Avto
1584 ogledov

Kaj druži sedem avtov pred Blejskim otokom?

Prima električni avti PRIMA
Je že čas stopiti med pionirje ali še ne? Se izplačajo? Kako se peljejo?

Ugriznili smo v jabolko, ki mu pravimo električni avtomobili. Je kislo ali sladko? Moči je združilo šest slovenskih medijev in naredilo največjo oziroma najbolj celovito primerjavo med električnimi avtomobili v Sloveniji doslej. 

BMW i3, renault zoe, hyundai kona, nissan leaf, VW e-golf, hyundai ioniq in smart fourfour so električni znanilci velikanskih sprememb, ki tiho, a vse odločneje spreminjajo avtomobilski svet. 

Marsikdo zatrjuje, da električnega avta ne bo še dolgo kupil, nekateri trdijo, da celo nikoli. Tisti pa, ki jih že imajo, trdijo, da ne bi nikoli več šli nazaj na klasičen pogon. 

Raziskali smo, kakšni so predstavniki "ljudskih" električnih avtomobilov. Kako se vozijo. Kako se polnijo. Kako uporabni so. Seveda, tudi kakšen domet imajo. Ali so naše hiše in ulice že sploh pripravljene nanje. Govorili smo s strokovnjaki in naredili primerjavo vsakega modela z njegovim "klasičnim" dvojnikom oziroma sorodnikom. Tudi cenovno.

Vse zato, da bi lahko pomagali pri odločitvi - je že nastopil čas? In kateri je najboljši za poti, ki jih imate?

Rezultate bomo objavili v petek, 12. aprila. Berite nas!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Dusan Kokalj 16:17 10.april 2019.

    Koliko nakladanja okrog električnih avtomobilov.Če bomo vsi vozili takšne avtomobile kje bomo pa dobili elektriko za polnjenje akumulatorjev.

  • Snežinko 12:22 09.april 2019.

    Upam, da ste testirali REALNO, kar pomeni gretje ali klima vključena, radio vključen...potem kakšna gneča, kjer je veliko ustavljanja in speljevanja... Ampak saj ni toliko poanta v dosegu, največ je v dolgi dobi polnjenja. 3-5 minut (kolikor traja polnjenje bencina/dizla) ...prikaži več ne bo nikoli, ker to omejujejo zakoni fizike. Poleg tega: ne mi z nič emisijami. Koliko je emisij ob proizvodnji baterij, motorjev, elektrike...? Koliko otrok umre ob kopanju rude?Ne sme se gledati tako ozko kot vprežni konj...

  • Buča Pepa 10:00 09.april 2019.

    Ravno danes berem o elektrčarjih. Nekako ne razumem, enkrat na teden moram iz Ljubljane v Maribor in takoj nazaj. Se ne izide z nobenim. Porabim preveč časa!