Avto > Iz druge roke
8020 ogledov

Zaradi poplav iščete drug avto? Takšno je trenutno stanje na trgu ...

Rabljeni avti Andrej Leban
Čeprav se obeta velik naval na rabljene do 20 tisoč evrov, poznavalci trga mirijo in tudi svarijo pred nepremišljenimi nakupi. Obstajajo rešitve, kako do avta praktično izza domače mize.

Ogromno število sodržavljanov je zaradi poplav ostalo brez enega, dveh ali celo več avtov naenkrat. Avto, v katerega vdere voda, je namreč zelo hitro lahko nepopravljivo poškodovan oziroma se remont ne izplača. 

Veliko ljudi bo potrebovalo nov avto. Kakšne možnosti imajo? Po podatkih podjetja AutoBrief, ki upravlja posebno platformo za prodajalce rabljenih vozil in tudi sicer zelo natančno spremlja razmere na trgu, napovedujejo, da se bo povpraševanje po avtomobilih s cenami do 20 tisoč evrov v prihodnjih mesecih zelo povečalo. 

"V tolažbo vsem, ki so v teh poplavah izgubili tudi avtomobil, naj povemo, da je na slovenskem trgu takšnih avtomobilov precej. Seveda je ponudba večja pri rabljenih vozilih, nove avtomobile je namreč pod omenjeno vsoto težko dobiti," pravijo pri AutoBrief. "Da rabljenih vozil do 20 tisoč evrov ne manjka, kaže podatek, da je bilo v letošnjem letu več kot 50 odstotkov vozil prodanih pod to mejo, okrog 30 odstotkov pa tudi do meje 10.000 evrov."

"Po navadi se namreč zgodi, da se v nesrečah pojavi precej ljudi, ki se želijo okoristiti na račun tistih, ki jih je ujma že tako prizadela."

AutoBrief

Pri AutoBrief opozarjajo kupce, naj bodo pri iskanju naslednjega vozila, če bo to rabljeno, dodatno pozorni. "Vemo, da je avtomobil zelo pomemben iz vidika mobilnosti ter ga je zato potrebno čim prej kupiti, a vseeno bi vsem priporočali, da bodoči kupci dobro preverijo, kje kupujejo avtomobil. Po navadi se namreč zgodi, da se v nesrečah pojavi precej ljudi, ki se želijo okoristiti na račun tistih, ki jih je ujma že tako prizadela."

Sanacija po poplavah v Trzinu in Mengšu. Mehanik odgovarja Avto Kdaj je poplavljen avto že "totalka"

V takšnih razmerah je še posebej koristno, da je avto nabavljen pod pogoji, ki jih določa novi zakon o varstvu potrošnikov. Ta namreč natančno določa pogoje, pod katerimi lahko kupec rabljenega avta v primeru večjih okvar, ki bi bile lahko posledica zgodovine vozila, še najmanj eno leto uveljavlja instrument neskladnosti. Povedano drugače, verodostojni trgovci z rabljenimi vozili se bodo že sami na daleč izognili odkupu vozil, ki so bila poplavljena, z namenom, da bi jih preprodali naprej.

Vendar pa zakon o varstvu potrošnikov in s tem njegova zaščita ne velja v primerih, ko avto kupujete od fizične osebe.

Pri AutoBrief dodajajo, da veliko specializiranih trgovcev z rabljenimi vozili ponuja možnost ogleda vozil prek svojih  spletnih strani in virtualnih salonov. "To za kupca, ki nujno potrebuje avtomobil, zagotovo skrajša vloženi čas raziskovanja, kar je morda v tem primeru ključno," še dodajajo.

Katere modele ljudje najbolj iščejo med rabljenimi?

Na portalu rabljenih vozil DoberAvto.si, s katerim upravljajo pri AMZS, trenutno še ne opažajo večjih sprememb pri iskanju rabljenih avtov, bodo pa pozorno spremljali, kaj se bo v prihodnje dogajalo, ko bo bolj znana tudi dejanska škoda na vozilih. Je pa zanimiv vpogled v njihove podatke o najbolj iskanih vozilih v mesecu juliju. Pri iskanju prevladujejo predvsem športni terenci (toyota rav4, volvo XC60, VW touran, nissan qashqai ...) in karavani (volvo V60, VW golf variant, VW passat, BMW 3 in 5 ...). Gre torej tako za množične kot premijkse znamke.

Med nekaj manjšimi vozili je največ zanimanja za renault captur, renault twingo, ford focus, citroën berlingo ... 

Med vozili, ki se s strani prodajalcev z rabljenimi vozili oglašujejo prek portala DoberAvto.si, je sicer veliko takšnih, ki so bili strokovno pregledani v AMZS delavnici na ključnih točkah in imajo zato oznako "Preverjeno". To gotovo precej zmanjša možnost, da bi šlo pri avtomobilu v kratkem kaj resnega narobe.

Rabljeni avtomobili na spletni strani DoberAvto | Avtor: Doberavto Doberavto

Koristna novost za tiste v finančni stiski

Kot so nam še povedali pri AMZS, bodo tisti, ki so imeli poplavljen avto ustrezno zavarovan, zelo verjetno iskali novo vozilo.

Opozarjajo pa na še svežo in dobrodošlo novost, ki je zelo aktualna v trenutnih razmerah, ko so številni omejeni tako v finančnem smislu kot tudi glede mobilnosti. 

V sodelovanju z NLB lizingom namreč pri DoberAvto ponujajo hitro financiranje nakupa, ki ga lahko stranka v celoti uredi prek spleta. Gre za prvi tovrstni finančni lizing model na slovenskem trgu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rafo 12:40 17.avgust 2023.

    upravičeno se je bati nasvetov trgovcev z avti, to so sami preprodajalci ,večinoma goljufi z zbijanjem kilometrov ,nabijanjem cene, zamaskiranjem obrabe...

Sorodne novice