Avto
25949 ogledov

Kako je tip nategnil državni proračun za 40 tisoč evrov z le dvema sedežema

Porsche panamera sport turismo Porsche
Dodatna bizarnost glede najvišjega vračila davka na motorna vozila v letu 2019.

Pisali smo o tem, koliko je država v letu 2019 vrnila davka na motorna vozila. Gre za tista vozila, ki jih družina z najmanj tremi mladoletnimi otroki kupi za svojo uporabo. Morajo imeti najmanj pet sedežev in morajo biti prvič registrirana v Sloveniji. 

Povprečno vračilo davka med 844 odobrenimi primeri družinskih avtov je bilo lani 842 evrov, a je povprečje močno kvarilo nekaj vozil, ki sodijo v rang luksuznih avtov. Med njimi pa še posebej izstopa primer družinske porsche panamere GTS sport turismo, za katero je država lastniku vrnila kar 39.711 evrov davka.

denar bankovci finance Slovenija Država eni veliki družini nakazala 40 tisoč evrov

Pet sedežev le na papirju

Da bi bila zgodba o "zmagovalcu" še bolj bizarna, kažejo karakteristike porsche GTS panamere sport turismo. V prometnem dovoljenju ima navedeno, da ima pet sedežev, tudi varnostnih pasov je pet, a v resnici pet ljudi v tem avtu ne more sedeti, vsaj ne pri vsakdanji rabi.

Celo Porsche sam v svojem predstavitvenem gradivu avta navaja, da gre za 4+1 sedežno konfiguracijo, torej je vmesni sedež strogo zasilne narave. Ima namreč zelo ozek sedalni del in je praktično brez prostora za noge, ker vzdolž avta poteka širok in visok greben, znotraj katerega je gred za prenos moči na zadnji kolesni par.

Porsche sicer kupcem ponuja tudi homologirano štirisedežno različico, v tem primeru je sredinski del spremenjena v konzolo za uravnavanje udobja.

Porsche panamera sport turismo | Avtor: Porsche Porsche

O tem, da je "petsedežna" panamera sport turismo odličen kombi-limuzinski GT, ni pa avto za pet ljudi, kaj šele običajni prevoznik za petčlansko družino, so si edini tudi različni testi svetovnih medijev. Recimo Auto Express, ki primerja različico sport turismo z originalno štirisedežno panamero in se posebej dotakne petega sedeža: "Res je, da širše odpiranje zadnjih vrat, izboljšanje prostora za glavo in povečanje stranskih oken naredi v avtu občutek večje prostornosti za štiri odrasle, a je komaj kaj bolj petsedežnik, kot pa je dosedanji avto. Ozek vmesni sedež, široka vmesna grbina in zmanjšana prostornost za glavo bi celo mlajšemu najstniku življenje naredilo zelo neudobno, če bi moral na tem sedežu potovati na kakršnikoli razdalji."

Nemški ADAC pa se pri podrobnem grafičnem in tekstovnem uporabniškem opisu avta sploh ne dotakne petega sedeža kot možnosti za prevoz otrok.

Porsche GTS sport turismo sicer velja za zelo sposoben in tehnološko napreden avto, s katerim bi voznik lahko užival tudi na dirkaški pisti, ob tem pa v njegov povečan prtljažnik spravi več prtljage kot v kakšen podoben avto. V8 motor ima 338 kW (460 KM) moči, pospešek do 100 km/h traja komaj 4,1 sekunde, najvišja hitrost je 292 km/h. Osnovna cena novega se začne pri okoli 150 tisoč evrih, brez slovenskega DMV.  

Porsche panamera sport turismo | Avtor: Porsche Porsche

Korona še podaljšuje možnost takšnih ekscesov

Osnutek sprememb zakona o davku na motorna vozila je predvideval, da bi se davek velikim družinam vračal le za vozila, ki imajo manj kot 150 kilovatov (204 KM) moči. Zaradi nastale situacije s koronavirusom pa na ministrstvu za finance trenutno temu področju ne namenjajo prioritete, čeprav so spremembe zelo nujne tudi zaradi splošne prodaje vozil.

Prihodnje leto se bodo namreč pri obračunu davka upoštevale meritve izpustov po novih standardih, zaradi občutno višjih rezultatov pa bi se zvišal davek in podražila večina vseh novih avtomobilov, na kar prodajalci vozil državo opozarjajo že dlje časa.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 20
  • ales3 15:45 16.maj 2020.

    Gre za romsko družino.... Sicer pa ta avto plačujemo vsi... Tudi tisti na minimalcih.....

  • ode 08:55 15.maj 2020.

    Nič novega. Tako je bilo že v bivši jugi, da si je elita lahko poceni obnovila vozni park. Bile so še druge, za kratek čas uzakonjene finte, za katere so vedeli le "posvečeni": menjava prestižnih avtomobilov staro za novo + ...prikaži več denar, saj je bil rabljeni ocenjen dražje, kot je bil nov.

  • djdj 17:03 14.maj 2020.

    Kaj je smisel članka? Jaz za avtomobil z 4mi sedeži ne plačujem nič manj ko če bi bil za 5 oseb.