vendar lahko izsledke uporabimo za primerjavo tudi pri nas. Pri organizaciji so izhajali iz dejstva, da avtomobil, ki zanesljivo deluje, ni nujno zelo drag, saj lahko dovolj zanesljive avtomobile na trgu rabljenih kupite že za manj kot 5.000 evrov. Vendar pa morate pri tem skleniti marsikateri kompromis, kar se tiče oblike ali znamke avtomobila.

parkirišče Rabljeni avtomobili Avto Kateri avtomobili so najbolj in kateri najmanj zanesljivi?

Honda jazz | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

 TÜV vsako leto objavi statistične izsledke tehničnih pregledov, na katere pride na milijone avtomobilov, vendar pa jih v tabelah tradicionalno objavijo po vrsti in jih med seboj ločijo zgolj po starosti. Vendar pa so v zadnjih letih začeli na osnovi podatkov objavljati tudi bolj pregledna poročila in v enem od njih so se osredotočili tudi na najbolj zanesljive avtomobile, ki so na voljo do najvišje cene 5.000 evrov. Med njimi so presenetljivo tudi novejši modeli.

Prodaja avtomobilov Avto Teh avtomobilov se lastniki pogosto znebijo že po enem letu

Med predlaganimi avtomobili morebiti ne bo ravno sanjskega, saj mora kupec v tem cenovnem razponu sprejeti marsikateri kompromis, vendar pa svojega lastnika načeloma ne bodo presenečali z nepričakovanimi dragimi popravili,. Kar pa tudi nekaj velja. Prav dodatna popravila lahko namreč lastnika rabljenega avtomobila stanejo veliko denarja in na prvi pogled ugoden nakup spremenijo v nočno moro.

Presenetljivi prvak

Vendar se pri avtomobilih, ki jih predlagajo pri organizaciji TÜV, to ne bi smelo zgoditi, saj jih druži dejstvo, da je delež resnih okvar pri njih ne glede na starost manjši od povprečja. To seveda ne pomeni, da se predvsem pri starejših primerkih kaj ne pokvari, vendar pa povprečje ostaja na ugodni ravni.

Škoda fabia | Avtor: Saša Despot Saša Despot

In kakšno ponudbo lahko pričakujete? Izbira je pravzaprav zelo pestra, saj ne obsega le majhnih kombilimuzina, ampak vse razrede vključno z velikimi enoprostorci. Na seznamu lahko najdete celo elegantni mini.

Ford galaxy Avto Avtomobili, ki vas presenetijo z dragim popravilom

Zanimivo je, da se je na prvem mestu 2 do 3 leta starih avtomobilov znašla kia venga. Precej neopazni enoprostorec morda ne bo navdušil z eleganco ali zmogljivostmi, malce pa bo razočaral tudi s porabo goriva, je pa zato praktičen in zelo zanesljiv. Izstopa tudi VW golf plus do letnika 2014. Ta zelo praktična izvedba golfa večinoma pritegne starejše voznike, ki bolje skrbijo za avtomobile od mlajših voznikov, zato lahko z malo sreče dobite zelo dobro ohranjeni primerek.

Toyota yaris | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Golf ni izostal

Nemške modele na seznamih zastopata tudi VW golf šeste generacije in VW polo, za zelo zanesljivo pa se je izkazala tudi škoda fabia trenutne tretje generacije. Odlične ocene so pridobili tudi Japonci. Hondo jazz denimo najdemo celo v dveh kategorijah. Toyota je svoj ugled potrdila s praktičnim versom in majhnim yarisom, Mazda pa z mazdama 2 in 3. Izrazito čustveno naravnani vozniki pa se lahko ozrejo po miniju cooperju.

tzce<kro>: 16.09.2007, prometna nesreca, avtomobil, karambol, cesta, prome ŠKANDAL Avto Za množico rabljenih avtomobilov temačna preteklost

Če torej kupujete rabljeni avtomobil, poskusite poiskati avtomobile, ki jih priporočajo pri organizaciji TÜV. Vendar pa upoštevajte tudi dejstvo, da so lahko cene zaradi  povečanega povpraševanja v času pandemije nekoliko višje.

Mini Cooper S 60years | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 3
  • sam1 08:30 24.januar 2021.

    Ampak še nisem zasledil nikjer,da lastnik avtomobila prinese s seboj na tehnični tudi račune od popravila avta med letom,zato so takšne primerjave zelo čez rame......v naši prodajalni in servisu namreč precej prednjačijo po zamenjavi raznih delih ravno znamke,ki jih zelo ...prikaži več forsirate kot kakovostne......

  • Vozniček 16:36 23.januar 2021.

    Jaz sem imel pola ravno ta, po tej raziskavi kao zanesljivi, letnik, a je bil več na servisu kot v garaži ali na cesti. Fuj! Samo, da sem se ga znebil...

  • TistoPravo 16:31 23.januar 2021.

    Volvo ima ponavadi tudi skrbe lastnike...verzija V70 je daleč pred vsemi po uporabnosti in hkrati udobju ter varnosti...od letnika 2000 jih jezelo malo da jih vwč ne vozi, in še ogromno prvih ali dejansko drugih lastnikov...verjetno avto, ki zamenja najmanj ...prikaži več lastnikov v svoji življenski dobi ki še kr traja...