Avto
55725 ogledov

Kaj pomenijo te popolnoma nove oznake na avtocesti?

oznake na avtocesti Saša Despot
Ste jih že opazili?

Kdor se je v zadnjih dneh peljal po avtocesti med Ljubljano in Brnikom proti Gorenjski, je v bližini Vodic gotovo opazil nove oznake na obeh voznih pasovih. Gre za odsek, kjer se ob večjem prometnem toku pojavljajo t. i. fantomski zastoji, ko nastane stoječa kolona brez posebnega vzroka.

Oznake v obliki puščic si sledijo v razmaku nekaj deset metrov v dolžini več kilometrov. Raziskali smo njihov namen.

Nataša Kovše iz službe za upravljanje prometa in prometne varnosti pri Darsu je za Žurnal24 pojasnila, da gre za poskusno označitev prometne ureditve, namenjene spodbujanju voznikov k spoštovanju varnostne razdalje.

Puščice si med seboj sledijo v razdalji, ki pri hitrosti 130 km/h vozniku nakazujejo, kakšen bi moral biti v tistem trenutku razmak "dveh sekund". Ko zapelje čez prvo puščico, bi moralo biti vozilo pred njim že vsaj na naslednji puščici. Spodnje fotografije prikazujejo, kaj se v realnosti dogaja.

oznake na avtocesti | Avtor: Saša Despot Saša Despot
oznake na avtocesti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Idejo za takšno "neinvazivno" spodbujanje voznikov so pri Darsu dobili v Veliki Britaniji, ki je sicer prometno ena najvarnejših držav ne le v Evropi, temveč na vsem svetu. Takšno raven so na Otoku dosegli tudi ob pomoči številnih mehkih ukrepov, kot so talne označbe.

Varnostna razdalja Avto Če želite na cilj priti kasneje, se "prilepite" na odbijač avtomobila spredaj

Če bo test uspel, bo to postalo del pravil

Oznake so pri Darsu narisali v skladu z zakonom in pravilnikom o označevanju, ki takšne poskusne ukrepe dovoljujeta znotraj nekega omejenega časovnega obdobja. Kovšetova pojasnjuje, da bodo sami in tudi ob pomoči policije pozorno spremljali, kako se vozniki obnašajo na tem odseku.

Če bo po določenem času učinek pozitiven, bodo skupaj z dokazi poslali infrastrukturnemu ministrstvu predlog, naj te oznake uradno uvede v pravilnik o signalizaciji. Morda še letos bodo skušali podobne oznake narisati še na primorskem kraku avtoceste, ideja pa je, da bi bili z njimi opremljeni vsi kraki slovenskih avtocest. Ob tem se pri Darsu zavedajo, da pretiravanje ne bi imelo učinka, zato si puščice gotovo ne bodo sledile prej kot po 30 do 50 kilometrih cest.

Posledično pa bodo na odsekih, kjer so še v uporabi, izbrisali vse oznake "21, 22", ki so k spoštovanju razmika na naših avtocestah vabile zadnje desetletje.

oznake na avtocesti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prvi blago stisne stopalko, četrti že na polno zavira

Varnostna razdalja je poleg neupoštevanje hitrostnih omejitev eden poglavitnih razlogov za nastanek nesreč na avtocesti, zato želijo tej problematiki pri upravljavcu avtocestnega omrežja v sodelovanju s policijo posvetiti še več pozornosti. "Dejstvo je, da v primeru trka na avtocesti skoraj ni nesreče s samo dvema udeleženima voziloma, vedno je udeleženo še kakšno dodatno. A vsaj ta tretji se ne bi smel zaleteti, če bi voznik res spoštoval ustrezen razmik," materialne posledice vožnje za "ritjo" pojasni Kovšetova. Vsak trk seveda pomeni zaporo, ki bistveno upočasni celoten promet in povzroča ogromno škodo.

In zakaj sploh prihaja tako pogosto do naletov? "Scenarij, ki mu botrujeta prekratka varnostna razdalja in neprimerno vedenje voznikov, je zelo preprost - prvi voznik v koloni iz bilokaterega razloga malce pritisne na zavoro in sproži zavorno luč, posledično pa mora četrti avto v koloni že zavirati panično na polno do zaustavitve. In nesreča je zelo blizu."

S takšnimi fantomskimi zastoji se v Darsu srečujejo vsakodnevno, še posebej so značilni za štajerski avtocestni krak v času konic. A prometna strokovnjakinja dodaja: "Ko smo skušali najti razloge, zakaj do tega prihaja, nismo našli nobene logike ali korelacij med temi zastoji." Težava je torej predvsem v voznikih.

Pri Darsu sicer opažajo, da se vozniška kultura v zadnjih letih vendarle nekoliko izboljšuje in da je prisotnega več sodelovanja med vozniki, recimo pri vključevanju na avtocesto ali pri menjavi voznih pasov.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 33
  • Lavdan 15:02 20.junij 2018.

    Škoda barve za tole pacanje in ne bom se čudil, če predlagajo vožnjo po levi.

  • Skippy 22:45 19.junij 2018.

    Če bi vsi vozniki začeli upoštevat to predpisano razdaljo, potem bi sledil totalni prometni kolaps.

  • Perkmandlc 17:20 16.junij 2018.

    Za "blayo" Ali se ti tudi URIVAŠ? Zaradi takšnih in podobnih pa prihaja do problemov. Vsi pridejo-mo na cilj, razen mrtvih, Ali se s tem tolažiš, kar daj, dokler se ne zgodi kaj TEBI, ali KATEREMU OD TVOJIH. Mogoče pa ...prikaži več boš takrat drugače razmišljal, in se ne boš več spomnil nekega svojega komentiranja, kako je vse PRAV, kar ti misliš da je. Zato po pameti, in pozabi na EGO MED NOGAM, ker ti ne bo nič koristil ko glave mogoče več ne bo. Pa kaj je z nekaterimi, ali tako učite tudi svoje otroke???