Avto
2493 ogledov

Kaj naj stori otrok, če policist od njega zahteva test alkohola?

Policija uniforma policist Saša Despot
Izvedli 92 testov pri otrocih. Pozitivnih je bilo ...

V minulih dneh je veliko prahu dvignilo razkritje, da kljub izrecni prepovedi tovrstnih postopkov po mednarodni konvenciji naša policija zelo pogosto opravlja test alkoholiziranosti pri otrocih, celo mlajših od 14 let. 

V javnost je namreč prišel primer 10-letnika, ki je povzročil prometno nesrečo, k sreči brez hujših posledic. Policisti so na prizorišče nesreče poklicali očeta, in medtem ko je ta še izpolnjeval postopke izven avta, je policist z njegovim otrokom v avtu opravil test na prisotnost alkohola, je poročala TV Slovenija. 

Oče je bil nad tem šokiran, saj da njegov četrtošolec sploh ni vedel, kakšen postopek izvaja policist in kaj je to alkotest. Test z indikatorjem alkohola je bil negativen. 

alkotest | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je postopanje policije obsodil in spomnil na Konvencijo o otrokovih pravicah, ki prepoveduje vpletanje otrok v takšne postopke. To prepoveduje tudi naš zakon o prekrških, ki v 30. členu pravi, da se proti mladoletni osebi, ki ob storitvi prekrška še ni bila stara 14 let, ne smejo voditi postopki za prekrške in izreči sankcije za prekrške.

Otrok ali starš postopek zavrneta in tu se vse konča

Policija v opravičilo za postopek, ki ga je izvedel njihov uslužbenec, priznava, da zakon o  prekrških ne dovoljuje prekrškovnega postopka za mlajše od 14 let, a hkrati opozarja, da aktualni zakon o varnosti cestnega prometa policistu nalaga, da mora z udeleženci prometne nesreče opraviti odrediti preizkus s sredstvi ali napravami za ugotavljanje alkohola. "Preizkus se je v teh primerih opravil z namenom evidentiranja vseh okoliščin v prometni nesreči," pravijo na policiji.

Če bi bil test pozitiven, bi torej policist o tem naredil uradni zaznamek v poročilo in po potrebi obvestil pristojni Center za socialno delo, so povedali na generalni policijski upravi za Žurnal24. "Če preizkusa alkoholiziranosti otrok ne bi bil pripravljen opraviti oziroma bi to zahteval njegov zakoniti skrbnik, bi bilo to zabeleženo v pisnem aktu predmetne zadeve. V vsakem primeru bi se zadeva zaključila z uradnim zaznamkom oziroma brez začetega prekrškovnega postopka zoper otroka," zatrjujejo pri policiji. 

"Posebnih navodil in usmeritev na tem specifičnem področju nimamo, saj je potrebno upoštevati razlikovalni kriterij med mlajšimi otroci, ki še nimajo izoblikovane lastne osebnosti in še ne poznajo posledic ter nevarnosti določenega ravnanja in starejšimi, skorajda dozorelimi, otroci, ki so v dejanskem (in ne v pravnem) okvirju skorajda samostojni, kar torej pomeni, da je potrebno vsak primer obravnavati individualno in še posebej skrbno. Vseh možnih situacij oziroma okoliščin, ki so lastne le in zgolj posameznemu primeru, pa z navodili oziroma usmeritvami, ni mogoče niti ni dopustno zajeti."

Policija

Čeprav se pri policiji sklicujejo, da jim trenutni ZPrCP nalaga preizkus alkoholiziranosti z vsemi udeleženci, torej tudi z otroki, pa so policisti v praksi v zadnjih petih letih preizkusili manj kot petino vseh v nesreče vpletenih otrok. Prav tako policisti še zdaleč niso opravili testov pri vseh otrocih povzročiteljih, saj je bilo takšnih 456, odrejenih alkotestov pa le 92. In čisto vsi so bili negativni. 

"Policija je otrokovo korist vedno posebej ugotavljala v vsakem primeru, ko se je odločalo o otrokovih pravicah ali tudi dolžnostih," pravijo na generalni policijski upravi.

Kot priznavajo, "trenutno problematike v zvezi z uživanjem alkohola med mladoletniki in udeležbo v cestnem prometu ne zaznava." Vseeno pa skupaj z Agencijo za varnost prometa opozarjajo, da je glede na raziskave Nacionalnega inštitua za javno zdravje problematika alkohola med mladimi prisotna in da zato tega dejavnika v prometu ni mogoče povsem izključiti. 

Komentarjev 2
  • Kmodri 08:18 21.december 2019.

    Zagotovo testirajo tudi dojenčke.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 07:35 21.december 2019.

    Žalosten odnos organov do pravic državljanov mlajših od 14 let. Zaradi lastnih interesov vseeno poskusijo, otrok naj pa sam ve, da lahko odkloni,čeprav je to zapisano nekje tako globoko, da še sami ne vedo vsi, da obstaja. Prosim? Sami imajo otroke?